Iar pentru a-ți da o mână de ajutor, în acest articol am întocmit o listă cu câteva din cele mai frumoase locuri de pe litoralul românesc, locuri pe care merită să le incluzi în itinerariul tău de vacanță.
Iar ca totul să fie absolut perfect, după ce ți-ai stabilit prioritățile, nu uita să intri și pe site-ul CazarePeLitoral.ro unde să-ți rezervi o unitate de cazare convenabilă, care să-ți permită să ajungi simplu și rapid acolo unde îți dorești.
Locuri de neratat când mergi la mare
Plaja sălbatică de la Perișor
Plaja sălbatică de la Perișor se află exact la confluența fluviului Dunărea cu Marea Neagră. Aici nu vei găsi nimic din terasele, hotelurile, restaurantele sau agitația din stațiuni, ci păsări sălbatice, cai și o liniște deplină.
Pentru a ajunge pe această plajă este nevoie să iei o barcă. Iar odată ajuns aici, poți vizita lacurile Isac, Chiril, Uzlina și Gura Filatului.
Portul turistic Mangalia
Portul turistic din Mangalia este cel mai animat port din România. Aici debarcă navele turistice, iar cei interesați pot să rezerve o croazieră luxoasă în larg.
Din acest port, cea mai importantă atracție turistică o reprezintă vechiul far genovez construit în secolul al XIX-lea și reabilitat în anul 1998. El reprezintă în prezent simbolul orașului.
Orașul Sulina
Sulina este un orășel pescăresc ideal pentru cei care doresc o alternativă la stațiunile de pe litoral. Aici, departe de agitația din Mamaia sau Eforie Nord, dar și de civilizația modernă, te poți bucura de cele mai pitorești plaje, precum și de o ciorbă de pește făcută așa cum trebuie.
Plajele din Sulina au cel mai fin nisip de la Marea Neagră. Iar din 30 în 30 de metri, nisipul este adunat în bancuri care reprezintă o adevărată distracție pentru cei mici.
Lacul Razim
Razim face parte din sistemul lagunar Razim-Sinoe, care include și lacurie Golovița, Zmeica sau Sinoe. În urmă cu mii de ani, acest sistem a fost un golf al Mării Negre, dar cu timpul s-a transformat în cel mai mare lac din România.
În zona Lagunei Razim-Sinoe există nu mai puțin de 10 din cele 20 de arii protejate ce fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Tot acolo există și satul Saichioi, cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din țară. Tradițiile acestui sat, precum și cântecele sau dansurile practicate aici dăinuie de sute de ani.
Cherhanaua Popasul Pescarilor
Popasul Pescarilor, localizat în Olimp, este unul din cele mai vechi restaurante cu specific pescăresc de la Marea Neagră. Aici peștele este mereu proaspăt deoarece pescarii îl pescuiesc dis de dimineață din mare, sau din lacul aflat fix în spatele restaurantului.
Pe lângă gustul extraordinar, încă un motiv pentru care acest restaurant a ajuns faimos printre localnici, dar și printre turiști este atmosfera inedită, dată de faptul că mesele sunt amplasate direct pe plajă, iar restaurantul este înconjurat de stufăriș.
Gura Portiței
La fel ca și plaja de la Perișor, Gura Portiței este un loc sălbatic. Comunitatea de lipoveni care trăiește aici și-a construit locuințe pe o fâșie îngustă de nisip care desparte Marea Neagră de Delta Dunării.
La început, Gura Portiței era cunoscută ca un sat pescăresc sau o cherhana, dar acum a devenit celebră ca una din cele mai liniștite destinații de pe litoral. Ca bucătărie, aici predomină mâncarea cu specific românesc, dar există și nenumărate preparate pe care le poți gusta doar în Dobrogea și care reprezintă o fuziune de stiluri de gătit a mai multor populații care locuiesc aici.
Plajele Corbu și Vadu Plajele
Corbu și Vadu sunt două din cele mai boeme plaje de pe litoralul românesc. Odinioară cuprinse de o liniște deplină, Corbu a devenit acum celebră după ce a fost inclusă într-o listă cu cele mai frumoase plaje de lume publicată de o revistă internațională.
Dar în comparație cu ceea ce oferă stațiunile, și acum te poți bucura de multă liniște dacă mergi la oricare din aceste două plaje.