Pentru a evita acest sentiment și pentru a te asigura că elevul este 100% pregătit pentru un nou an de educație, iată o listă cuprinzătoare a instrumentelor necesare în ciclul gimnazial!
1. Caietele pentru fiecare materie
Caietele reprezintă elementele de bază pentru orice școlar, indiferent de clasă. Acestea trebuie să fie calitative și rezistente, potrivite pentru fiecare materie în parte.
Majoritatea pot fi dictando, pentru materii precum limba română, limba latină, limbi străine, istorie sau religie, și de matematică, pentru materiile specifice: mate, chimie, fizică.
Apoi, elevul va avea nevoie de caiete speciale pentru geografie și biologie. Acestea au un format specific și alternează filele dictando cu cele veline. Nu uita nici de caietul pentru muzică, liniat cu portativ.
2. Instrumente de scris
La acest capitol, stiloul este produsul principal, așa că investește într-unul de bună calitate, cu rezerve ușor de schimbat și peniță potrivită pentru elev. Apoi, cumpără picuri de șters, creioane simple și un creion mecanic cu rezerve.
3. Instrumente speciale pentru matematică
Orele de matematică vor include și multe noțiuni de geometrie. De aceea, este important ca elevul să fie pregătit cu cel puțin un creion, gumă de șters și riglă, dar are nevoie de o trusă de geometrie completă, cu echer, raportor, compas și alte instrumente folositoare în procesul de învățare.
4. Ustensile speciale pentru arte plastice
O altă materie care va necesita rechizite dedicate este cea de arte plastice. Aceasta are rolul de a dezvolta creativitatea elevului și abilitățile sale practice, așa că a avea toate instrumentele necesare este esențial pentru succesul copilului.
Pune pe lista de cumpărături un bloc de desen cu suficiente file, o paletă pentru amestecarea culorilor, culori tempera sau gouache, conform indicațiilor profesorului, pensule de diferite grosimi, recipient pentru apă și un prosop de mici dimensiuni, din microfibră. Acesta din urmă va fi folosit la uscarea ustensilelor.
În funcție de proiectele din timpul semestrelor, elevul poate avea nevoie și de hârtie colorată, foarfece și lipici, precum și alte materiale pentru realizarea lucrărilor artistice: elemente din natură (frunze colorate de toamnă, ghinde etc.) sau boabe de orez, diferite forme de paste și așa mai departe.
5. Penarul
Alegerea unui penar potrivit este extrem de importantă. Acesta are rolul de a păstra organizate instrumentele de scris și nu numai, pentru ca elevul să le poată accesa rapid atunci când are nevoie de ele.
Optează pentru un penar cât mai compartimentat, cu locuri special dedicate riglei, creioanelor sau markerelor colorate, gumei de șters și rezervelor de cerneală pentru stilou. Astfel, ordinea va fi păstrată, iar elevul nu va rătăci niciodată rechizitele.
6. Echipament pentru ora de sport
Când cumperi rechizitele pentru gimnaziu, nu uita de ora de sport. Pentru aceasta, elevul va avea nevoie de pantaloni sport lejeri, câteva tricouri simple, pantofi sport pentru sală, un prosop și un recipient pentru apă – o sticlă ușoară, reutilizabilă, din plastic sau aluminiu.
7. Ghiozdanul
În final, toate rechizitele vor fi transportate zilnic într-un ghiozdan, iar acesta trebuie să fie ales cu grijă. Greutatea caietelor, manualelor și celorlalte obiecte necesare zi de zi este destul de mare, astfel că elevul are nevoie de un ghiozdan care să ofere susținere.
Optează pentru un ghiozdan calitativ, cu bretele late și moi, care să nu provoace dureri la nivelul umerilor. Compartimentarea este și ea importantă pentru organizarea eficientă și găsirea rapidă a rechizitelor.
Pentru a evita complet presiunea pe coloana vertebrală, alege un ghiozdan tip troller cu roți.
În final, dacă vei respecta lista de mai sus, vei reuși să cumperi toate rechizitele necesare pentru elevul tău de gimnaziu. Pas cu pas, vei avea totul pregătit!