Ai auzit desigur despre proiecte cu fonduri europene, și te gândești că nu este ceva prea complicat să îl pui în practică. De fapt, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par la prima vedere, și nu este nevoie doar de o idee bună, și gata, fondurile vor veni imediat. Dimpotrivă, trebuie să fii conștient că realizarea unui astfel de proiect are nevoie de o bună planificare, o documentație excelentă și nu în ultimul rând, o înțelegere profundă a cerințelor programelor de finanțare. Ai nevoie cu siguranță de ajutorul unor specialiști în domeniu, iar din rândurile de mai jos vei înțelege de ce facem această recomandare.
Ce sunt proiectele cu fonduri europene
Înainte de a începe să ne ocupăm de cum poți realiza un astfel de proiect, trebuie să vorbim puțin, la modul general, despre proiectele cu fonduri europene. Ce se ”ascunde” sub această denumire? Avem de a face cu programe financiare sau inițiativ susținute de Uniunea Europeană, și care sunt menite să contribuie în acest fel la dezvoltarea economică, infrastructurală și socială și a țărilor membre sau a regiunilor din afaceri. Fondurile sunt alocate pentru a sprijini numeroase activități și sectoare, iar printre beneficiarii acestora se pot număra autorități publice, organizații neguvernamentale, inistituții de învățământ superior, IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii), asociații și în unele cazuri, mai rare ce-i drept, chiar și persoane fizice.
Printre domeniile care sunt cel mai des aduse în prim plan atunci când avem de a face cu proiecte cu fonduri europene vorbim despre integrarea social, infrastructură, educație, protecția mediului, dezvoltarea de afaceri sănătate, cercetare și inovare, sprijin pentru IMM-uri, educație și nu numai.
Condiții și proceduri de aplicare
Dacă vei apela la specialiștii de la Inafaceri.ro, vei învăța nu doar că fiecare astfel de program de finanțare europeană are propriile proceduri de aplicare, dar și condiții și, în plus, accesarea fondurilor presupune ca beneficiarii să poată îndeplini anumite criterii de eligibilitate. Printre acestea se află și faptul că proiectul trebuie să demonstreze impactul pe care îl va avea asupra dezvoltării sociale, de mediu sau economice. Vei afla mai multe de la specialiști, noi doar încercăm să îți prezentăm pe scurt, cum stau lucrurilor. Ca un numitor comun, dacă vrei, obiectivele comune ale acestor proiecte care pot beneficia de fonduri europene ar fi reducerea de discrepanțe dintre statele membre UE sau anumite regiuni și să sprijine creșterea economică pe termen lung. Dar, de ajuns despre proiecte, să vedem cum îl realizezi, ce pași trebuie parcurși.
Găsirea liniei de finanțare
Este un prim pas, foarte important, și nu trebuie să îl tratezi ca fiind neesențial, ba chiar dimpotrivă. Astfel, trebuie găsită linia de finanțare potrivită pentru obiectivele pe care ți le-ai propus. Sigur nu știai că fiecare program de finanțare se caracterizează, printre altele, și de anumite cerințe specifice legate de eligibilitatea, tipul de proiecte acceptate și documentația necesară. În acest sens există ghidul solicitantului, unde se regăsesc informații legate de prioritățile programului, bugetul disponibil și termenii eligibilității.
Scopul proiectului
Evident, nu se poate porni la drum fără definirea fără echivoc a scopului proiectului. După cum probabil ai intuit deja, obiectivele tale trebuie să fie aceleași cu prioritățile programului de finanțare. Aici intervin specialiștii în domeniu, care te vor ajuta enorm. Ei sunt cei care formulează obiective clare, perfect realizabile și măsurabile, și care știu să identifice atât beneficiarii direcți, cât și indirecți ai proiectului tău.
Puncte tari, puncte slabe
Ai auzit desigur, de analiza SWOT. Aceasta trebuie să fie realizată și în acest caz, pentru că se va pune mai bine în evidență modul în care proiectul tău vine ca un fel de răspuns pentru anumite cerințe ale potențialilor beneficiari.
Etapele implementării proiectului
Orice plan al unui proiect care presupune accesarea de fonduri europene trebuie să fie unul cât mai cuprinzător, cu multe detalii, și din care să nu lipsească etapele care trebuie parcurse pentru a fi implementar. Calendarul stabilit trebuie să fie unul realist, să găsești resursele necesare pentru fiecare etapă parcursă și să nu uiți să menționezi clar care sunt rezultatele așteptate.
Bugetul proiectului
Nici de această dată nu trebuie să lași garda jos și să oferi unul ”din burtă”, sau gândit în mod eronat. Dimpotrivă, trebuie să fie unul realist, și care să cuprindă informații cât mai detaliate despre costurile eligibile și să ofere justificări pentru fiecare sumă de bani cheltuită, ținând cont de obiectivele proiectului. Supraevaluarea nu este apreciată, și nici subevaluarea.
Documentație completă și corectă
Pentru ca proiectul să fie aprobat, este nevoie de o documentație corectă și completă. Este necesar să ai în proiect date precum toate certificările necesare, toate avizele de care este nevoie și/sau acordurile de parteneriat. De aceea chiar ai nevoie de o echipă de specialiști care să știe cum să gândească un astfel de plan, pentru ca proiectul tău să aibă șansa de a fi aprobat și să primească fondurile de care ai nevoie pentru a-l pune pe picioare.
O ultimă revizuire
Acum, totul s-a încheiat, dar înainte de a-l trimite, este necesară o ultimă revizuire. Se va face o verificare a conținutului, să fie scris corect, fără greșeli, iar secțiunile sunt completate corect, cu informații relevante. Cu riscul de a ne repeta, chiar este nevoie de un consultant profesionist în scrierea proiectelor.
Aceștia știu exact ce trebuie să facă, să îmbunătățească structura proiectului acolo unde este nevoie și, evident, să respecte termenele limită. Accesarea fondurilor europene poate fi șansa ta, dar nu uita că este nevoie și de multă dedicare și profesionalism pentru a te încununa cu laurii succesului, dar și să mergi mai departe pe acest drum.