Antena 3 CNN Conținut plătit Nu ești blocat(ă), ești doar dedicat(ă) anumitor tipare de comportament pentru că te-au ajutat în trecut să depășești situațiile dificile

Nu ești blocat(ă), ești doar dedicat(ă) anumitor tipare de comportament pentru că te-au ajutat în trecut să depășești situațiile dificile

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:53 31 Aug 2023 Modificat la 10:30 05 Sep 2023
nu esti blocat a esti doar dedicat a anumitor tipare de comportament
Nu ești blocat(ă), ești doar dedicat(ă) anumitor tipare de comportament pentru că te-au ajutat în trecut să depășești situațiile dificile

În mod conștient sau nu, tindem să aplicăm aceeași formulă care ne este deja cunoscută diverselor instanțe pe care le întâmpinăm. Un pansament, lipit și dezlipit de mai multe ori își pierde din aderență, iar uzat fiind, ne este inutil, ba chiar poate provoca mai mult rău decât bine. Comparația este utilă în a înțelege că o strategie pe care am aplicat-o într-un moment critic, la nevoie, presați de timp și de împrejurări, nu este întrutotul cea mai sănătoasă doar fiindcă ne-a ajutat să ieșim dintr-o problemă.

Altfel spus, tiparele comporamentale autodistructive utilizate abuziv pot avea consecințe asupra bunăstării generale, a sănătății psihice și emoționale. Ca să poți cristaliza această noțiune, vom propune câteva exemple:

  • Comportamente alimentare nesănătoase:poate că supraalimentarea te-a ajutat la un moment dat să te calmezi, poate că dulciurile ți-au oferit un refugiu într-o perioadă de tristețe profundă sau poate că restricționarea alimentară ți-a dat impresia că poți controla sau limita cantitatea de alimente pe care o consumi. În realitate, aceste tipare comportamentale ascund niște probleme de natură psihologică ce așteaptă a fi rezolvate.
  • Izolarea socială:probabil că ți-a fost utilă atunci când ai vrut să rămâi singur cu gândurile tale, să întorci problema pe o parte și pe alta fără ca cineva să te influențeze, să te contrazică sau să te critice pentru perspectiva ta. Pe termen lung însă, întețește sentimentul de singurătate, de neînțelegere.
  • Perfecționism extrem:e foarte bine să-ți dorești să faci lucrurile cât mai bune cu putință, însă granița absolutistă este foarte fragilă, odată trecut de partea cealaltă a baricadei, necesitatea se transformă într-un inamic, contribuind la dezvoltarea unei gândiri de tip alb-negru.
  • Angrenarea în relații toxice sau abuzive: ne place ce e interzis, deși știm că nu e bine. Identificăm semnele timpurii ale abuzului, dar alegem să le ignorăm, înlocuindu-le cu justificări menite să ne liniștească mintea (: pot să schimb acest lucru; de data aceasta cu siguranță va fi altfel!). Relațiile toxice sunt cele în care se abuzează de control, se utilizează diferite tehnici de manipulare, se remarcă existența umilințelor, insultelor, a ciclurilor nesfârșite de promisiuni pentru schimbare și reconciliere care mențin captivitatea într-un cerc vicios.

Așadar, cu siguranță nu ești blocat, iar căutarea trebuie să înceapă pentru o formulă nouă care să aducă un rezultat diferit! Nu e necesar să te chinui de unul singur(ă), solicită ajutor specializat de la un psiholog online.

×
Etichete: advertorial
x close