Antena 3 CNN Conținut plătit Mituri și adevăruri despre hemoroizi - tu le știai

Mituri și adevăruri despre hemoroizi - tu le știai

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 15:10 27 Sep 2023 Modificat la 15:10 27 Sep 2023
mituri si adevaruri despre hemoroizi tu le stiai
Mituri și adevăruri despre hemoroizi - tu le știai Sursa foto: Freepik.com

Boala hemoroidală este o afecțiune destul de comună, dar, în pofida prevalenței, circulă mai multe concepții greșite despre aceasta. Descoperă mai jos câteva mituri și adevăruri despre boala hemoroidală, care afectează milioane de persoane la nivel mondial.

Adevărat: Toată lumea poate suferi de boala hemoroidală

Hemoroizii sunt structuri anatomice prezente în mod normal la toți indivizii, localizate sub suprafața membranelor mucoase ale anusului și rectului și care nu provoacă nicio manifestare. Pe de altă parte, dilatarea anormală a venelor din anus și rect este cea care provoacă apariția bolii hemoroidale.

Fals: Numai persoanele în vârstă pot suferi de hemoroizi

Vârsta este doar unul dintre factorii de risc pentru crizele hemoroidale. Se estimează că aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste prezintă simptome legate de hemoroizi la un moment dat în viața lor. Printre alți factori ce pot declanșa apariția de simptome hemoroizi se numără constipația sau diareea cronică, excesul de greutate, stresul și sarcina. Reducerea factorilor declanșatori poate contribui la limitarea riscurilor de a dezvolta boala hemoroidală sau de a suferi de crize. 

Fals: Hemoroizii afectează femeile mai mult decât bărbații

Persoanele de orice sex pot fi afectate de crize hemoroidale. Dar, după cum am menționat anterior, sarcina poate fi un factor declanșator. Aceasta pentru că, în timpul sarcinii, uterul se mărește și apasă pe intestine, fapt care poate contribui la apariția unei crize hemoroidale. Efortul depus în timpul nașterii poate, de asemenea, favoriza și o criză hemoroidală.

Fals: Boala hemoroidală cronică poate provoca apariția cancerului

Boala hemoroidală este o afecțiune benignă. Cu toate acestea, este important să consulți un specialist dacă simptomele persistă sau recidivează frecvent. 

Adevărat: Mâncărimile anale sunt un simptom

Pruritul anal poate să fie un simptom al bolii hemoroidale. Iritația și inflamația asociate hemoroizilor pot duce la mâncărimi în zona anală. Dacă sunt persistente, pot provoca disconfort. Însă mâncărimile anale pot fi cauzate și de alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile fungice sau dermatita. Dacă suferi de mâncărimi anale și ai și alte simptome asociate cu hemoroizii, este indicat să consulți un medic, pentru un diagnostic precis și un tratament adecvat.

Adevărat: Există mai multe opțiuni de tratament pentru hemoroizi, în funcție de severitatea acestora

Pentru cazurile ușoare, modificările stilului de viață, de exemplu, creșterea aportului de fibre alimentare, consumul adecvat de lichide și exercițiile fizice regulate, pot ajuta la atenuarea simptomelor și la prevenirea recidivelor. Tot în cazurile mai ușoare se recomandă tratamente topice, cu cea mai buna crema pentru hemoroizi. Cremele și unguentele fără prescripție medicală care conțin tribenozidă și lidocaină pot oferi o ameliorare temporară a mâncărimilor și a inflamației. Pentru cazurile mai severe, pot fi necesare intervenții medicale, de exemplu, ligaturarea hemoroizilor ori scleroterapia. În cazuri și mai severe, poate fi necesară îndepărtarea pe cale chirurgicală a hemoroizilor.

Fals: Când suferi de hemoroizi, trebuie să eviți să mergi la toaletă

Dimpotrivă, evitarea defecării poate duce la constipație. Iar constipația este una dintre principalele cauze ale bolii hemoroidale. Constipația cronică și presiunea mare depusă în timpul defecării sunt printre principalii vinovați, deoarece conduc la dilatarea hemoroizilor. Lipsa fibrelor din alimentație și aportul inadecvat de lichide pot duce la scaune dure, exacerbând starea.

Fals: Contraceptivele sau antibioticele provoacă apariția hemoroizilor

Pilula contraceptivă, indiferent de dozaj, nu provoacă apariția crizelor hemoroidale. Progesteronul folosit pentru diferite pilule contraceptive poate dilata ușor vasele de sânge, dar nu suficient pentru a fi considerat o cauză a acestei afecțiuni. La rândul lor, antibioticele nu cresc tensiunea arterială în niciun fel și nu sunt o cauză a hemoroizilor. Pe de altă parte, unele antibiotice cu spectru larg pot dezechilibra flora intestinală și pot provoca diaree, care, dacă este cronică, poate cauza crize hemoroidale.

Separarea informațiilor false despre hemoroizi de cele adevărate este foarte importantă pentru o mai bună înțelegere a acestei afecțiuni comune. Dacă prezinți simptome ale bolii hemoroidale, este indicat să consulți un specialist, cel mai în măsură să îți ofere informații și lămuriri și un plan de tratament corect.

×
Etichete: advertorial
x close