Participanții la evenimentul omagial, organizat la 147 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, au fost întâmpinați cu fotografii care prezentau operele care l-au consacrat pe marele sculptor. Imaginile au fost amplasate în fiecare încăpere a conacului Oteteleșanu, un loc cu o încărcătură istorică deosebită.
Au urmat momente muzicale, puse în scenă într-o atmosferă plăcută și caldă de cvartetul ,,Anima”, și piesa de teatru ,,Brâncuși, dragostea mea!”, scrisă și interpretată de actrița Claudia Motea. Aceasta a jucat rolul a nouă personaje, femeile celebre din viața marelui sculptor, care l-au susținut și l-au inspirat.
,,Arta sa este apreciată în întreaga lume pentru stilul unic și pentru viziunea creativă. Cu fiecare operă realizată, Brâncuși a ridicat ștacheta și a contribuit la transformarea sculpturii de la stilul tradițional la cel modern. Marele sculptor a lăsat lumii moștenirea viziunii sale rafinate și ample asupra vieții prin capodoperele sale, care vor inspira generațiile viitoare de artiști.” – Alexandrina Niță, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
Participanții s-au bucurat de o atmosferă plină de semnificație, în care s-a regăsit esența minunatelor opere de artă ale maestrului.
Programul evenimentului:
- Vernisajul Expoziției de Fotografie „Brâncuși infinit”;
- Lansarea volumului „Brâncuși, dragostea mea!”, autor Claudia Motea;
- „Istoria Conacului Oteteleșanu”, prezentată de Ruxandra Nemțeanu, expert arhitect;
- „Personalitatea lui Constantin Brâncuși”, prezentată de vicepreședintele UZPR Miron Manega;
- Laudatio la volumul „Brâncuși, dragostea mea!”, prezentată de Carmen Bobocescu, expert la Institutul Cultural Român;
- Cvartetul „Anima”;
- „Brâncuși, dragostea mea!”, spectacol multimedia inspirat de cartea cu același nume a Claudiei Motea, regia Beatrice Rancea, vizionat la Centrul Cultural din Măgurele.
Evenimentul cultural a fost organizat de Consiliul Judetean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, împreună cu Primăria Orașului Măgurele și Centrul Cultural Măgurele.
Despre Constantin Brâncuși
O figură emblematică a României, Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj. El a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, în perioda 1894-1898, și Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1902. Ulterior a plecat la Paris, unde a luat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. A fost angajat de Rodin ca practician, însă pentru o perioadă scurtă de timp, convins fiind că ''La umbra marilor copaci nu creşte nimic'' (''Rien ne pousse a l'ombre des grands arbres''). Apoi și-a închiriat un spaţiu pe strada Montparnasse, unde şi-a amenajat propriul atelier.
Opera lăsată moștenire întregii lumi a impresionat de-a lungul timpului și continuă să o facă și astăzi. Încă din primul an de studenţie (1898), lucrarea sa ''Bustul lui Vitellius'' a obținut ''menţiunea onorabilă''. Bustul medicului Carol Davila, creat de Brâncuși, a fost aşezat în curtea Spitalului Militar Central din Bucureşti, în 1912, reprezentând singurul monument public al său din Bucureşti.
Lucrarea "Sărutul" a fost creată în 1907, în atelierul artistului din Paris. Brâncuși a reluat tema de mai multe ori până în 1940, când a finalizat ''Poarta sărutului'', amplasată în Parcul Central din Târgu Jiu. Schimbarea viziunii a venit după 1908, când a dat startul unor creații precum "Muza adormită", "Cuminţenia pământului", "Domnişoara Pogany" sau "Pasărea măiastră". În 1938, a finalizat ansamblul artistic din Târgu Jiu, alcătuit din "Masa tăcerii", "Scaunele", "Poarta sărutului" şi "Coloana infinitului".
Cel mai mare sculptor modern al lumii a expus lucrări la Paris, Bucureşti și la la New York, precum și în cele mai cunoscute galerii de artă din Marea Britanie, Elveția sau Olanda. La propunerea lui Nicolae Iorga, în 1931 a fost decorat cu ordinul "Meritul cultural pentru artă plastică".
Valoarea sa artistică a fost recunoscută în întreaga lume, însă în țară nu s-a bucurat de prea multă apreciere. În ultimii ani de viață, în epoca socialistă, era considerat ,,un representant al burgheziei decadente”. De altfel, și ansamblul monumental de la Târgu Jiu a putut fi restaurat abia în 1964, după ce fusese abandonat și degradat.
Marele sculptor a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța, și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse.
Constantin Brâncuși a lăsat un urmă opere inestimabile, care însuflețesc tradiția și cultura din România. Sursa sa de inspiraţie a fost elementul popular, folcloric, natural, iar lucrările sale au o puternică încărcătură spirituală, provenită din viaţa satului românesc. În creațiile sale, artistul a reuşit să îmbine simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene