O armă puternică împotriva plăcii bacteriene este detartrajul dentar, un procedeu esențial pentru menținerea sănătății orale.
Ce reprezintă acest procedeu în menținerea sănătății orale și ce implică? Descoperă secretul unei danturi sănătoase, printr-o procedură simplă.
De ce poate apărea placa bacteriană
Placa bacteriană poate apărea din mai multe motive, însă cele mai frecvente sunt igiena orală necorespunzătoare, alimentația și fumatul. Cunoscută și sub numele de tartru dentar, placa bacteriană poate apărea atât la copii cât și la adulți și din motive precum înghesuirea dentară.
Periajul corect al dinților de două ori pe zi este important în prevenirea apariției plăcii bacteriene și a problemelor dentare ulterioare, însă la fel de esențial este și consultul stomatologic odată la 6 luni, pentru evaluarea sănătății dentare.
Tartrul poate fi de mai multe feluri, în funcție de aspect și poziționare și poate duce la mai multe tipuri de afecțiuni. Află totul despre tartrul dentar chiar de la specialiștii DENT ESTET!
Ce se întâmplă în timpul procedurii de detartraj dentar
Detartrajul este o non-invaziv și, de obicei, nedureroasă. În timpul detartrajului, medicul dentist utilizează un instrument special, numit scaler, pentru a îndepărta tartrul și placa de pe suprafața dinților și din zonele dificil accesibile. Ulterior, se utilizează o pastă abrazivă și o mașină de polizat pentru a curăța și netezi suprafața dinților.
Tehnica cea mai des folosită în cabinetele stomatologice este detartrajul cu ultrasunete, cunoscut și ca air-flow. Aparatul electric folosit pentru eliminarea tartrului are un cap fin, vibrează rapid și emite un jet de apă. Astfel, dispozitivul electric și jetul de apă efectuează o curățare eficientă, eliminând atât tartrul, cât și resturile alimentare rămase între dinți.
Pasul următor în procesul de curățare a cavității bucale și îndepărtare a tartrului are loc prin periaj. Medicul utilizează o periuță rotativă și o pastă de dinți cu fluor, permițând curățarea meticuloasă a fiecărei suprafețe dentare.
Ce proceduri poți alege pentru detartrajul dinților tăi
În clinicile DENT ESTET poți beneficia de mai multe proceduri de detartaj:
- O ședință completă de profilaxie cu EXCLUSIVE EMS Airflow ® Profylaxis Master: perioflow supragingival și subgingival, detartraj cu Piezon by EMS Airflow® Profylaxis Master, tratamentul ghidat al plăcii bacteriene și instructaj pentru igiena orală.
- O ședință completă de profilaxie cu detartraj pe bază de ultrasunete, periaj profesional, air-flow, fluorizare imediată și instructaj privind igienă orală.
- O ședință completă de profilaxie cu Perio-LASER Cleaning, ce include detartraj subgingival și decontaminare bacteriană cu LASER Biolase, realizată de către medicul parodontolog pe ambele arcade.
Frecvența recomandată a detartrajului
Pentru majoritatea persoanelor, este recomandat să facă un detartraj de două ori pe an. Totuși, frecvența poate varia în funcție de starea generală a sănătății orale a fiecăruia sau potențiale riscuri.
Medicul dentist poate recomanda o frecvență mai mare sau mai mică, în funcție de necesități individuale.
Detartrajul regulat nu doar previne apariția cariilor dentare și a bolii paradontale, dar menține zâmbetul sănătos și respirația proaspătă.
Cum mai poți avea întotdeauna un zâmbet strălucitor
Detartrajul regulat este cheia pentru o sănătate orală constantă și un zâmbet fermecător. Odată cu eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului, este posibil să previi apariția unor afecțiuni dentare mai grave și să redobândești un zâmbet sănătos și strălucitor.
O altă procedură dentară care va îmbunătăți aspectul zâmbetului este albirea dinților. Dinții se pot păta ușor, iar albirea profesională, efectuată în cabinetul stomatologic este eficientă în îndepărtarea petelor, fără sensibilizarea danturii. Dacă vrei ca zâmbetul tău să aibă un aspect impecabil și alb, îți recomandăm să citești sfaturile medicilor privind albirea dinților.
Dinți sănătoși într-un corp sănătos
O dantură curată, sănătoasă este se reflectă într-o stare de bine, alimentație și masticație corecte și nu numai. Vizitele regulate la medicul stomatolog te pot ajuta să descoperi din timp sau să previi potențiale probleme orale, dar și să fii la curent cu metodele prin care poți avea întotdeauna o dantură strălucitoare.
Tu pentru când programezi următoarea vizită la dentist?