Antena 3 CNN Conținut plătit Indicații și contraindicații pentru un lifting facial chirurgical

Indicații și contraindicații pentru un lifting facial chirurgical

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:41 13 Sep 2022 Modificat la 13:42 13 Sep 2022
indicatii contraindicatii lifting facial chirurgical
Indicații și contraindicații pentru un lifting facial chirurgical

Din fericire, există mai multe soluții la care poți apela atunci când dorești să-ți recapeți aspectul tineresc, iar una dintre cele mai eficiente este liftingul facial chirurgical. Această procedură nu este însă potrivită pentru toată lumea. În acest articol îți vom spune ce presupune mai exact un lifting facial și care sunt indicațiile și contraindicațiile sale. 

Ce este liftingul facial 

Liftingul facial este o intervenție chirurgicală ce presupune ridicarea și strângerea pielii în exces de la nivelul feței, precum și strângerea mușchilor faciali. Există mai multe tipuri de lifting facial, de la minilifting până la liftingul standard, și diverse tehnici ce pot fi utilizate pentru a atenua semnele îmbătrânirii.

Un chirurg plastician bun va ști să-ți recomande cea mai bună soluție pentru tine, în funcție de zona unde dorești să se intervină. Trebuie totuși să reții că un lifting facial cu rezultate bune nu este sinonim cu o schimbare drastică a înfățișării, ci cu aspect mai tânăr, mai sănătos. Cu alte cuvinte, ar trebui să arăți ca o versiune mai tânără a ta, nu ca o persoană complet diferită.[2]

Indicații pentru liftingul facial

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea începe să-și piardă elasticitatea, iar țesuturile faciale volumul. Este o parte normală a procesului de înaintare în vârstă, însă dacă aceste aspecte te deranjează, liftingul facial poate fi o soluție potrivită pentru tine. 

În general, posibile indicații pentru un lifting facial sunt considerate: 

  • Lăsarea zonei mijlocii a feței; 
  • Formarea unor cute adânci sub pleoapele inferioare, de-a lungul nasului sau la colțurile gurii; 
  • Pierderea de volum la nivelul feței; 
  • Pierderea tonusului muscular în zona inferioară a feței (apare acel aspect inestetic de fălci);
  • Pielea lăsată și apariția unor depozite de grăsime sub bărbie și maxilar (apariția bărbiei duble). 

Pentru a putea fi considerat un bun candidat pentru o astfel de operație, trebuie: 

  • Să ai o stare bună de sănătate și nu suferi de afecțiuni medicale care pot afecta vindecarea sau pot crește riscului asociate cu o intervenție chirurgicală; 
  • Să fii nefumător sau să fii dispus să te lași de fumat pentru cel puțin câteva luni; 
  • Să ai așteptări realiste cu privire la rezultatele ce se pot obține după o astfel de operație. 

Majoritatea persoanelor care apelează la lifting facial chirurgical au între 40 și 65 de ani, dar acesta poate fi realizat cu succes și la persoane mai în vârstă.[3]

Contraindicații pentru liftingul facial 

Oricât de eficientă ar fi, operația de lifting facial nu reprezintă o opțiune pentru toată lumea. Lista posibilelor contraindicații pentru o astfel de intervenție include: 

  • O stare generală de sănătate proastă;
  • Alergiile la substanțele anestezice; 
  • Tulburările de coagulare; 
  • Capacitatea slabă de vindecare;
  • Existența unor afecțiuni care pot afecta procesul de vindecare sau care pot crește riscul apariției unor complicații (ex: diabet, hipertensiune arterială, tulburările țesutului conjunctiv); 
  • Fumatul; 
  • Fluctuațiile repetate de greutate; 
  • Radioterapia; 
  • Tratamentul cu anticoagulante;
  • Așteptările nerealiste.[4][3][1]

Nu toate aceste contraindicații sunt absolute. Chirurgul plastician este singurul care poate să-ți spună dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru un lifting facial. 

Scopul unui lifting facial este de a reduce semnele îmbătrânirii și de a îmbunătății aspectul feței și, după caz, al gâtului. O astfel de operație își poate face chipul să arate mai tânăr și mai neted și să scapi de acel aspect „obosit”. Este însă important să ai așteptări realiste și să alegi un chirurg bun, care te va ajuta să alegi procedura sau procedurile cele mai potrivite pentru tine. Nu uita că, ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale, există riscul apariției anumitor complicații; înainte de a lua decizia de a recurge la un lifting facial chirurgical, analizează cu atenție avantajele și riscurile sale. 

Bibliografie: 

  1. Brazier, Yvette. „Facelift: What You Need to Know.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 31 Mar. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/244066#Recovery. Accessed 3 Aug. 2022.
  2. „Facelift Guide.” ABCS, 11 July 2020, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/facelift-guide/. Accessed 3 Aug. 2022.
  3. MarielaCadence. „Facelift Surgery.” Australian Society of Plastic Surgeons, Australian Society of Plastic Surgeons, 23 Mar. 2020, plasticsurgery.org.au/procedures/surgical-procedures/facelift-surgery/. Accessed 3 Aug. 2022.
  4. Yang, Albert J, and Marc H Hohman. „Rhytidectomy.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 18 Mar. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564338/. Accessed 3 Aug. 2022.
×
x close