Antena 3 CNN Conținut plătit Elena Lasconi propune debaronizarea Justiției: o Justiție corectă, pentru toți, nu doar pentru privilegiați

Elena Lasconi propune debaronizarea Justiției: o Justiție corectă, pentru toți, nu doar pentru privilegiați

Elena Lasconi propune debaronizarea Justiției: o Justiție corectă, pentru toți, nu doar pentru privilegiați
Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidențiale din partea USR
de I.D.    |    23 Oct 2024   •   20:02

Peste 5.000 de dosare au fost închise într-un singur an din cauza prescripției. Au scăpat nu doar corupții, dar și hoții calificați, escroci și infractori periculoși. Aceasta nu e Justiția pe care o merită România, în ciuda a ceea ce declară Marcel Ciolacu, care vrea să considere Justiția „un capitol închis”, să „o lăsăm în pace, că funcționează”.

Cum putem să închidem ochii când marii fugari, condamnați pentru corupție, ne zâmbesc sfidător în pozele de pe Instagram, în timp ce stau pe plaje și iahturi luxoase? Cum să spunem că totul e în regulă, „să închidem acest capitol”, când avem cazuri revoltătoare, precum cel al lui Mario Iorgulescu, care a fost scăpat de condamnarea de 14 ani pentru omor după ce a ucis un tânăr, conducând drogat și cu viteză mare? M-am săturat să văd beizadele scăpate de justiție.

Dacă aceasta este definiția lui Ciolacu pentru „justiția care funcționează”, atunci e clar că avem o mare problemă.

Justiția nu funcționează. Și o spun cu toată responsabilitatea. Acum e mai mult despre privilegiile celor aflați în fruntea statului, despre privilegiile copiilor lor, care și-au făcut alte reguli decât noi toți. Iar eu nu vreau să las asta să continue.

Avem nevoie de o Justiție Corectă și Independentă pentru Toți!

Ceea ce propunem eu și USR este un plan clar pentru a aduce reforma de care are nevoie sistemul judiciar din România. Pentru că fără o justiție corectă nu putem construi o democrație reală, iar fără dreptate nu putem vorbi despre prosperitate și dezvoltarea acestei țări.

Ce propun:

Extinderea competențelor DNA și audit european.

Trebuie să întărim DNA și să-i redăm competențele necesare pentru a combate corupția la toate nivelurile. Vom solicita un audit european asupra activității curente a DNA, pentru a ne asigura că ceea ce funcționează bine se păstrează și că se corectează ceea ce nu merge. Vrem ca DNA să poată ancheta inclusiv fapte de delapidare și deturnare de fonduri. Mai mult, este necesar ca numirile conducătorilor de parchete să nu aibă influențe politice. Nu poți să ai o justiție eficientă dacă în fruntea acesteia sunt numite persoane asupra cărora există suspiciuni de interese politice.

Măsuri Antifugari.

Sunt sătulă de imaginile cu marii fugari care ne râd în nas din destinații exotice. Am văzut prea mulți corupți care, după ce au furat milioane, au scăpat fugind din țară. Vom întări măsurile preventive pentru ca hoții să nu mai poată fugi de anchete și să-și ispășească pedepsele. Avem deja proiect de lege depus în Parlament. Într-o justiție funcțională, nu trebuie întotdeauna să fim cu un pas înainte și să modificăm legislația, deoarece fugarii găsesc căi alternative și scăpări având alături politicieni care le pregătesc mereu scutul. În prezent, nu numai că legislația nu e actualizată să ajute instituțiile responsabile să-i tragă la răspundere, ba chiar îi ajută pe fugari să scape. Nu mai trebuie să existe „portițe de scăpare”!

Confiscarea extinsă a averilor ilicite.

Dacă ai furat, statul trebuie să îți ia averea furată, chiar și după condamnare. Vom extinde măsura confiscării extinse, astfel încât bunurile nejustificate să poată fi recuperate și după ce sentința devine definitivă. Degeaba ajungi la o decizie de confiscare, dacă nu o pui în aplicare și averile ilicite nu sunt confiscate.

Vom întări Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și vom lansa un sistem de bonusuri pentru angajați, proporțional cu valoarea bunurilor recuperate. Vom organiza proceduri rapide pentru licitarea și vânzarea produselor sechestrate. Banii furați trebuie să se întoarcă la societate.

Debaronizarea Justiției.

Sistemul judiciar actual e dominat de privilegii și interese. Vrem un sistem în care magistrații sunt promovați pe criterii de merit, nu pe baza relațiilor. Propunem evaluarea efectivă a magistraților printr-un sistem eficient, iar admiterea în corpul magistraților se va face doar pe baza unor reguli echidistante, lipsite de favoritisme, care să nu pună la îndoială, sub nicio formă, oamenii care ajung magistrați.

Magistrații trebuie să fie evaluați pe baza unor criterii bazate pe competență, să nu mai avem situații în care oamenii ajung să își piardă încrederea tocmai în cei care sunt puși să înfăptuiască justiția.

Reforma CSM 

CSM-ul a devenit nucleul unor interese juridico-politice care au blocat justiția pentru cetățeni. Vom reduce mandatele și vom schimba modalitățile de alegere astfel încât să nu mai planeze suspiciuni asupra celor care ajung în CSM. În plus, vom reda plenului atribuțiile necesare pentru a funcționa corect și echitabil.

Eliminarea privilegiilor nejustificate.

Vom elimina beneficiile nejustificate precum: posibilitatea de a deveni notari publici sau avocați fără examen, acordarea a nenumărate decontări pentru transport, revizuim unele sporuri, decontări de chirii, diurne și alte asemenea privilegii, aducându-le la un cuantum rezonabil.

Degrevarea instanțelor și digitalizarea completă.

Justiția trebuie să fie accesibilă și eficientă. Vom stimula soluționarea alternativă a litigiilor prin mediere și arbitraj și vom continua procesul de digitalizare a instanțelor, pentru a aduce mai multă transparență și accesibilitate pentru cetățeni.

De asemenea, eliberăm magistrații onești de teroarea Inspecției Judiciare și oprim distribuirea preferențială a dosarelor către judecători. 

Ce vedem astăzi este o justiție care funcționează pentru cei puternici și privilegiați, nu pentru toți românii. Acesta este motivul pentru care mă angajez să lupt pentru o justiție egală pentru toți, fără excepții și fără scuze. Nu putem construi o Românie puternică și modernă fără o justiție care să fie dreaptă pentru toți.

Este timpul să punem capăt corupției și privilegiilor și să construim împreună o Românie pentru toți, nu doar pentru unii. Avem un plan pentru asta. Putem să o facem.

(Material susţinut de USR)

×
Parteneri
x close