Antena 3 CNN Conținut plătit Împachetarea unui colet - ce materiale de ambalare să folosești, astfel încât acesta să ajungă în siguranță la destinatar

Împachetarea unui colet - ce materiale de ambalare să folosești, astfel încât acesta să ajungă în siguranță la destinatar

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 13:12 01 Mar 2022 Modificat la 13:12 01 Mar 2022
impachetare colet materiale ambalare
Împachetarea unui colet - ce materiale de ambalare să folosești, astfel încât acesta să ajungă în siguranță la destinatar

Pentru protecția coletelor în timpul manipulării sau la contactul cu umezeala sau praful, este important să folosești o combinație de materiale de ambalat, în funcție de produsul ce urmează a fi livrat și de cantitate.

Cele mai folosite materiale de ambalat sunt reprezentate de cutiile din carton, urmate de foliile cu bule sau fulgii pentru ambalat (la interior), precum și de benzile adezive de calitate, cu sau fără însemnul “FRAGIL”.

Fiecare tip de transport necesită un anumit ambalaj, despre care vom discuta în acest articol. Astfel, alegerea materialului de ambalare folosit trebuie să țină cont de mai mulți factori, printre care:

  • Caracteristicile produsului ce urmează a fi coletat;
  • Tehnica de ambalare;
  • Costul pe care ești dispus să îl plătești pentru calitatea ambalajului;
  • Factorii externi: umezeală, praf, manipulare, depozitare și transport.

Cutiile de carton, cele mai des utilizate materiale de ambalare

Hârtia groasă și cartonul sunt principalele materiale de ambalare folosite de către antreprenorii care dețin magazine online de produse.

Cartonul pentru ambalaje, pe care îl găsești și în gama ambalare.com, poate fi de mai multe tipuri:

Cartonul ondulat

Este cel cunoscut și folosit material de ambalare în România. Față de alte materiale, cartonul ondulat este versatil, iar opțiunile de imprimare și finisare pot fi personalizate în funcție de business.

Cartonul ondulat natural

Este cea mai nouă modalitate de ambalare, datorită faptului că structura specială din care este creat îl face ideal pentru transportul alimentelor (cum ar fi fructele și legumele). Materialul este folosit cu precădere pentru a crea tăvițe în care acestea se plasează, peste care se trece o folie transparentă, lipită la cald. Astfel, produsele își păstrează integritatea în timpul transportului, iar clienții pot vizualiza conținutul rapid.

Cartonul ondulat greu

Este creat printr-o tehnologie specială, fiind destinat transportului și manipulării obiectelor grele și voluminoase. În plus, este ecologic și are o durabilitate mai mare decât celelalte materiale de ambalare, dar rezistă și condițiilor meteo extreme - grad de umiditate ridicat și temperaturi peste 20°C. Adesea, cartonul ondulat greu se folosește în industria auto (transportul pieselor) sau în industria construcțiilor și amenajărilor interioare și exterioare.

Materialele de umplere și amortizare

După alegerea cutiei potrivite, o importanță sporită trebuie acordată și materialelor de amortizare și umplere. În această categorie apar:

  • Polistirenul - este potrivit pentru coletele în care se transportă către destinatar produsele grele sau fragile;
  • Materiale antișoc - aici sunt prezente polistirenul creat după forma produsului (cum ar fi electrocasnicele) sau materiale de umplere sub formă de biluțe (care se adaugă în funcție de greutatea și fragilitatea produsului);
  • Folia de bule.

Materialele de protecție folosite în interiorul coletului vor crea un strat de amortizare, protejându-le de șocuri în timpul manipulării. Totodată, puse în cantitatea corectă, acestea împiedică mișcarea produselor în colet, evitându-se astfel distrugerea sau ruperea acestora.

×
x close