Antena 3 CNN Conținut plătit Joaca folosind cuburile. De ce sunt importante în educația copilului tău

Joaca folosind cuburile. De ce sunt importante în educația copilului tău

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 11:40 09 Feb 2022 Modificat la 11:40 09 Feb 2022
joaca folosind cuburile de ce sunt importante in educatia copilului tau
joaca folosind cuburile de ce sunt importante in educatia copilului tau

Din momentul în care cel mic a învățat să meargă de-a bușilea și să stea în funduleț, o întreagă lume se dezvăluie la picioarele lui, oferindu-i noi modalități de explorare și creativitate.

Nu doar că sunt cele mai sigure jucării, însă acestea pot fi folosite și după ce vor crește mari, devenind, astfel, o bună investiție. Oferă o multitudine de beneficii, dar sunt și sigure în utilizare. 

Atunci când sunt mici, copiii învață să le pipăie, să le observa mărimea și forma, iar pe măsură ce cresc învață să le combine pentru a crea diverse trenulețe, mașini, turnuri, lucru ce demonstrează primele aptitudini de construcție. Descoperă peste 42.000 de produse pe magazinul cu articole pentru copii, DROOL.RO.

Cuburile în joaca de acasă și de la grădiniță

Sunt o bună oportunitate de a-și face noi prieteni și de a socializa, prin joacă. Un set de cuburi cu dimensiuni variate, folosit în joaca alături de alți copii, îl va ajuta să capete aptitudini de rezolvare a problemelor. 

După vârsta de 1 an, cei mici vor învăța să ridice și să combine cuburile, dezvoltându-și coordonarea ochi-mână. Abia de la 2 ani, ei încep să înțeleagă cum să potrivească formele, astfel încât să creeze primele construcții, fapt care îi va ajuta ulterior să descifreze enigme și să se orienteze în spațiu.

În ceea ce privește copiii de grădiniță, cuburile îi vor ajuta să capete echilibru și stabilitate, dar și să își dezvolte simțul artistic. Preșcolarii vor învăța noțiuni elementare de matematică, adunarea sau scăderea, cu ajutorul cuburilor. 

Din punct de vedere creativ, cuburile le oferă copiilor șansa de a crea structuri de construcție noi, după propria imaginație. Pentru ei, aceste creații sunt extrem de valoroase, de care sunt mândri, și pentru care așteaptă validare din partea ta, ca părinte.

Cuburile la școală

Se recomandă ca spațiul de joacă cu acestea să fie suficient de mare, cât să participe la activitate mai mulți copii, adecvat pentru activități ce vor deveni zgomotoase. Astfel, cei mici vor învăța să le aranjeze într-o anumită ordine, astfel încât să își stimuleze creativitatea, iar după fiecare joacă, punându-le la un loc bine stabilit, îi vor ajuta să devină independenți și să respecte regulile.

Ce abilități dezvoltă joaca folosind cuburile?

Motricitatea fină

Cu ajutorul mânuțelor, cel mic învață să apuce cuburile și să pună într-un anumit loc. Cel mic depune efort, dezvoltându-și dexteritatea mâinilor, care îl vor ajuta treptat să facă acțiuni tot mai complexe. În același timp se dezvoltă și limbajul.

Coordonarea ochi-mână

Îl ajută să fie mai atent la detalii, astfel încât să fie capabil să facă acțiuni tot mai complexe, odată cu trecerea timpului.

Dezvoltă imaginația

Jucându-se cu ajutorul cuburilor, învață să construiască, să testeze, să pună în aplicare noi idei. Cu cât este mai motivat să încerce, cu atât își va dezvolta imaginația, iar pe viitor se va folosi de ea în tot ceea ce face.

Învață matematică

Cuburile sunt cel mai practic mod de a face operații matematice, de a înțelege diferența dintre piese, de a afla mai multe despre formă, simetrie, numere.

Dezvoltă logica

De fiecare dată când va vrea să construiască ceva, cel mic se va gândi la o soluție logică, care să rezolve orice problemă complicată.

Ajută în rezolvarea problemelor

Orice lucru nou este greu la început, dar cu multă răbdare și perseverență, cel mic va învăța să rezolve orice problemă calm, fără să se frustreze.

Stimulează concentrarea

Cu cât un copil are un mediu mai prielnic învățării, cu atât el se poate concentra mai bine și înțelege cum să rezolve anumite probleme. Este important ca, dacă îl vezi absorbit de jocul cu cuburile, să nu îl întrerupi, dat fiind că atenția unui copil de 1-2 ani nu persistă mai mult de câteva minute.

Stimulează creativitatea

Dincolo de joacă, el își va crea propriile reguli după care să se ghideze, fapt ce îi va crește încrederea în sine și îi va stimula creativitatea.

Crește încrederea în sine

×
x close