Antena 3 CNN Conținut plătit De ce este importantă educația financiară și cum te ajută aceasta să ai mai mulți bani

De ce este importantă educația financiară și cum te ajută aceasta să ai mai mulți bani

2 minute de citit Publicat la 13:47 08 Feb 2022 Modificat la 13:47 08 Feb 2022
de ce este importanta educatia financiara si cum te ajuta aceasta sa ai mai multi bani
De ce este importantă educația financiară și cum te ajută aceasta să ai mai mulți bani

Deși în ultima vreme termenul de educație financiară este din ce în ce mai răspândit, puțini știu cu adevărat ce presupune acesta. Unii consideră că reprezintă metode de a economisi bani, alții consideră că este o materie ce ar trebui predată la școală, iar alții o asociază cu conceptul de investiții pe platforme de tranzacționare cu scopul de a face profit. În realitate, educația financiară presupune toate aceste lucruri, și mult mai mult.

Iată principalele motive pentru care este atât de important să dobândești cunoștințe financiare, indiferent de vârstă.

Menținerea la curent cu posibilitățile actuale

Cultura si tehnologia evoluează constant și rapid și afectează modul in care folosim și cheltuim banii. Multe dintre sistemele monetare pe care le folosim acum au apărut în ultimii ani. Dacă înainte primeam salariul cash, acum totul se desfășoară prin intermediul băncilor. Banii intră direct pe card, iar titularul are acces la contul personal, de unde poate face plățile lunare pentru facturi, cumpărături, poate consulta soldul și poate depozita automat bani în conturile de economii. Toate aceste lucruri sunt însă în continua schimbare și dezvoltare. Prin urmare este important să fii la curent cu ele.

Educația financiară îți permite să iei decizii bune

Educația financiară te ajută să iei deciziile potrivite. Faptul că știi cum să depistezi situații economice precum inflația poate face o diferență majoră când vine vorba despre investiții majore, cum ar fi cumpărarea unei case sau a unei mașini.

Educația financiară te învață cum să economisești corect

Când vine vorba de bani, cei mai mulți oameni tind să economisească doar ceea ce le rămâne la final de lună. Acest lucru este total greșit, deoarece tentația de a cheltui mai mult decât ai nevoie este foarte mare. Prin urmare, experții în finanțe au scos o formula “magică” care să te ajute să înveți să economisești bani. Este o regulă foarte simplă 50:30:20. Astfel, 50% dintre venituri merg către cheltuieli uzuale (facturi, mancare, etc.), 30% pentru lucruri care ne fac plăcere (haine, vacanțe, etc.) și 20% pentru investiții și alte economii (ai nevoie de o nouă canapea, vrei să strângi pentru o casă sau mașina ori investiții în criptomonede sau acțiuni).

Înveți să eviți riscurile și înșelătoriile legate de bani

Multe persoane cad pradă înșelătoriilor din cauza faptului că nu au o educație financiară. Una dintre cele mai importante elemente ale unei bune educații financiare este capacitatea de a înțelege riscurile, de a observa rapid tentativele de înșelători și de a nu cădea pradă răuvoitorilor.

Educația financiară te ajută să faci mai mulți bani din investiții

Investițiile în acțiuni și criptomonede sunt accesibile oricui, indiferent de venituri. Nu este necesar să investești sume mari de bani. Poți începe cu sume mici de 100 de lei, de exemplu, dar care, încet-încet să-ți aducă profit. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple ai nevoie de o educație financiară care să te ajute să determini care sunt acțiunile în care să investești, când să faci acest lucru și ce platforme de trading să alegi.

×
x close