Antena 3 CNN Conținut plătit Neurofeedbackul, opțiune de tratament pentru anxietate

Neurofeedbackul, opțiune de tratament pentru anxietate

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 17:00 05 Mar 2024 Modificat la 17:00 05 Mar 2024
neurofeedbackul optiune de tratament pentru anxietate
Neurofeedbackul, opțiune de tratament pentru anxietate

Pentru tratarea acesteia, au fost dezvoltate soluții inovatoare, non-invazive, care reușesc să gestioneze simptomele aferente. Una dintre acestea este și Neurofeedback-ul. Cum acționează în vederea tratării anxietății și ce beneficii oferă, află în rândurile următoare.

Cum funcționează Neurofeedback-ul în vederea tratării anxietății?

Terapia prin Neurofeedback este o metodă non-invazivă în gestionarea anxietății. Această tehnică terapeutică se bazează pe principiul învățării operante. Mai precis, folosind electrozi umeziți pe scalp, un computer performant și stimuli vizuali sau auditivi, pacientului îi este înregistrată activitatea cerebrală. În acest fel, o persoană cu anxietate este învățată să-și controleze undele cerebrale, cu scopul de a preveni și îmbunătăți simptomele asociate afecțiunii. De exemplu, poate fi învățată să își crească undele Alpha, unde asociate stării de relaxare. Sau să își reducă undele Beta, cele care dau stări de anxietate și stres.

Antrenamentul Neurofeedback are loc într-un mediu specializat și este o metodă terapeutică sigură, fără contraindicații. Pentru a înțelege mai bine secretele ascunse ale creierului și pentru a descoperi undele cerebrale care necesită antrenare prin Neurofeedback, specialiștii utilizează o hartă a creierului, denumită brain map. Această hartă a creierului permite măsurarea activității cerebrale, colectarea, procesarea și interpretarea rezultatelor. Scopul este acela de a ajuta pacienții să-și modifice modelele de gândire și comportament, care conduc la anxietate.

Neurofeedbackul – multiple beneficii pentru anxietate 

Utilizarea Neurofeedack-ului drept opțiune de tratament pentru anxietate, aduce numeroase beneficii pacienților care vor să renunțe la tratamentele tradiționale medicamentoase. Prin antrenarea creierului, vor reuși să diminueze semnificativ sentimentele de teamă, îngrijorare și stări de nervozitate. Cei care suferă de anxietate, își vor putea îmbunătății calitatea somnului, pentru a scăpa de oboseală și epuizare fizică și mentală. De asemenea, își vor crește capacitatea de concentrare și atenție, dezvoltate abilități de gestionare a stresului și sporii calitatea vieții în general. 

Pe termen lung, terapia prin Neurofeedback se dovedește a fi una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru anxietate, datorită modului de abordare a simptomelor acestei afecțiuni. Durata tratamentului variază de la un caz la altul, în funcție de severitatea simptomelor și răspunsul individual al pacientului. Fiecare sesiune este adaptată nevoilor individuale, ceea ce oferă o abordare eficientă a terapiei. Așadar, cei care suferă de anxietate, cu ajutorul unui specialist calificat în Neurofeedback, vor reuși în cele din urmă să învețe modele sănătoase pentru tratarea acestei afecțiuni neplăcute.

×
Etichete: advertorial
x close