Antena 3 CNN Conținut plătit Ghid de alegere a imprimantelor 3D

Ghid de alegere a imprimantelor 3D

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 14:43 29 Apr 2022 Modificat la 14:43 29 Apr 2022
ghid de alegere a imprimantelor 3d
Ghid de alegere a imprimantelor 3D

De aceea, este important să știi exact ceea ce cauți în piață, plecând de la un ABC al unor criterii simplu de înțeles. 

O alegere de produs inspirată îți permite să lucrezi mult mai eficient, la costuri de producție optimizate. De asemenea, poți obține și rezultate așa cum îți dorești, la o calitate apreciată de toți cei cărora le prezinți modelele realizate la imprimanta 3D. 

Criteriul #1: Dimensiunea obiectelor printate 

Dimensiunile modelelor pe care le poți obține cu ajutorul unei imprimante 3D pot varia considerabil și, de cele mai multe ori, au legătură cu domeniul în care tu activezi. Iată o primă clasificare, pentru a simplifica alegerile făcute: 

  • pentru obiecte cu dimensiuni ce nu depășesc 25 x 21 x 21 cm, ai nevoie de o imprimantă 3D cu un volum redus de printare. 
  • pentru obiecte cu dimensiuni ce nu depășesc 45 x 45 x 47 cm, ai nevoie de o imprimantă 3D cu un volum redus sau mediu de printare. 
  • pentru obiecte cu dimensiuni ce nu depășesc 61 x 61 x 61 cm, ai nevoie de o imprimantă pentru uz semi-industrial, cu un volum mare de printare.

Criteriul #2: Volumul de muncă la imprimanta 3D

Dacă ai un nivel de experiență entry-level în domeniul printării 3D, sau pur și simplu dorești să realizezi un număr de modele redus, este recomandat să alegi un produs ce asigură un volum de printare mic sau mediu, la costuri de achiziție și utilizare mai convenabile. 

O astfel de alegere asigură un număr de până la 50 de modele realizate lunar, însă trebuie să ții cont și de anumite criterii secundare, precum dimensiunile acestora sau claritatea detaliilor de pe suprafața obiectelor concepute. 

Pentru un nivel de producție avansat, îți recomandăm o imprimantă 3D ce asigură calitate și rezoluție produselor. Poți comanda online modele 3D din categoria celor care pot printa obiecte de până la 61 x 61 x 61 cm, realizând mai multe piese în același timp. 

Modelele profesionale nu se concentrează pe cantitate, ci pe calitate, mizând pe rezoluție și precizie de lucru, chiar și în cazul celor mai complexe design-uri. De aceea, costurile de achiziție și utilizare sunt mai ridicate, comparativ cu produsele din prima categorie. 

Așadar, dacă alegi imprimanta 3D in functie de buget si nevoi, te asiguri nu doar că volumul avut în plan se realizează la timp, dar poți beneficia și de calitatea în execuție pe care o vrei.

Criteriul #3: Materialele utilizate în procesul de printare

Trei dintre cele mai frecvent utilizate materiale sunt:

1. PLA (Acidul polilactic)

Este un consumabil cu o duritate redusă și foarte ușor de utilizat. În procesul de printare 3D cu PLA, de obicei, imprimantele și software-ul utilizat conțin setările predefinite. Poate fi utilizat atât la imprimante cu incintă închisă, cât și cele cu incintă deschisă. 

Poți găsi filamente PLA de 1 kg sau 5 kg, la prețuri convenabile, însă trebuie ținut cont de faptul că acest material are o rezistență redusă. Este dedicat celor care doresc să învețe cum se printează 3D, pentru design-uri simple sau pentru obiecte decorative. 

2. PETG (PoliEtilena Tereftalata Glycol)

Este un consumabil cu o duritate medie, a cărui utilizare nu implică anumite condiții specifice în mediul de printare. Și pentru PETG există setări predefinite în imprimanta 3D, precum și în programul software utilizat în proces. 

Cu ajutorul acestuia se pot realiza piese de uzură, deoarece asigură un nivel al rezistenței apreciabil. Nu este un material toxic, fiind compatibil atât cu imprimantele 3D cu incintă, cât și cu cele fără incintă. Se găsesc filamente de PETG la 1 sau 5 kg, la prețuri convenabile.

3. ABS (Acrilonitril Butadiena Styrene)

Acest material este apreciat pentru duritatea sa, fiind adesea utilizat pentru printări 3D de piese și ansambluri mecanice. Spre deosebire de celelalte două materiale amintite mai sus, se recomandă lucrul cu ABS doar în imprimate cu incinta închisă, fiind toxic.

Filamentele de ABS nu necesită setări de natură tehnică, deoarece imprimantele conțin deja setările predefinite pentru printarea 3D cu ajutorul lor. Are nevoie de o temperatură de lucru constantă, pentru ca obiectele să se printeze corect. Se pot achiziționa filamente de ABS la 1 sau 5 kg, la prețuri convenabile.

Acum știi să alegi imprimanta 3D în funcție de buget și nevoi, pentru a putea desfășura orice proiect avut în plan. O alegere inspirată te ajută să obții costuri de producție optimizate, dar și produse calitative, într-un timp cât se poate de scurt, raportat la complexitatea lucrării. 

×
x close