Dacă sănătatea uterului nu îți permite să rămâi însărcinată, atunci trebuie să mergi la un medic specialist la o clinică medicală de fertilitate și ginecologie pentru investigații. Tehnicile moderne de histeroscopie la Embryos sunt mai sigure și mai confortabile pentru femei, față de alte operații tradiționale, cum este de pildă laparoscopia.
În caz de infertilitate, se poate efectua o intervenție chirurgicală, numită histeroscopie operatorie. Implementarea acestei metode este un mare atuu pe mai multe planuri, pentru că oferă mari avantaje pacienților care au nevoie de o procedură chirurgicală pentru a-și rezolva patologiile. Chirurgul poate astfel îndepărta un polip, cu condiția ca acesta să nu fie prea mare și prea aproape de periferia uterului. De asemenea, histeroscopia poate elimina fibroame, aderențe numite sinechii sau alte anomalii ale mucoasei. Riscurile operatorii și infecțiile uterine sunt rare.
Cum poate ajuta histeroscopia la îmbunătățirea sănătății uterului?
O histeroscopie este o metodă de diagnosticare și de investigare, care se efectuează cu un instrument special denumit histeroscop (un tub subțire și flexibil care are o cameră video la capăt) pentru a vizualiza direct canalul cervical, cavitatea uterină, deschiderile trompelor uterine și orice posibile anomalii. Imaginea de la cameră este afișată în mod clar, mărită pe monitor.
Întrucât este o tehnică medicală, ce se aplică astăzi în clinici moderne din țara noastră de îndată ce apare cea mai mică suspiciune a unei alterări a cavității uterine, șansele sunt foarte mari de a pune un diagnostic rapid și precis al patologiilor uterine care ar putea trece neobservate prin alte metode. Acesta este un lucru important și pentru a putea trata în mod eficient femeile cu probleme de fertilitate, care își doresc un copil.
Histeroscopia permite rezolvarea unor patologii complexe, poate îmbunătăți sănătatea uterului. Femeile pot fi îngrijorate când au sângerări anormale și de aceea decid să facă imediat controale ginecologice. Obiectivul principal al histeroscopiei este de a identifica nereguli menstruale, dar și posibile leziuni, cum sunt de exemplu polipii și aderențele uterine.
Această procedură se face în diferite cazuri, precum:
· Sângerare vaginală anormală din tractul genital
· Anomalii ale mucoasei uterine (atrofie sau hipertrofie)
· Sângerare după menopauză
· Suspiciune de creșteri și anomalii ale mucoasei uterine (cancer, polipi, fibroame, hiperplazie endometrială)
· Îndepărtare a unui corp străin, hemoragii
· Malformații uterine (uter septat, unicorn, bicorn)
· Suspiciune de sinechie uterină
· Avorturi repetate și infertilitate.
La unele femei, histeroscopia este utilizată pentru tratamente de fertilitate. Procedura înlocuiește alte metode de tratament dacă există cicatrici produse de intervenții chirurgicale anterioare. Prin histeroscopie se reduc anumite simptome după intervenția chirurgicală, cum este durerea și alt disconfort.
Prin histeroscopie, medicul specialist poate diagnostica cu precizie anumite patologii uterine care duc la infertilitate. Procedura este minim invazivă și poate ajuta la depistarea:
· Endometriozei care poate cauza tulburări de ovulație și poate duce la infertilitate
· Polipilor care sunt excrecențe ale endometrului, benigne sau maligne
· Prolapsului uterin care este deplasarea acestuia în vagin, cauzat de slăbirea mușchilor pelvieni (la femeile care au născut frecvent, au efectuat o muncă fizică grea, sau au avut nașteri dificile).
Timpul este important în tratamentul endometriozei. Cu cât boala este diagnosticată mai târziu, cu atât șansele de maternitate la femeie sunt mai mici. Endometrioza poate afecta structura ovarelor și poate cauza obstrucția trompelor uterine. De asemenea, unele studii sugerează că lichidul peritoneal are un efect advers asupra motilității spermatozoizilor la femeile cu endometrioză, iar asta poate împiedica fertilizarea ovului. La aceste femei, cea mai sigură metodă de a obține o sarcină este fertilizarea in vitro (FIV).
În cazul polipilor endometriali, care au mai mult de 1 cm lungime, se spune că ei interferează cu fertilitatea, necesită histeroscopie și îndepărtarea lor prin excizie sau polipectomie. Unele studii au arătat că polipectomia îmbunătățește rata de sarcină.
Femeile care suferă de prolaps uterin au simptome precum: o senzație de presiune constantă și dureri la nivelul abdomenului inferior, inflamații și infecții ale tractului urinar, dureri în partea inferioară a spatelui.
Histeroscopia reduce aderențele sau țesutul cicatricial care se formează în timpul intervențiilor chirurgicale anterioare, în urma endometriozei și astfel se poate promova sănătatea uterului.
Prin eliminarea polipilor și fibroamelor prin histeroscopie se poate îmbunătăți fertilitatea.