Această dorință este ușor de realizat în condițiile în care, casa este termoizolată corect, dotată cu ferestre și uși performante și are implementat un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Ce este un sistem de ventilație cu recuperare de căldură ?
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură este o tehnologie modernă, special concepută pentru aerisire spațiilor termoizolate performant, cu etanșeitate ridicată, care nu permit schimbul de aer dintre interior și exterior.
Termoizolarea clădirilor s-a făcut cu scopul de a reduce pierderile de căldură prin pereți și tâmplărie. Însă dacă pentru aerisirea acestor clădiri este nevoie de deschiderea ferestrelor, se pierde o mare parte din căldură, chiar în timpul aerisirii. Casa se răcește brusc și din cauza cheltuielilor repetate pentru reîncălzire, nu se ajunge la economia de energie dorită.
Soluția recomandată pentru această problemă este aerisirea prin ventilație mecanică controlată, care poate fi realizată cu pierderi minime de căldură.
În funcție de stadiul în care se află locuința, în uz sau în fază de proiect, se pot alege între două metode de aerisire mecanică: descentralizată sau centralizată.
Ventilația descentralizată (locală) poate fi montată în orice încăpere, în numai câteva ore, cu deranj minim. Pentru instalare este nevoie de un orificiu prin peretele exterior și de o sursă de curent electric. Asigură aerisirea locală a fiecărei încăperi în care este montat aparatul și este o soluție excelentă în cazul spațiilor cu probleme de mucegai.
Ventilația mecanică centralizată
Ventilația mecanică centralizată spre deosebire de cea locală, asigură aerisirea întregii clădiri. Introduce în camera copilului, în sufragerie și dormitoare, aer proaspăt cu aport de oxigen. Filtrează aerul introdus de afară, de agenții poluanți, praf ,alergeni și gaze de eșapament.
Extrage aerul poluat din spațiile cu umiditate ridicată cum sunt băile și bucătăriile. În general în aceste spații temperatura este mai ridicată datorită apei calde folosite pentru îmbăiere sau a aburul eliberat în timpul gătitului.
Cele două mese de aer sunt circulate printr-un recuperator de căldură, fără să se amestece. Scopul fiind transferul energiei termice de la aerul viciat, la aerul proaspăt dar rece, introdus de afară. Practic aerul introdus este preîncălzit cu căldura aerului viciat.
Pentru exemplificare, prezentăm cazul unității de ventilație Komfovent Domekt R 450. Dacă afară sunt -5 °C, iar în casă sunt 22°C, aerului introdus va fi de 18,2°C. Există și posibilitatea de a pune în funcțiune elementul de încălzire al echipamentului de ventilație iar în acest caz temperatura aerului introdus va mai mare cu cca.2°C.
Cantitate de energie termică recuperată depinde de performanța centralei de ventilație, în cazul de față este de 86%.
În schimb dacă se aerisește prin deschiderea ferestrelor, în cameră va intra aerul proaspăt și rece, de -5°C. Senzația de rece este neplăcută, iar dacă este vorba de aerisirea camerei copilului mic, acesta trebuie protejat sau scos din încăpere, până când în interior, se ajunge din nou la temperatura optimă de 22°C.
În plus, cu ocazia aerisiri, intră în casă nu numai frigul dar și poluanții precum: praful, gazele de eșapament și zgomotul de afară.
În sezonul cald dacă afară sunt 35°C, centrala de ventilație va recupera răcoarea aerului viciat și va introduce aerul proaspăt de afară la o temperatură de 24°C.
În concluzie prin aerisirea mecanică controlată se reduc atât costurile pentru încălzire cât și cele pentru răcire.
Părțile componente ale sistemului centralizat de ventilație
Sistemul centralizat de ventilație este format dintr-un sistem de distribuție a aerului și o unitate centrală de ventilație.
Sistemul de distribuție a aerului conține două rețele distincte, o rețea care furnizează aerul proaspăt și o rețea care transportă aerul viciat. Pentru că aceste rețele transportă aerul necesar întregii familii se recomandă să alegem o tubulatură de ventilație antibacteriană, al cărui interior să fie neted și aerodinamic.
Astfel se poate asigura igiena aerului furnizat și se previne depunerea impurităților în interiorul tubulaturii. De asemeni se obține confortul acustic dorit și un consum minim de energie pentru transportul aerului.
Tubulatura de ventilație vine incorporată în structura clădirii, în pereți, în pardoseală sau tavan. Astfel, dacă decizia de implementare a sistemului de ventilație este luată încă din faza de proiect, costurile pentru realizarea instalației sunt considerabil mai mici.
Practic din întregul sistem de ventilație rămân la vedere numai grilele de ventilație, fixate pe pereții încăperilor sau în pardoseală. Există o mare varietate e grile de ventilație, cu forme, circulare sau dreptunghiulare, realizate din plastic, inox tăiat cu laser sau sticlă mată decupată cu jet de apă.
Cele din urmă aparțin colecției de grile Starline, sunt creații marca Sieger Design și există și o aplicație dedicată pentru ca alegerea modelului potrivit de grilă să fie o experiență cât mai plăcută.
Unitatea centrală de ventilație are rolul de a asigura suficient aer proaspăt cu aport de oxigen, cu pierderi minime de energie termică. Are în componență recuperatorul de căldură, două ventilatoare care antrenează masa de aer proaspăt introdus de afară și masa de aer viciat extras din interior. Este echipat cu două filtre de ventilație unul pentru a reține agenții poluanți de afară și altul pentru a reține poluanții din interior.
Beneficiile aerisirii prin sistem centralizat de ventilație
Se vorbește mult despre poluarea aerului exterior și este mai puțin cunoscut faptul că în absența unei aerisiri eficiente, aerul din interior poate fi de 5 ori mai poluat decât aerul de afară. Printre poluanții cel mai frecvent întâlniți în interior sunt: dioxidul de carbon expirat, compușii organici volatili, formaldehidele, umiditatea în exces, mirosurile, praful de casă, monoxidul de carbon și gazele radon.
Măsurătorile arată că într-un dormitor matrimonial de 20 mp, după primele 2 ore de somn, nivelul de CO2, depășește valoarea limită admisă de 1000 ppm, peste care organismul uman nu se mai simte confortabil și somnul nu este odihnitor.
CO2 este considerat ca fiind un indicator al nivelului de poluare din aer și este principalul parametru la aparatele de monitorizare a calității aerului.
În casele dotate cu echipament de ventilație aerul din interior este schimbat în mod continuu, astfel indicatorii de confort: nivel de CO2, temperatură și umiditate sunt menținuți în valori optime.
Sunt considerate optime următoarele valori:
-
Nivelul de CO2: sub 1000 ppm
-
Temperatura: 20 - 23°C
-
Umiditatea relativă: 40-60%
Principale beneficii ale aerisirii prin ventilație cu recuperare de căldură sunt:
-
Interior cu Aer proaspăt și sănătos în orice locație s-ar afla locuința, la orice oră a zilei și în fiecare anotimp
-
Fără mirosuri neplăcute, fără noxe poluante și fără teama acumulării gazelor radon
-
Risc scăzut de transmitere a bolilor pe calea aerului, prin eliminarea continua a agentului infecțios din aer
-
Prevenirea formării condensului a igrasiei și a mucegaiului, prin menținerea umidității în valori optime
-
Creșterea eficienței energetice a clădirii și reducerea costurilor pentru încălzire și răcire
Casele aerisite prin Sistem de ventilație cu recuperare de căldură, oferă condiții de viață plăcute, sănătoase și confortabile familie și totodată aceste case reușesc să corespundă standardelor europene.