Antena 3 CNN Conținut plătit Organizarea biroului: sfaturi și trucuri pentru un spațiu de lucru productiv 

Organizarea biroului: sfaturi și trucuri pentru un spațiu de lucru productiv 

Te-ai gândit vreodată cât timp pierzi căutând lucruri pe un birou dezordonat? Fie că lucrezi de acasă sau de la sediul firmei, organizarea biroului poate face o diferență privind productivitatea ta și starea de bine.  
Atunci când biroul este plin de lucruri aruncate haotic, poți simți stres și lipsă de concentrare. FOTO: Shutterstock.com
de I.D.    |    18 Oct 2024   •   10:55

Te-ai gândit vreodată cât timp pierzi căutând lucruri pe un birou dezordonat? Fie că lucrezi de acasă sau de la sediul firmei, organizarea biroului poate face o diferență privind productivitatea ta și starea de bine.  

Atunci când biroul este plin de lucruri aruncate haotic, poți simți stres și lipsă de concentrare. În schimb, unul bine organizat îți va permite să găsești rapid tot ce ai nevoie și să te concentrezi pe sarcinile esențiale. Vrei să afli cum să-ți transformi ușor spațiul de lucru într-un loc mai ordonat și plăcut? Iată câteva sfaturi practice care te pot ajuta în acest sens.

Elimină haosul

Începe prin a elimina tot ce nu îți este necesar. Poți lua la rând fiecare obiect, iar dacă la întrebarea „Folosesc acest lucru în mod regulat?” răspunsul este „Nu”, găsește-i un loc de depozitare sau aruncă-l, dacă nu îți mai este deloc util. 

Hârtiile vechi, notițele nefolositoare, pixurile terminate sau cablurile inutile sunt printre primele lucruri pe care ar trebui să le arunci. Acest proces de curățare, te va ajuta să îți dai seama care sunt obiectele de care ai cea mai mare nevoie pentru îndeplinirea sarcinilor în mod eficient.

Depozitează inteligent

După ce ai făcut ordine pe birou, este timpul să analizezi modul în care vei organiza obiectele rămase. Investește în cutii de depozitare, suporturi pentru documente și instrumente de scris și organizatoare de sertare, care îți vor permite să menții lucrurile în ordine. Depozitarea inteligentă presupune ca fiecare obiect să aibă un loc bine definit, astfel încât să știi exact unde să-l găsești atunci când ai nevoie. 

Pentru un plus de organizare, folosește etichete autocolante pentru a însemna cutiile, dosarele sau sertarele. Astfel, vei reuși să identifici mai ușor ce conține fiecare compartiment, ceea ce îți va economisi timp prețios. De asemenea, poți folosi etichetele și pentru prioritizarea sarcinilor importante, etichetând sertarele cu „documente urgente”, „proiecte în curs”, „facturi” sau „consumabile”.

Adoptă stilul minimalist

Deseori, mai puțin înseamnă mai mult. Atunci când ai biroul prea plin cu obiecte și gadgeturi, atenția ta poate fi distrasă, ceea ce îți va scădea productivitatea. Minimalismul la birou presupune păstrarea lucrurilor care îți sunt absolut necesare pentru activitatea zilnică. 

De exemplu, poți păstra pe birou doar laptopul, documentele necesare, instrumentele de scris și un element de decor, în timp ce restul obiectelor le poți depozita în sertare sau dulapuri. Astfel, vei păstra spațiul de lucru cât mai curat și aerisit, ceea ce îți va permite să te concentrezi pe sarcinile tale, fără alte distrageri. În plus, această simplitate te poate ajuta să îți păstrezi mintea liberă și să reduci stresul.

Folosește-te de tehnologie

Astăzi, tehnologia îți poate fi cel mai bun prieten pentru o organizare eficientă. Poți folosi diferite programe și aplicații pentru gestionarea timpului și a sarcinilor. Aplicațiile de tip to-do list pot fi utile pentru planificarea zilei, în timp ce calendarul electronic te poate ajuta să ții evidența întâlnirilor sau a termenelor limită. 

Mai mult, utilizarea unor dispozitive wireless te va ajuta să menții spațiul de lucru mai ordonat, eliminând necesitatea cablurilor.

Personalizează-ți spațiul

O organizare eficientă implică și personalizarea spațiul, ceea ce poate reprezenta o sursă de inspirație și motivație pentru tine. Poți adăuga pe birou câteva obiecte pe care le prețuiești, care îți aduc bucurie și te inspiră. Cel mai important este să le integrezi într-un mod ordonat. Poți folosi rafturi suspendate pentru a le așeza, astfel încât să nu ocupe întreg biroul.

Adoptă o rutină de curățenie

Pentru menținerea biroului ordonat și funcțional, va fi necesar să integrezi o rutină de curățenie pe care să o respecți. Poate fi vorba de câteva minute pe săptămână în care cureți spațiul de lucru, organizezi documentele și verifici dacă există obiecte pe care trebuie să le arunci.

În concluzie, organizarea biroului te ajută să-ți crești productivitatea și îți oferă o stare de bine. Implementează pașii de mai sus și creează-ți un spațiu de lucru funcțional și plăcut. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
x close