Identificarea diferenței dintre răceală și viroză este esențială, fiind urmată de aplicarea unor măsuri de tratament corespunzătoare pentru recuperarea rapidă, prevenind astfel alte complicații.
Simptomele răcelii obișnuite
Germenii de răceală sunt destul de contagioși în primele 3 zile, de aceea simptome inițiale sunt: congestia nazală și tusea.
Acestea pot ține chiar și 3 săptămâni. În plus, pot să apară și simptome de durere din cauza congestiei sinusurilor (semn al unei infecții bacteriene), nas înfundat, durere în gât, strănut, febră și disconfort în piept.
Tusea în cazuri de răceală este un simptom care se produce cu flegmă sau mucus.
Simptomele gripei sezoniere
Simptomele gripei apar brusc și încep cu frisoane, stări febrile, dureri de cap, oboseală și dureri musculare.
Alături de acestea, este posibil ca să apară și probleme precum: curgerea nasului, tuse uscată (fără mucus) și durere în gât.
Astfel de simptome apar cam la 1-4 zile după infecție și pot ține de obicei până la 7 zile.
În cazuri de gripă, durerile generale – cum sunt de pildă cele de cap și musculare – apar în mod frecvent.
Sfaturi pentru a vă recupera rapid din boală
De regulă, românii utilizează pentru răcelă medicamente fără prescripție medicală.
Ei încearcă să facă față unei răceli cu ajutorul unor preparate adecvate, care ajută în reducerea severității simptomelor.
Cele mai populare remedii pentru răceală sunt:
- Medicamentele care ameliorează simptomele infecției
- Medicamentele antipiretice și analgezice, cum este aspirina și paracetamolul
- Produse ce reduc congestia nazală
- Fervex este un medicament frecvent folosit în caz de răceală, care conține feniramină, paracetamol și vitamina C (această combinație de ingrediente ajută în reducerea inflamației, febrei, durerii de cap și a congestiei nazale)
- Coldrex este un medicament care are paracetamol, proprietăți analgezice și antipiretice
- Vitamina C susține organismul obosit și ajută în lupta împotriva infecției
- Ceaiurile din plante medicinale (cum sunt cele din tei, mușețel, soc, ghimbir, busuioc) se folosesc în tratamentul răcelii.
Consultați un medic care v-ar putea prescrie medicamentele necesare pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă.
Multe dintre aceste produse – cum sunt ceaiurile din plante medicinale, medicamentele care și-au făcut deja un nume împotriva acestor probleme de sănătate și alte produse naturiste – se pot achiziționa rapid dintr-o Farmacie Online.
Pentru combaterea problemelor de somn, care apar și în caz de depresie, multe persoane beau ceaiuri din plante medicinale, cu efect calmant, cum sunt cele din flori de tei sau lavandă. Alte remedii pentru insomnie sunt băuturile cu lapte cald, muzica de relaxare, pernele cu lavandă.
În ceea ce privește medicamentele de tipul somniferelor, acestea nu sunt recomandate pentru că ar putea produce dependență.
Foarte multe medicamente de acest fel au efecte adverse, deci ar trebui citit cu atenție prospectul lor, înainte de a le utiliza.
Astfel de efecte pot fi senzație de confuzie sau greutate în cap, ce pot afecta capacitatea de memorie, de gândire, de concentrare, productivitatea muncii.
În caz de gripă cu simptome moderate, tratamentul constă în multă odihnă și administrarea unor medicamente cum ar fi: antivirale și antibiotice eliberate pe bază de prescripție medicală, ce ajută în combaterea infecțiilor.
Ceaiul gripalin conține un amestec din plante medicinale și ajută în calmarea simptomelor, în cazuri de gripă și răceală.
Acest ceai are efect calmant, reduce disconfortul din zona gâtului și a toracelui, protejează tractul respirator.
Bixtonim XYLO Aroma (spray nazal) este un medicament care ajută în decongestionarea mucoasei nazale în caz de gripă și răceală, pentru eliberarea senzației de nas înfundat, astfel respirația se face mai ușor.
În caz de simptome severe, este recomandat de mers la medic. Pentru a evita răspândirea gripei, trebuie limitat contactul cu persoanele din jur.