Antena 3 CNN Conținut plătit Elena Lasconi: Planul meu pentru repararea sistemului de sănătate din România

Elena Lasconi: Planul meu pentru repararea sistemului de sănătate din România

lasconi1
de I.D.    |    15 Oct 2024   •   17:49

Elena Lasconi candidează la alegerile prezidențiale din acest an și a anunțat că vrea să facă o reformă reală a sistemului de sănătate. Printre soluțiile pe care le propune se numără: introducerea unui „Pilon 2” în Sănătate, plata medicilor în funcție de feedback-ul pacienților, crearea unor programe naționale de prevenție, precum un program de sănătate dentară, motivarea medicilor de familie să deschidă cabinete în satele României cu ajutorul unor bonusuri de la stat, scurtarea timpului de aprobare pentru noile tratamente de cancer.

Cred că românii s-au săturat să plătească la stat, lună de lună, sute sau mii de lei din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar atunci când au nevoie de o consultație sau de o analiză să fie plimbați de la o ușă la alta, ori să audă că a fost depășit plafonul și că trebuie să vină luna următoare. Există o soluție, doar că vechile partide nu vor să o pună în practică: introducerea unui Pilon 2 în Sănătate, după modelul Pilonului 2 în sistemul de pensii”, explică Elena Lasconi, președinta USR.

Pilonul 2 al Sănătății. Concret, ce înseamnă?

Concret, fiecare român ar plăti pe lună aceeași sumă ca până acum pentru contribuția la sănătate, dar o parte din aceasta (185 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim pe economie) ar fi virată către o asigurare de sănătate pe care o alege fiecare. Această asigurare medicală le-ar da oamenilor mai multe opțiuni atunci când au nevoie să facă analize sau să consulte un medic, atât la spitalele de stat, cât și la clinici private.

De acești bani, orice asigurător privat sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va oferi același pachet de servicii, cu excepția bolilor acoperite de programe naționale de sănătate. Toți asigurătorii privați, dar și CNAS vor putea încheia contracte cu spitale de stat sau private pentru a acoperi pachetul de servicii, iar clienții vor alege în funcție de cea mai bună ofertă. Astfel, românii nu vor mai fi umiliți de către CNAS și nu vor mai fi nevoiți să plătească de două ori serviciile medicale atunci când au nevoie de ele. Acest sistem va stimula nu numai concurența între asigurători, dar și cea între spitale și clinici, astfel încât românii să aibă parte de cele mai bune servicii medicale.

Acest Pilon 2 în Sănătate ar funcționa la fel cum funcționează și Pilonul 2 de pensii. Adică fiecare român care muncește ar avea libertatea să își aleagă medicul și spitalul la care să fie tratat, pentru banii cu care a contribuit la stat. În sensul că 185 de lei, adică jumătate din suma care se duce din salariul minim pentru sănătate, să poți să o folosești pentru a-ți alege asigurătorul. Poți să alegi la fel de bine și CNAS, dar la fel de bine poți să te duci și în privat”, a explicat Elena Lasconi.

Așa cum introducerea Pilonului 2 de pensii i-a oferit fiecărui român posibilitatea să vadă câți bani a acumulat pentru pensie și ce beneficii are, la fel Pilonul 2 de Sănătate va permite oamenilor să compare în mod transparent serviciile medicale și să le aleagă pe cele mai bune.

Pentru decontarea analizelor, spitalele de stat vor trebui să-și îmbunătățească calitatea serviciilor dacă nu vor să fie părăsite de români în favoarea unor spitale mai bune. Sistemul în care timpul-trece-leafa-merge oricât de dezastruoasă ar fi calitatea serviciilor nu va mai funcționa.

Medicii plătiți în funcție de feedback-ul pacienților

Una dintre cele mai importante schimbări propuse de Elena Lasconi este evaluarea medicilor și finanțarea secțiilor în funcție de feedbackul pacienților, colectat prin sistemul gestionat acum de Ministerul Sănătății și STS. Astfel, medicii și spitalele vor primi un bonus de performanță dacă pacienții sunt mulțumiți de cum au fost tratați. De altfel, sistemul de feedback al pacienților care primesc un SMS după o vizită la spital este tot un proiect al USR, introdus în 2016.

Vom realiza un audit de performanță anual pentru Casa de Asigurări de Sănătate și pentru programele naționale gestionate de Ministerul Sănătății și o operațiune radicală de transparentizare. Fiecare român va primi direct informații despre cum sunt cheltuiți banii lui de sănătate”, mai spune Elena Lasconi.

Programe naționale de prevenție

În viziunea Elenei Lasconi, sistemul de sănătate trebuie să se bazeze pe programe de prevenție și depistare precoce pentru toți cei care au nevoie, dar mai ales pentru viitoarele mămici. De multe ori, gravidele din România trebuie „să se descurce”. Deși legea garantează accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, în practică, multe femei sunt refuzate când merg la analize, pe motiv că „s-a terminat plafonul”. Elena Lasconi vrea ca femeile însărcinate sau lăuze să fie incluse în Programul Monitor din care fac parte pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave și să poată face analize în maximum cinci zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depășit în clinica sau spitalul la care merg.

România este, din păcate, pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă și mortalitatea infantilă, tocmai pentru că o mare parte dintre gravide ajung în atenția medicilor chiar la momentul nașterii. Nu vreau să mai pierdem niciun bebeluș și nicio mamă”, afirmă Elena Lasconi.

Program național pentru sănătatea dentară

Elena Lasconi vrea să implementeze în România un program național pentru sănătatea dentară, care va asigura controale stomatologice gratuite pentru copii și campanii de educație privind igiena orală, dar și proteze dentare accesibile pentru vârstnici, oferind acces la servicii stomatologice de bază la costuri accesibile și extinzând serviciile în zonele defavorizate.

Mulți români au probleme cu sănătatea dentară, dar nu merg la stomatolog din lipsă de bani sau din lipsă de educație. Statisticile arată că doar 2 din 10 români merg anual la stomatolog. Amânarea vizitelor la stomatolog contribuie la agravarea problemelor dentare, ducând la complicații severe, inclusiv pierderea dinților la vârste relativ tinere. În programul de guvernare, vom extinde accesul la servicii stomatologice decontate prin creșterea plafonului de decontare și simplificarea procedurilor pentru atragerea cabinetelor stomatologice în sistemul de asigurări”, explică Elena Lasconi.

Medici de familie în satele izolate ale României

O altă problemă din sistemul de sănătate identificată de Elena Lasconi este lipsa medicilor de familie. Avem sute de localități în România fără niciun fel de acces la medicina primară.

Elena Lasconi propune în programul ei introducerea unui bonus pentru medicii de familie care decid să-și deschidă cabinet în satele izolate, iar plata per pacient să fie majorată cu 100% față de pacienții din oraș, pentru a motiva medicii să ajungă și la acești pacienți din rural. De asemenea, Lasconi propune debirocratizarea procedurilor administrative pe care medicii de familie sunt acum obligați să le facă. Medicii au ajuns să aloce mai mult timp pentru hârtii decât pentru pacienți.

Scurtarea timpului de aprobare pentru noile tratamente de cancer

Unul din două decese în România este evitabil. Dar dacă oamenii nu merg la analize, nu pot descoperi din timp anumite probleme de sănătate. Iar după descoperirea bolii au nevoie de acces rapid la tratament.

Asigurarea privată de sănătate prin Pilonul 2 al Sănătății ar permite tuturor românilor să facă analize la timp. Astfel, multe boli ar putea fi depistate mai repede, tratate mai eficient, chiar prevenite în totalitate, fără să mai ducă la decese premature sau dizabilitate. Prea multe cancere sunt depistate în stadii avansate, atunci când e prea târziu. Avem printre cele mai mici rate de supraviețuire cu cancer din UE. Acest sistemul va duce la dezvoltarea de programe de screening și depistare precoce oncologică cu acces facil și echitabil – cancer de sân, cancer de col uterin și cancer de colon, pulmonar și prostată. Mai mult, vom înjumătăți perioada de timp care trece între aprobarea terapiilor oncologice noi de către Agenția Europeană a Medicamentului și disponibilitatea lor în România. Astăzi, durează 828 de zile aprobarea unor terapii noi în România. Este prea mult!”, subliniază Elena Lasconi.

Subiecte în articol: Elena Lasconi sistemul de sanatate
Parteneri
x close