Confruntarea cu moartea cuiva apropiat, mult mai dură în pandemia de coronavirus.
Aceia care au pierdut în aceste vremuri o persoană dragă au nevoie de mai multă putere pentru a face față durerii, având în vedere că și procedura de înmormântare sau de incinerare a unui defunct s-a schimbat radical din martie 2020. Firmele ce oferă servicii funerare au trebuit ca să le respecte strict, dacă vor să nu fie sancționate cu asprime.
Trebuie adăugat însă că rudele și prietenii unei persoane care a murit în aceste luni de foc din cauza Sars-Cov-2 ce a zdruncinat din temelii întreaga lume, au în plus și regretul de a nu au putut să urmeze întregul ritual, mai ales într-o țară ca a noastră, unde tradițiile sunt de bază la înmormântări.
Circumstanțele de natură sanitară impun însă participanților, precum și angajaților de la pompe funebre o anumită conduită de la care nu pot să devieze. În plus, în mijlocul acestei situații, desfășurarea procedurilor sunt complicate și, din acest motiv chiar și pentru eliberarea certificatului de deces trebuie anumite reguli stricte de protecție de către funcționarii publici și rude, măsuri care au un puternic rol preventiv.
Ceremoniile pentru morți (vegherea, parastasele cu mai mult de 16 persoane) din cauza pandemiei de Covid-19 au fost interzise. Chiar și acelea pentru oamenii ce au murit din alte cauze, nu neapărat infectate cu noul coronavirus.
Din cauza pandemiei COVD-19, mulți și-au pierdut însăși oportunitatea de a-și lua rămas bun de la oamenii dragi internați într-un spital, într-un azil de bătrâni sau un cămin pentru bolnavi, nu doar de a nu putea participa la înmormântare. Care sunt consecințele acestui fapt? O tulburare sufletească extraordinar de mare, care cu siguranță va necesita ajutor din partea unui psiholog cu experiență. Din păcate mulți nu vor avea mijloacele necesare pentru o astfel de suită de ședințe terapeutice, iar lucrurile s-ar putea ca să meargă din rău în mai rău.
O firmă furnizoare de servicii funerare experimentată poate să mai atenueze puțin din durerea aparținătorilor decedatului
Angajații din firmele de pompe funebre își iau măsuri de securitate extremă privind echipamentul de protecție, folosirea de perechi de mănuși duble și punerea decedaților în saci care se sigilează înainte de fi introduși în sicrie și înhumați.
Cadavrele nu suferă niciun fel de tratament sanitar sau tanatopraxie și, odată ce sacul este sigilat, nu se mai redeschide sub niciun motiv. Se trece direct la înmormântare (sau incinerație, dacă familia solicită acest lucru).
Misiunea extrem de dificilă pe care personalul unei case de pompe funebre o are este aceea de a explica familiilor de ce nu mai este permisă vegherea tradițională și nici amânarea ceremoniei de înmormântare sau cremare. În principiu, se limitează funeraliile decedatului la circa o treime din timpul pe care îl aveau anterior declanșării pandemiei de coronavirus.
Potrivit regulilor în vigoare, la înmormântare, în special, nu trebuie să fie prezenți peste 16 persoane și este stabilită și aici obligația de a se menține o distanță sigură între cei prezenți de minim 2 metri. Sub nicio formă nu este permisă sărutarea de rămas bun a cadavrului decedatului înainte de a fi introdus în sacul ce se sigilează.
Încă de la sfârșitul lunii martie, Ministerul Sănătății a recomandat ca în toate regiunile țării să se îngroape cetățenii care au murit în urma coronavirusului în sicrie închise. În plus, a existat și acea interdicție generală de a nu părăsi casele decât în caz de maximă urgență. Aceasta înseamnă că nu toată lumea a avut ocazia să conducă o persoană decedată în ultima sa călătorie pe acest pământ.
Nu ar trebui să îi lăsăm singuri, scufundați în durere, pe acei oameni care își văd persoanele dragi plecând rapid către mormânt sau crematoriu.
Firmele funerare, precum este și Funerare Ghica reușesc cu mult tact ca să-i consoleze măcar în mică parte pe cei îndurerați.