Antena 3 CNN Conținut plătit Metode prin care poți stimula creativitatea copilului

Metode prin care poți stimula creativitatea copilului

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:39 24 Mai 2022 Modificat la 11:39 24 Mai 2022
Metode prin care poți stimula creativitatea copilului
Metode prin care poți stimula creativitatea copilului

Descoperă câteva modalități prin care să stimulezi această abilitate.

Ajută-l să-și dezvolte creativitatea prin artă

Activitățile artistice reprezintă o manieră excelentă pentru stimularea creativității copilului. Cu ajutorul picturii, spre exemplu, cel mic își exprimă ideile și sentimentele. Pentru acest tip de exercițiu ai nevoie doar de acuarele și bloc de desen, iar copilul poate explora tehnici diferite și descoperi noi moduri de manifestare. 

În același timp, dansul este una dintre formele de eliberare și de exprimare artistică. Oferă-i posibilitatea copilului tău să învețe mișcările reprezentative ale unui stil de dans, nu doar o anumită succesiune de pași. Astfel, își poate folosi creativitatea și ingeniozitatea pentru a crea coregrafii proprii. 

De asemenea, sunt multe moduri artistice prin care cel mic își poate stimula abilitatea de a crea. Găsește o ramură a artei care să îl atragă și îi facă plăcere. Încurajează-i pasiunea prin diferite mijloace, însă fără a pune presiune pe copil. Acesta trebuie să aibă sentimentul de libertate de exprimare. 

Permite-i copilului să experimenteze

Este important să nu limitezi perspectivele copilului sau opțiunile acestuia. Dezaprobarea și interzicerea unei activități creative care îi place celui mic pot duce la inhibarea dorinței și priceperii de a găsi soluții. Mai mult, nu îi impune un singur mod de rezolvare a unui exercițiu sau a unei probleme. Permite-i să experimenteze.

Dacă cel mic nu știe cum să înceapă un proiect, ajută-l cu mai multe exemple. În acest fel, îl poți stimula creativitatea, iar copilul poate descoperi o idee inovatoare sau măcar o sursă de inspirație, pe care o poate dezvolta ulterior. Totodată, tratează cu seriozitate fiecare întrebare a acestuia și arată-i care sunt posibilitățile, fără a-i îngrădi imaginația.

Încurajează lectura

Cititul îl ajută pe copil să își dezvolte cunoștințele în toate domeniile și să găsească un punct de plecare pentru ideile lui. Prin lectură, își lărgește perspectivele și observă cum au procedat alte persoane pentru rezolvarea unor sarcini. Astfel, învață din greșelile sau din reușitele lor și progresează mult mai repede.

Tot cu ajutorul cărților, copilul este mult mai deschis altor idei și învață concepte sau tehnici noi, pe care le poate folosi în avantajul său. De asemenea, dezvoltarea imaginației îi este utilă atât în procesul de gândire și de găsire a unor soluții, cât și în cel de crearea a unor perspective inovatoare, pe baza cunoștințelor anterioare.

Stimulează-i creativitatea prin joacă

Una dintre activitățile preferate ale copiilor este joaca. Pe lângă a fi o sursă de amuzament și o modalitate de relaxare, este un prilej excelent pentru exersarea creativității. Cel mic ar putea inventa o activitate distractivă cu propriile reguli sau intui o cale creativă de a ieși învingător la un joc de societate.

Creează cât mai des ocazii prin care copilul tău să își dezvolte creativitatea. Propune-i mereu activități noi și interesante, pentru a-i stimula abilitățile creative și a-l încuraja să experimenteze. 

×
x close