Antena 3 CNN Conținut plătit Importanța consultațiilor medicale de screening. 7 afecțiuni care pot fi descoperite din timp

Importanța consultațiilor medicale de screening. 7 afecțiuni care pot fi descoperite din timp

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 09:49 24 Dec 2022 Modificat la 10:02 29 Dec 2022
importanta consultatiilor medicale de screening 7 afectiuni care pot fi descoperite din timpimportanta consultatiilor medicale de screening 7 afectiuni care pot fi descoperite din timp
Importanța consultațiilor medicale de screening. 7 afecțiuni care pot fi descoperite din timp

Obiectivul este identificarea timpurie și adoptarea unor stiluri de viață benefice, pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni. Iată care sunt unele dintre afecțiunile care pot fi descoperite din timp!

1. Cancer mamar

În urma unui test imagistic la sân se pot depista nodulii canceroși. Screening-ul pentru cancerul mamar se efectuează de către medici specializați în senologie, iar șansele de recuperare sunt foarte crescute dacă afecțiunea este identificată în faza incipientă.

Testul de screening este completat de examinarea sânilor și, uneori, de recoltarea unor markeri tumorali care sunt specifici cancerului mamar. Acest test se recomandă femeilor care au vârsta de peste 50 de ani. [1]

2. Cancer de col uterin

Prin intermediul testului de screening Babeș-Papanicolau se detecta cancerul de col uterin (cancerul cervical). Acesta constă în prelevarea unor celule de la nivelul cervixului, care apoi sunt trimise la un laborator de analize pentru a se observa dacă au sau nu loc modificări celulare. 

Acest test se recomandă tuturor femeilor active din punct de vedere sexual și care au vârsta de până în 65 de ani. [1] Testul poate arăta dacă există semne de cancer într-o fază în care, în general, nu există simptome, dar este efectuat și pentru depistarea HPV-ului.

3. Diabet zaharat sau prediabet

Specialiștii recomandă efectuarea testelor de screening pentru diabet zaharat sau prediabet începând cu vârsta de 45 de ani, indiferent de greutatea corporală. Cei care sunt supraponderali sau obezi au risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Screening-ul constă în efectuarea testelor de sânge pentru identificarea valorilor glicemiei, glucozei plasmatice, trigliceridelor, colesterolului LDL și în măsurarea tensiunii arteriale.

4. Hipertensiune arterială

Valorile tensiunii arteriale diferă în funcție de vârstă, iar cea considerată normală este, în mod general, cea de 120/80 (tensiune arterială sistolică 120 mmHg, tensiune arterială diastolică 80 mmHg). [2]

Specialiștii recomandă ca persoanele de peste 20 de ani să meargă cel puțin o dată pe an la control, iar cele de peste 40, de două ori pe an. [2] În urma monitorizării cu un tensiometru, se poate identifica hipertensiunea arterială în fază incipientă.

5. Colesterol ridicat

Una dintre lipidele care se află în mod firesc în organismul uman este colesterolul. Când valorile sale depășesc limita considerată normală, adică pe cea de 200 mg/dl, înseamnă că este ridicat, fapt ce crește și riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Screening-ul pentru determinarea valorilor colesterolului implică efectuarea unor teste de sânge pentru verificarea colesterolului total, pe cel LDL (colesterolul „rău”), colesterolul HDL (cel „bun”) și trigliceridele (grăsimile din sânge).

6. Osteoporoză

Aceasta poate fi identificată în fază timpurie cu ajutorul testului de screening pentru verificarea densității osoase. 

Investigația este cunoscută din punct de vedere medical sub denumirea de „test DEXA” și implică utilizarea razelor X cu scopul de a analiza structura pe care o au toate oasele.

7. Glaucom

Glaucomul are loc pe fondul presiunii care se exercită în interiorul ochiului. În absența unui tratament adecvat, acesta poate afecta nervul optic și este posibil să ducă la pierderea vederii. De regulă, simptomele au loc atunci când vederea a fost deja periclitată.

Screening-ul constă în efectuarea unui examen oftalmologic în care medicul verifică presiunea intraoculară, câmpul vizual și examinează nervul optic, unghiul de drenaj, grosimea corneei.

Medicii specialiști sunt cei care stabilesc frecvența și perioadele optime pentru efectuarea testelor de screening, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și istoricul medical. Ai grijă de sănătatea ta și mergi la controale de rutină!

Surse de referință:

  1. “Screening Tests for Common Diseases.” Screening Tests for Common Diseases | Johns Hopkins Medicine, 14 Aug. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/screening-tests-for-common-diseases, accesat la data de 25 noiembrie 2022;
  2. Rodriguez, Diana, et al. “10 Health Screenings All Women Should Have.” EverydayHealth.com, www.everydayhealth.com/womens-health/10-screenings-all-women-should-have.aspx, accesat la data de 25 noiembrie 2022;
  3. “Screening Tests Every Woman Needs.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/women/ss/slideshow-screening-tests-women, accesat la data de 25 noiembrie 2022.
×
Etichete: advertorial
x close