Pentru a obține rezultatele așteptate de fiecare dată când spălăm rufe, trebuie să avem în vedere o serie de factori: de la sortarea corectă, în funcție de culoarea și natura materialului, până la alegerea programului de spălare corespunzător și utilizarea unui detergent de calitate.
Totuși, spălarea în sine este primul pas, care trebuie urmat de o uscare corectă, prin care ne asigurăm că nu deteriorăm țesătura, nu șifonăm materialul și nu atragem mirosurile neplăcute. Aflați în continuare mai multe despre cum se usucă rufele în mod corect.
Care sunt principalele modalități de uscare a rufelor
În ziua de astăzi, există numeroase modalități prin care putem usca rufele, fără a fi neapărat necesar să le expunem pe terasă sau pe balcon. Iată care sunt principalele variante la care puteți apela pentru uscarea hainelor după spălare.
-
Pentru o uscare cât mai rapidă, cea mai simplă variantă este mașina de spălat cu uscător. După ce își termină programul de spălare și stoarcere, dispozitivul suflă aer cald în tambur, uscând astfel rufele. Este o soluție eficientă, doar că programul va dura mai mult și se va consuma mai multă energie. Pentru a usca corespunzător o cantitate mai mare de haine va fi nevoie să utilizați mai multe cicluri de uscare.
-
O altă soluție este mașina de uscat rufe, special concepută pentru această operațiune. Aceasta are o capacitate ce îi permite să usuce o cantitate mai mare de rufe simultan. De regulă, un astfel de aparat este la fel de voluminos ca mașina de spălat, ceea ce înseamnă că trebuie să vă asigurați că aveți spațiul necesar pentru montajul său în locuință.
-
O variantă practică și la îndemână pentru uscarea rufelor este un uscător electric, ce se poate monta în orice cameră care are o priză pentru conectare. Hainele se vor usca mult mai rapid fără să se deterioreze.
-
Un uscător de tavan poate fi o altă variantă utilă pentru uscarea rufelor după spălare, singurul incovenient fiind cel estetic. Montarea uscătorului presupune întinderea unor sfori la nivelul tavanului, ceea ce ar putea dăuna aspectului încăperii. Imobilele prevăzute cu încăperi special destinate uscării rufelor pot apela fără probleme a o astfel de soluție. Mai mult, există uscătoare de tavan reglabile pe înălțime. Acestea se pot coborî până la înălțimea necesară pentru a întinde hainele umede, după care se pot ridica înapoi pe tavan.
-
Deși nu permit uscarea unui volum prea mare de haine, uscătoarele de perete sunt și ele destul de frecvent utilizate. Se montează de regulă pe perete și pot fi pliabile sau retractabile, eliberând astfel spațiul atunci când nu sunt folosite. Există și variante care se instalează direct pe calorifer, contribuind astfel la o uscare rapidă a hainelor mai ales în sezonul rece, când instalația de încălzire este în funcțiune.
-
Dintre toate variantele de uscare a rufelor după spălare, cele mai folosite sunt uscătoarele clasice de podea. Pe lângă faptul că nu necesită elemente de fixare, sunt pliabile, ceea ce le face ușor de depozitat după folosire. Sunt de diferite modele și dimensiuni și le puteți plasa direct pe pardoseală, în locul cel mai convenabil.
Sfaturi pentru o uscare corectă a hainelor după fiecare spălare
Este bine de știut că modul în care uscăm rufele poate avea impact asupra acestora și chiar asupra sănătății noastre. De aceea, este important să urmați câteva reguli, care vă vor ajuta să vă bucurați de rufe curate și bine uscate:
-
Primul pas către rufe impecabile este să le spălați cu detergentul potrivit, care să acționeze în profunzime asupra petelor, fără a afecta materialul. Puteți folosi, de exemplu, Persil Discs capsule 4in1, un detergent ușor de dozat și eficient chiar și când spălați rufele la temperaturi scăzute. Datorită formulei inovatoare, cu tehnologia Deep Clean Plus, Persil pătrunde adânc în țesătură, fără să o deterioreze, și acționează împotriva celor mai dificile pete, astfel încât rufele să rămână proaspete și strălucitoare.
-
Dacă nu dispuneți de o mașină de spălat cu uscător sau de o mașină de uscat rufe, este bine să folosiți un program de stoarcere suplimentară a rufelor după spălare. Asta va face ca uscarea lor să se facă mult mai rapid. Aveți grijă însă la specificațiile de pe etichetă - există anumite materiale care se deteriorează prin centrifugare.
-
În cazul în care uscați rufele în locuință, trebuie să aveți grijă ca încăperea în care ați instalat uscătorul să fie bine aerisită. Dacă rufele sunt puse la uscat într-o cameră întunecată, umedă și lipsită de suficientă ventilație, acestea vor prinde miros de rânced și vor favoriza apariția mucegaiului, a bacteriilor și a igrasiei. Dacă aveți posibilitatea, folosiți un uscător clasic de podea, pe care să îl mutați aproape de geamul deschis sau de calorifer. Atunci când vremea e caldă, puteți scoate uscătorul la aer, pe balcon sau pe terasă.
-
Este bine să lăsați un anumit spațiu între rufele întinse la spălat. Astfel aerul va circula mai ușor printre ele și se vor usca mai repede, având în vedere că umiditatea nu se va mai transmite de la una la alta.
-
Hainele mai groase și cele care rețin o mai mare cantitate de apă la spălare se usucă mai greu. De aceea, este indicat ca odată ce s-au uscat pe o față, să le întoarceți pe dos pentru ca uscarea să se facă mai repede.
-
Dacă vreți ca rufele să fie mai puțin șifonate, întindeți-le cât mai bine pe uscător sau așezați-le pe un umeraș, pe care să îl prindeți de suportul de uscat. Astfel, acestea nu vor mai avea atâtea cute inestetice și vor fi mult mai ușor de călcat.
-
Evită să lași foarte mult timp în soare rufele colorate, pentru a nu risca să se decoloreze. Același lucru este valabil pentru hainele din piele, piele întoarsă sau imitație de piele.
-
Articolele vestimentare din piele sau imitație, precum și cele din mătase nu ar trebui să fie puse la uscătorul automat, pentru că se pot deteriora. Același lucru este valabil și pentru lenjeria fină de corp.
-
Nu aglomerați uscătorul de rufe, pentru a vă asigura că acesta funcționează corespunzător. Imediat ce acesta se oprește, scoateți rufele și puneți-le le uscat.
Urmați regulile de mai sus atunci când uscați rufele, iar efectele se vor vedea cu siguranță. Vă veți bucura de fiecare dată de rufe curate, proaspete și mai puțin șifonate, gata să fie utilizate sau frumos așezate în șifonier.