Antena 3 CNN Conținut plătit Iftime: Pentru mine, Clujul este un model de dezvoltare și administrație inteligentă aplicabil și la Botoșani

Iftime: Pentru mine, Clujul este un model de dezvoltare și administrație inteligentă aplicabil și la Botoșani

Omul de afaceri intrat de 3 luni în politică a discutat zilele trecute despre cum poate duce o administrație locală inteligentă la crearea de locuri de muncă și creșterea calității vieții în general cu viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

iftime pentru mine clujul este un model de dezvoltare si administratie inteligenta aplicabil
Iftime: Pentru mine, Clujul este un model de dezvoltare și administrație inteligentă aplicabil și la Botoșani
de Georgiana Adam    |    05 Iun 2024   •   15:18

Clujul este un model de dezvoltare și administrație inteligentă, aplicabil și la Botoșani, dacă va exista în sfârșit, după domnia de aproape 30 de ani a PSD, un real interes pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii acestui județ, spune candidatul PNL la președenția CJ Botoșani, omul de afaceri Valeriu Iftime.

“Unii vor spune că nu avem cum să comparăm Botoșaniul nostru cu Clujul. Fix acest tip de mentalitate, această atitudine umilă, ne-a ținut pe loc atâția ani de zile. Dacă aveam parte de oameni preocupați și de altceva decât să se laude că au experiență poate ieșeam și noi din clasamentele care pătează imaginea Botoșaniului de atâta timp. Trebuie să ne dorim constant mai mult, să nu pierdem o secundă din vedere potențialul județului. Doar așa putem spera la o dezvoltare reală”, a afirmat Iftime.

El spune că dezvoltarea nu poate avea loc atâta timp cât oamenii se vor mulțumi cu puțin și PSD continuă cu angajările pe pile, lipsa de asumare și indiferența față de problemele reale ale botoșănenilor: “Sub conducerea PSD, județul se sufocă și nu putem progresa, asta se vede cu ochiul liber”.

Omul de afaceri intrat de 3 luni în politică a discutat zilele trecute despre cum poate duce o administrație locală inteligentă la crearea de locuri de muncă și creșterea calității vieții în general cu viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

“Experiența pe care Dvs. o aveți în mediul de afaceri este un bun început ca să puteți să transformați și Botoșaniul. Și pe mine m-a ajutat foarte multe ceea ce am acumulat în mediul de business, pentru că primul meu job la stat a fost cel de viceprimar. Pentru locuitorii din Botoșani ar fi un mare avantaj să aibă un om care vine din mediul privat, care să înțeleagă cum funcționează și mediul privat, să înțeleagă și celelalte proceduri și până la urmă să creșteți calitatea vieții și a cetățenilor din Botoșani, pentru că de asta pleacă oamenii, pentru calitatea vieții – un termen mult mai larg, de la cum sunt tratați cetățenii de către autorități sau în spitale la cât de poluat este orașul, cât de liber sau ce activități pot fi făcute”, arată Tarcea.

Sunt mulți tineri din Botoșani care au venit în Cluj, spune viceprimarul, remarcând și numărul mare de mașini cu număr de Botoșani care circulă în orașul transilvănean.

Depopularea județului este doar una dintre problemele majore ale Botoșaniului. Potrivit lui Iftime, Botoșaniul este în colaps - cu probleme mari privind alimentarea cu apă, deficit de medici în spitale, cea mai redusă rată de ocupare a forței de muncă și cel mai mic nivel al PIB din România, oameni debusolați și care vor să plece pentru că nu au unde să lucreze - , dar soluții există, fiind însă nevoie de decizii urgente, calculate și bine focusate. 

Urgențele sunt analiza proiectului de apă, masterplanul de alimentare cu apă în județ și ulterior masterplanul de alimentare cu gaze, miza fiind nu neapărat locuințele ci industria, pentru creșterea numărului de locuri de muncă.

Iftime propune printre altele restartarea zonelor industriale, prin aducerea utilităților în parcurile industriale deja delimitate în județ, precum Flămânzi, și ulterior atragerea de investitori, care să fie stimulați inclusiv printr-o defiscalizare parțială a muncii, ca facilitate acordată de autoritățile locale, de exemplu în industria confecțiilor, pentru a opri închiderea companiilor.

Totodată, omul de afaceri (care administrează și deține cel mai mare grup de companii din județ, Elsaco, finanțând totodată echipa de fotbal FC Botoșani) spune că va învăța din experiența altor administrații, precum cele din Oradea, Cluj-Napoca, Brașov sau Sibiu, și că dacă Botoșaniul a putut face performanță în fotbal – fiind printre cele doar 3 echipe care s-au aflat permanent în ultimii 12 ani în Liga 1, alături de FCSB și Farul – la fel se poate întâmpla în ceea ce privește atragerea de investitori sau dezvoltarea industriei.

De altfel, candidatul PNL a vorbit recent cu șeful CJ Bihor, colegul de partid Ilie Bolojan, despre atragerea de investitori în parcurile industriale și în general despre proiectele mari de dezvoltare a unui județ, pentru a înțelege cum a reușit Oradea să înregistreze dezvoltarea rapidă pentru care este recunoscută și invidiată la nivel național.

Oradea este acum, și chiar de câțiva ani, în etapa implementării unor proiecte pe care Iftime le analizează și așteaptă să vadă bugetele și resursele disponibile la nivelul CJ, în cazul câștigării alegerilor, pentru a le pune în aplicare.

Doar din operaționalizarea personalului - redistribuire, reașezare sau diminuarea posturilor – Oradea a reușit să realoce 6 milioane de euro pe an către investiții, spune Iftime, adăugând că și Botoșaniul poate ajunge astfel la optimizarea unor cheltuieli de 2 milioane de euro.

  Acest material fost realizat la comanda PNL - filiala Botosani. Cod unic de identificare:  C.M.F. 21240015

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close