Pentru a afla de ce este atât de periculos acest covid-19 pentru pacienții cu probleme cardiovasculare, dar și cum se pot proteja aceștia în contextul existent, am vorbit cu dr. Iuliana Petre, medic specialist cardiologie în cadrul MedLife.
De ce este atât de periculos acest virus pentru pacienții cu probleme cardiovasculare?
Dr. Iuliana Petre: Deși principala complicație a infecției cu noul coronavirus este pneumonia virală, exista o afectare importantă și a sistemului cardio-vascular. Pacienții cu factori de risc cardiovascular (sexul masculin, vârsta avansată, diabetul zaharat, HTA, obezitatea) precum și pacienții cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare diagnosticate, au fost identificați ca fiind o populație vulnerabilă cu morbiditate și mortalitate crescută datorată infecției SARS-CoV2. Acești pacienți au risc crescut tromboembolic arterial și venos. Mai mult, o proporție considerabilă din acești pacienți poate dezvolta injurie miocardică în contextul infecției virale ceea ce crește riscul de mortalitate. De asemenea, un spectru larg de aritmii cardiace au fost raportate la pacienții infectați cu covid 19, incluzând și potențialul proaritmic al tratamentului medical țintit pe SARS-Cov2.
Cum se pot proteja pacienții cu probleme cardiovasculare în această perioadă? Trebuie să ia un tratament suplimentar?
Dr. Iuliana Petre: Pacienții cu boli cardiovasculare sau multipli factori de risc cardiovascular trebuie să-și ia toate măsurile de precauție necesare protecției în fața infecției cu Covid 19. Pe lângă măsurile de distanțare, spălarea cu apă și săpun minim 20 de secunde, evitarea atingerii feței, pacienții trebuie să adopte un stil de viață sănătos: sa mănânce sănătos, să evite fumatul, să reducă consumul de alcool, să mențină activitatea fizică. Izolarea și limitarea activității fizice pot duce la inactivitate și creșterea riscului tromboembolic în combinație cu comorbiditățile. Activitatea fizică trebuie puternic încurajată cu respectarea distanțării sociale, mai ales că îmbunătățește și starea de bine.
Medical, coronavirusul poate fi un trigger pentru destabilizarea unei boli cardiovasculare cronice. Aceasta poate fi favorizată și de întreruperea tratamentului de fond; așadar aspirina în doză cardiologică folosită în prevenția secundară a aterosclerozei nu are rol antiinflamator și de aceea NU trebuie întreruptă la pacienții covid pozitivi. În ceea ce privește tratamentul cu inhibitori de enzimă de conversie sau blocanți ai receptorilor angiotensinei (clase de medicamente larg folosite la pacienții cu boli cardiovasculare) NU trebuie întrerupt. Receptorii ACE 2 facilitează intrarea coronavirusului în celule, dar nu sunt dovezi că ar fi inhibați de aceste clase de medicamente. Există însă unele medicamente care necesită ajustare când se inițiază tratament specific pentru covid 19.
Cât de important este să țină legătura cu medicul în aceasta perioadă?
Dr. Iuliana Petre: Este crucial. În egală măsură, pacienții trebuie să continue medicația prescrisa pentru boala cardiovasculară și să nu neglijeze simptomele de alarmă cum sunt: durerea toracică, dispneea, palpitații persistente, sincopă. Desigur, să nu ezite să solicite sfaturi medicale/ consult medical în caz de deteriorare a condiției lor cardiovasculare. Dacă deplasarea în clinică nu este una imperios necesară, pacienții pot solicita și consultații online.
Există protocoale speciale pentru acești pacienți în cadrul MedLife?
Dr. Iuliana Petre: In cadrul clinicilor și spitalelor noastre protecția împotriva Covid 19 este diferențiată în acord cu nivelul de risc pe care îl prezintă pacientul, interacțiunea cu pacientul și procedura medicală la care urmează a fi supus. Triajul pacienților se realizează în arii dedicate, bine delimitate, unde se identifică pacienții non-suspecți de cazurile suspecte/ probabile. Dacă există suspiciune de infecție cu covid-19, dar examenul cardiologic este urgent, pacientul este considerat pozitiv și se iau maximum de măsuri de protecție. Pacienții sunt informați să se autoprotejeze, primesc mască chirurgicală și, dacă sunt admiși pentru un serviciu medical încercăm să limitam cât se poate timpul alocat procedurii sau spitalizării. De asemenea, orice intervenție electivă, non-urgentă, se temporizează pentru a nu risca o expunere inutilă a unui pacient stabil cardiovascular și a personalului medical.
_________________________
Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolaţi, dar împreună. Susţinut de medici şi specialişti, demersul este menit să informeze corect şi să ofere suport medical şi emoţional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbeşte despre solidaritate şi despre cum putem acţiona responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă şi prin dedicare, cu empatie şi căldură, putem depăşi acest impas. Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiţii să fie mai uşoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili şi rezilienţi în faţa provocării cu care ne confruntăm. Învăţăm să fim uniţi, prezenţi unii pentru ceilalţi, chiar dacă o facem de la distanţă, să ne protejăm pe noi, dar şi pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade şi pentru că fiecare dintre noi poate face diferenţa. Dacă crezi că acest articol poate să fie şi altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.