De aceea, înainte de a te “înhăma” la o asemenea facultate grea, ar trebui să iei în serios alegerea și să îți pui anumite întrebări. Nu este un articol pentru a de descuraja, ci pentru a te face să privești obiectiv alegerea, și nu subiectiv.
Sunt făcut pentru studii medicale?
Înainte de a face primul an de medicină, mulți candidați sunt siguri că medicină este vocația lor. Însă, după primul an, își dau seama că au greșit sau o parte dintre ei nu trec barieră examenelor pentru a trece în anul II de medicină.
Este, așadar, o idee bună să te întrebi despre șansele tale de reușită. A avea vocație nu este suficient. Trebuie să muncești mult pentru a trece de anul I, dar și de ceilalți ani de studiu și nu uita că ai examene în fiecare an timp de 6 ani până la rezidențiat. Deci, crezi că ești pregătit pentru a începe o asemenea aventură?
Să ai un nivel bun de a înțelege știința
Pe lângă examenul complex tip grilă, ce cuprinde cunoștințe de biologie, chimie și fizică, ar trebui să te preocupe și alte informații. De exemplu, un bun început ar fi să citești carti de medicina pentru începători. Poți citi și cărți de anatomie și, dacă înțelegi fără probleme ceea ce se prezintă în aceste cărți și ești fascinat, înseamnă că ai șanse suficiente de reușită și ai un nivel științific bun.
Trebuie să ai deja o bună cunoaștere a elementelor de bază (de exemplu, în biologie: ce este o celulă, un hormon, o glandă, în chimie: acid/bază și redox, în fizică: radioactivitate, unde și optică). Și mai trebuie să știi să gândești riguros.
Ai abilități excelente de lucru
A intra la medicină nu este totul: trebuie să lucrezi intens chiar din prima zi. Pe lângă numărul de cursuri pe care le vei face în fiecare săptămână, trebuie să adaugi multă muncă personală pentru a învăța lecțiile cât mai precis și a exersa. Informațiile sunt complexe și uneori greu de perceput. Un lucru este cert, în medicină nu este loc pentru ezitare. Orice greșeală poate fi fatală în medicină.
Este clar că după ce ai intrat la medicină nu este timpul să te culci pe o ureche că ai trecut ceea ce este greu, mai ales în primul an. Cu siguranță, din al doilea an, ritmul este mai puțin susținut. Dar mai sunt examene de promovat în fiecare semestru, deci nu te poți relaxa niciodată.
Va fi necesar să înveți să jonglezi între cursuri, cursuri de pregătire și practică în spital, și examinările de pregătit. Fără a uita că la sfârșitul anului 6 mai ai de trecut concursul pentru rezidențiat.
Lucrează regulat și metodic
Pe lângă capacitatea de muncă, trebuie adăugată stăpânirea metodelor de lucru. Prea mulți studenți se angajează în studii medicale solicitante, în special pregătirea pentru un examen competitiv dificil, ignorând toate instrumentele lor intelectuale. Pentru a reuși în medicină, este într-adevăr necesar să fi dobândit metode eficiente de învățare, memorare și restabilire a cunoștințelor într-un timp limitat.
Ai obiceiul să lucrezi regulat, să-ți stabilești un program de îndată ce începi o perioadă de studiu, să-ți verifici realizările, să lucrezi uneori în grup? În medicină, mai ales în primul an, volumul de cunoștințe care trebuie integrat este de așa natură încât nu este suficient să fii genial. Învățarea de ultimă oră nu funcționează aici, așa cum poate funcționează în alte situații. Efortul trebuie să fie metodic și perseverent: încă crezi că faci față?
Fii gata să studiezi mult timp
Să faci medicină nu înseamnă doar să te pregătești pentru o competiție timp de un an. Este nevoie de un total de mulți ani de studiu pentru a deveni medic. După ce termini cei 6 ani de medicină vei deveni rezident și înveți medicină atât la spital, cât și la universitate. În anul 6, un nou concurs: treci de rezidențiat. Este mult dacă te gândești ca majoritatea prietenilor tăi a terminat studiile și intră în viața profesională. Apoi, în funcție de specialitatea aleasă, învățarea continuă.
Studiile sunt lungi, dar foarte interesante, totuși. După o perioada, studenții fac stagii de practică. Iar pe partea de curs, sunt mereu subiecte noi și totul devine interactiv.
În realitate, chiar și în practică, medicul trebuie să continue să se formeze: trebuie așadar să-ți placă să fii într-o situație de permanentă învățare, să ai o minte iscoditoare, dornică să înțeleagă mereu mai bine progresele medicale, să descoperi noi terapii.
Vrei să fii doctor!
Medicina nu este este doar despre știință. Calitățile umane, spiritul de sinteză, capacitatea de a lucra în echipă sunt, de asemenea, esențiale. Chiar dacă încă ești departe de asta, întreabă-te totuși dacă te vei vedea ca medic într-o zi: examinezi pacienții, îi primești la consultație, faci intervenții chirurgicale, pui diagnostice, practic ai sănătatea și viața oamenilor în mâinile tale...
Aceasta este profesia care nu funcționează cu jumătăți de măsură: se practică în general pe viață și dând totul. Pe scurt: trebuie să fii pasionat!
Ia în considerare un plan B
Chiar dacă ai toate aceste calități, din cauza competiției, succesul în medicină nu poate fi niciodată asigurat. Dacă nu merge, nu trebuie să te demoralizezi. Rebuie să ai mereu un
un „plan B”. Acest lucru poate ajuta la gestionarea stresului pe măsură ce competiția se apropie.
Aceasta este, de asemenea, o altă abilitate importantă de luat în considerare înainte de a porni pe această cale: capacitatea de a gestiona presiunea și de a menține un moral bun este un adevărat atu.