Obținerea unui espresso perfect nu este rezervată exclusiv barurilor și cafenelelor. Dimpotrivă, la tine acasă poți avea garanția folosirii celor mai bune boabe, a cafelei proaspăt măcinate și a unei mașini curate și detartrate la timp, astfel încât să obții o băutură pe gustul tău.
Dacă te-ai hotărât să începi să-ți prepari chiar tu un espresso tare și aromat cu care să-ți începi ziua în forță sau să te revigorezi după serviciu, mai întâi asigură-te că ai un aparat potrivit, ales din categoria de espressoare automate.
Ce este o cafea espresso și care sunt elementele necesare obținerii ei?
Un espresso este o cafea concentrată, obținută cu ajutorul unui dispozitiv special numit espressor, din boabe proaspăt râșnite. Prin cafeaua plasată într-un filtru, trece apa fierbinte, la o presiune ridicată, ceea ce determină o anumită consistentă și textură cremoasă a băuturii, o aromă inconfundabilă și o intensitate ridicată. Boabele folosite sunt bine prăjite, astfel încât să elibereze uleiurile conținute și gustul puternic, atât de apreciat de băuturii de cafea din întreaga lume.
Pentru obținerea unui espresso ca la carte, ai nevoie de un espressor, de boabe potrivite, de un cântar pentru a măsura cantitatea de cafea folosită, de un instrument de tampare, care vine adesea la pachet cu espressorul și de o ceașcă cu interior circular și pereții groși.
Pregătirea cafelei pentru espresso
O cafea de calitate este esențială pentru obținerea unui espresso perfect. Asigură-te că achiziționezi boabe potrivite pentru preparare, că este specificat pe ambalajul produsului, că sunt bine prăjite, însă nu au o culoare neagră. Boabele trebuie să fie maro închis, lucioase și fine. Râșnița espressorului este o componentă deosebit de importantă, întrucât de finețea rezultatului depind tăria și aroma băuturii obținute.
Boabele se macină fin, astfel încât, la trecerea apei fierbinți sub presiune prin materia obținută, să se poată elibera întreaga intensitate a cofeinei și gustul inconfundabil de espresso. La plasarea cafelei măcinate în filtru, un pas care nu trebuie ignorat este distribuirea uniformă pe suprafața filtrului. Tamparea se face în scopul presării și compactării pulberii de cafea.
Presiunea aplicată în timpul tampării trebuie să fie constantă și moderată, pentru a crea un strat uniform care să permită apei să treacă în mod egal prin cafea, extrăgând astfel aromele complexe și crema specifică unui espresso autentic. De asemenea, se folosește apă de calitate, filtrată sau cu un conținut redus de minerale, pentru a evita influențarea negativă a gustului.
Temperatura apei și cantitățile necesare pentru un espresso autentic
După pregătirea corectă a cafelei în filtru, espressorul trebuie setat la o temperatură optimă, în general între 90 și 95 de grade Celsius, iar extracția nu ar trebui să dureze mai mult de 25-30 de secunde pentru a obține o băutură perfect echilibrată între amăreală, aciditate și dulceață naturală. Astfel, fiecare detaliu contribuie la transformarea procesului de preparare a cafelei într-un ritual care celebrează esența unui espresso.
În ceea ce privește cantitatea necesară de cafea, aceasta este în jur de 7 grame pentru un espresso scurt (25 ml) și de aproximativ 16 g pentru un espresso dublu (50 ml). Se recomandă întotdeauna cântărirea cafelei în grame, nu măsurarea după volum. Acesta din urmă se schimbă în funcție de cafeaua utilizată și de momentul în care este prăjită. Cafeaua proaspătă va avea multă cremă și va cântări mai puțin decât o doză care folosește boabe mai vechi.
Italienii susțin că un espresso trebuie băut fără zahăr, cu înghițituri mici, pentru a-i savura fiecare subtilitate a aromei și a beneficia de o doză de energie care să-ți revigoreze trupul și mintea. Se poate adăuga lapte, pentru a-i diminua tăria și a crea o spumă mai densă.
Indiferent de gusturile proprii, un espresso bine preparat devine o experiență personalizată, un moment de răsfăț care îmbină tradiția cu preferințele individuale.