Fie că vorbim despre lucrări de alimentare cu apă pentru locuințe individuale sau pentru ansambluri industriale, fie că vorbim despre lucrări de construcții sau despre agricultură, apa ne este necesară în orice moment.
Dacă ai nevoie de o soluție de alimentare cu apă, dar nu știi ce anume să alegi, îți prezentăm în cele ce urmează o comparație între cele mai cunoscute tipuri de sisteme de alimentare: hidroforul și pompa submersibilă.
Ce este hidroforul?
Hidroforul este cel mai simplist ansamblu pe care îl poți utiliza pentru a realiza alimentarea cu apă. În plus, un hidrofor este și un ansamblu versatil, deoarece acesta poate fi folosit pentru mai multe tipuri de lucrări: el poate alimenta cu apă locuințele, poate alimenta sistemele de irigare și poate chiar să realizeze alimentarea unui bloc de locuințe, prin capacitatea sa de a împinge apa.
Spre deosebire de pompele submersibile, hidroforul este un dispozitiv robust care se poziționează la suprafața solului (implicit și a sursei de apă). Este recomandat ca hidroforul să fie montat într-o cameră tehnică special amenajată, deoarece acesta poate fi destul de zgomotos în timpul utilizării. De asemenea, hidroforul are nevoie de spațiu de ventilare, așadar este necesară amenajarea unui spațiu tehnic doar pentru acesta.
Hidrofoarele, ca și pompele submersibile, se pot găsi în mai multe variante. Din punct de vedere al adâncimii de la care aspiră apa, hidrofoarele se clasifică în hidrofoare simple și hidrofoare cu ejector. Diferența dintre cele două tipuri de hidrofoare constă în faptul că hidroforul cu ejector este un dispozitiv mai complex, capabil să aspire apa de la adâncimi mai mari decât hidroforul uzual.
Ce sunt pompele submersibile?
Pompa submersibila este un dispozitiv care ajută la alimentarea cu apă a locuințelor dar care, spre deosebire de hidrofor, nu aspiră apa, ci o pompează, o împinge de la anumite adâncimi. Acest lucru conferă pompei și avantajul de a fi mult mai eficientă ca proces de lucru, datorită puterii, însă trebuie reținut faptul că și hidroforul este deosebit de util, deoarece are caracteristici foarte bune de lucru.
O altă diferență față de hidrofor este aceea că o pompă nu face zgomot și în plus ea poate pompa apa de la adâncimi foarte mari, în vreme ce hidroforul este destul de limitat din acest punct de vedere. De asemenea pompele pot fi folosite chiar și în zonele unde nu există apă curentă, iar în cazul unor adâncimi foarte mari pot fi folosite pompele multietajate.
Pompă submersibilă sau hidrofor - ce alegi?
Înainte de a alege după preț sau după recomandările altor persoane, ar trebui să faci o alegere logică și corectă luând în calcul următoarele aspecte:
- Dacă intenționezi să alimentezi o grădină sau o casă, un hidrofor este potrivit. Pentru construcții masive și nevoie mari de consum folosește o pompă de apă, iar pentru apă murdară poți folosi o pompa cu tocător
- Dacă apa se găsește la suprafață sau până la 8-9 m, alege un hidrofor, iar pentru adâncimi mari alege pompele submersibile;
- Dacă ai nevoie de o presiune mai mare de lucru, pompa submersibilă este alegerea firească.
Este important să înțelegi aceste lucruri pentru a nu face o achiziție care să nu coincidă nevoilor tale. Apelează la specialiști pentru alegerea sistemului de alimentare potrivit și bucură-te de eficiența și avantajele acestuia.