Este normal să se întâmple așa, din când în când. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă, ar putea să fie un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi: burnout-ul, procrastinarea, anxietatea sau depresia.
Discutăm, mai jos, despre cele mai frecvente motive pentru care ai putea simți că nu ești în apele tale, dar și despre cele mai eficiente metode de a te reechilibra.
Burnout-ul
Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoțională și intelectuală, care apare ca urmare a stresului cronic. Dacă suferi de burnout, te poți simți obosit, epuizat, lipsit de energie și concentrare, fără a fi capabil să iei decizii. Burnout-ul nu te afectează doar la nivel emoțional, ci și la nivel fizic, cum ar fi tulburările digestive sau durerile de cap.
Vestea bună este că poți combate burnout-ul apelând la câteva metode eficiente, cum ar fi:
-
Gestionarea stresului – cu ajutorul tehnicilor de relaxare și al exercițiilor fizice
-
Stabilirea unor limite sănătoase între timpul liber și cel alocat muncii
-
O bună gestionare a timpului
-
Alocarea de timp pentru activități care îți fac plăcere
-
Pauze regulate de la muncă
-
Apelarea la ajutorul unui specialist în sănătatea mintală
Stresul
Și stresul este o cauză frecventă a oboselii, a tristeții și a lipsei de motivație. Când ești stresat, corpul tău eliberează hormoni care îți pot afecta energia, starea de spirit și capacitatea de concentrare.
Pentru că burnout-ul este un efect al stresului cronic, poți aplica aceleași metode de mai sus și pentru gestionarea stresului.
Anxietatea
Anxietatea este o altă problemă de sănătate mintală care poate face dificilă relaxarea și concentrarea, ceea ce poate duce la o scădere a energiei și a motivației.
Atunci când suferi de anxietate, simptomele pe care le experimentezi pot fi: palpitațiile, greața, tensiunea musculară, dificultățile de respirație etc.
Te sfătuim să apelezi la serviciile unui psihoterapeut dacă bănuiești că ai putea să fii anxios. Acesta te va ajuta să înțelegi cauzele anxietății și să dezvolți strategii de coping eficiente.
Depresia
Depresia este o boală psihică gravă, ce nu se tratează fără ajutor specializat. Vorbește cu un medic psihiatru sau cu un psihoterapeut dacă experimentezi următoarele simptome: tristețe excesivă, oboseală permanentă, lipsa energiei, dificultăți de concentrare, sentimentul permanent de vinovăție, dezinteresul față de activitățile care îți plăceau în trecut, probleme cu somnul, gânduri sinucigașe.
Procrastinarea
Procrastinarea reprezintă amânarea sarcinilor sau a activităților, cauza fiind frica de eșec sau de succes sau lipsa găsirii unui sens pentru acea activitate.
Dacă practici procrastinarea, te poți simți frecvent copleșit sau deprimat și poți avea dificultăți în a-ți atinge obiectivele. De multe ori, se întâmplă să ajungi să suferi de burnout din cauza procrastinării pentru că te vei simți vinovat că ai amânat realizarea unei sarcini.
Câteva dintre metodele care s-au dovedit eficiente în a trata procrastinarea sunt: acceptarea faptului că nu ești perfect, setarea de obiective realiste, pe care să le poți atinge cu succes, fragmentarea sarcinilor mari pentru a reuși să le gestionezi mai bine, dar și eliminarea tuturor distragerilor pentru a reuși să te concentrezi pe ducerea la bun sfârșit a activității respective.
Și nu în ultimul rând, dacă activitățile pe care le desfășori nu îți mai fac plăcere, gândește-te la ce alte lucruri te fac fericit și împlinit. În cazul în care vei ajunge la concluzia că este momentul să te reorientezi în carieră, nu îți fie teamă de schimbare: este mult mai sănătos, pe termen lung, și îți vei mulțumi în viitor.
Alte probleme
În afară de cele menționate mai sus, alte cauze care te pot face să te simți trist sau epuizat, pot fi diverse afecțiuni din sfera sănătății fizice, cum ar fi bolile cronice, infecțiile sau anemia, care pot provoca oboseală, tristețe și lipsă de motivație.
De asemenea, unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, antihistaminicele și medicamentele pentru tensiune arterială este posibil să aibă ca reacție adversă aceleași stări menționate mai sus.
Și nu în ultimul rând, abuzul de substanțe, cum ar fi alcoolul, drogurile sau jocurile de noroc.
Metodele eficiente de a le combate sunt adoptarea unui stil de viață sănătos, care include exercițiile fizice de orice fel (cel puțin 30 de minute pe zi), un regim alimentar echilibrat și un somn odihnitor, de cel puțin 7-8 ore pe noapte.
În cazul în care ai nevoie de un specialist în sănătate mintală, nu ezita să apelezi la ajutorul acestuia!