Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) anunță semnarea contractelor de finanțare în cadrul programului DigiLocal.
„Digitalizarea este reforma autentică a administrației. În toamna acestui an, am finanțat cu 200 de milioane de lei primul program guvernamental integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale. Este un program creat și bugetat integral de MCID, pentru că primăriile și consiliile județene sunt instituțiile cu care românii interacționează cel mai des, iar digitalizarea administrației trebuie să fie la îndemâna tuturor românilor. Împreună, ducem administrația locală din România la următorul nivel”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Valoarea totală a cererilor de finanțare este de peste 197 de milioane de lei. DigiLocal are 4 beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:
1. interconectarea sistemelor informatice locale cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român;
2. dezvoltarea de site-uri care să fie accesibile prin câteva click-uri, pentru ca românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
3. consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
4. achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.
Toate proiectele vor fi operaționale în anul 2025. Peste 2300 de UAT-uri din toată țara au depus cereri de finanțare:
Ø 2048 primării de comune
Ø 152 primării de orașe
Ø 99 primării de municipii
Ø 25 consilii județene
Ø Primăria Capitalei și toate cele 6 primării de sector
Finanțarea este acordata în funcție de beneficiar:
· 75.000 lei primarii comune;
· 125.000 primarii orașe;
· 175.000 municipii și sectoarele București;
· 250.000 consilii județene și Primăria Capitalei.