Antena 3 CNN Conținut plătit Cum te salvează planificarea financiară pentru sezonul rece de costurile ridicate la utilități

Cum te salvează planificarea financiară pentru sezonul rece de costurile ridicate la utilități

I.D.
5 minute de citit Publicat la 15:13 18 Dec 2024 Modificat la 15:13 18 Dec 2024
cum-te-salveaza-planificarea-financiara-pentru-sezonul-rece-de-costurile-ridicate-la-utilita-i2
Începuturile și finalurile de an implică mult mai mult efort din partea noastră. foto: canva

Începuturile și finalurile de an implică mult mai mult efort din partea noastră, deopotrivă pe plan profesional și personal, fiind episoade mai solicitante inclusiv din punct de vedere financiar. De ce sunt ele mai costisitoare? Ambele coincid cu sezonul de iarnă, când facturile cresc semnificativ pe măsură ce temperaturile scad.

De asemenea, sfârșitul anului se suprapune cu perioada sărbătorilor, prilej cu care ne reunim cu familia extinsă și grupurile de prieteni, organizăm mese festive și ne oferim cadouri. Alteori, ne dorim ca pe ultima sută de metri să rezolvăm și lucruri pe care le-am amânat în decursul ultimelor luni, dar pentru că se aflau pe lista de obiective setată la început de an, simțim nevoia să le ducem pe toate la bun sfârșit. În această categorie pot intra acțiuni precum revizia mașinii, achitarea impozitelor, reînnoirea documentelor expirate, pentru care suntem dispuși chiar să achităm și o taxă suplimentară, doar-doar să mai „scăpăm de-o grijă”.

Însă, mai presus decât orice, cel mai important este să învățăm să le gestionăm eficient și să ne gândim la un plan pe termen lung. Altfel spus, să deprindem un comportament sustenabil din toate punctele de vedere. În timp, amânarea lucrurilor este aproape la fel de costisitoare precum lipsa unor economii. Este mai puțin stresant să gândim în perspectivă decât să luăm decizii când am ajuns deja într-un impas. 

Care sunt efectele costurilor ridicate la utilități asupra bugetului? 

Mai ales în sezonul rece, când bugetul este puternic afectat de costurile mai ridicate la utilități, la care se adaugă sărbătorile de iarnă și perioada vacanțelor, stabilirea priorităților este esențială pentru a putea trece fără datorii în anul următor. Neplata facturilor poate conduce și la întreruperea alimentării cu energie electrică, apă sau curent, care nu sunt în niciun caz de dorit. Astfel, crearea unui fond de urgență și economisirea tot timpul anului îți pot asigura un confort financiar, dar și statutul de „bun platnic”. În situațiile incerte, când un sprijin financiar este absolut necesar, împrumuturile pot reprezenta un colac de salvare. Cu toate acestea, nu te grăbi să iei decizii pripite și analizează foarte bine ce fel de credit ți se potrivește. Poate că nu îți trebuie o sumă foarte mare, și un credit de nevoi personale ar fi cea mai potrivită variantă în situația ta.  

Cum poți fi responsabil financiar? Ce modalități de reducere a cheltuielilor poți adopta?

Indiferent că vorbim de mediul online sau de cel offline, reclamele sunt din ce în ce mai vizibile și tentațiile la tot pasul. Tocmai de aceea, este de datoria fiecăruia să treacă prin filtrul propriu nevoile sale reale, ce achiziții pot suferi amânare și în ce condiții ne putem îndrepta spre soluții mai convenabile, dar care să nu facă rabat de la calitate. Iată ce pași poți urma în cultivarea celor mai bune obiceiuri de consum, pentru a cheltui într-un mod cât mai cumpătat.

● Analizează veniturile și cheltuielile fixe (chirie, plăți obligatorii)

Știind cât cheltui pe chirie, plăți obligatorii și recurente, îți vei da seama și pe cât te poți baza pentru restul nevoilor.

● Stabilește o limită pentru cheltuielile care pot varia

Estimează cât anume cheltui pe mâncare și petrecerea timpului liber (ieșit cu prietenii, călătorii, evenimente culturale).

● Economisește pentru cheltuieli pe care le anticipezi, însă nu le știi costul

Este necesar să aloci un procent din venituri unui „fond de urgență” pentru a nu fi luat prin surprindere de facturile mai mari la întreținere în sezonul rece.

● Pune bani deoparte pentru alte situații neprevăzute

Trebuie să fii în permanență pregătit să faci față problemelor de sănătate mai delicate, defectarea aparatelor necesare uzului casnic sau a autoturismului personal.

● Ține din scurt cheltuielile

Este indicat să nu facem cumpărături compulsive, mai ales în perioada sărbătorilor, când ni se induce foarte ușor acest lucru, iar noi cădem în capcana de a lua decizii pe fond emoțional. O listă bine pusă la punct și un research din timp te vor ajuta să eviți deciziile impulsive.

● Nu trage de timp cu plata facturilor

Întreținerea, utilitățile și, după caz, chiria sunt cele mai importante tranzacții de care trebuie să ținem cont odată ce am luat salariul. Nu-ți crea un obicei din a le amâna pentru că sunt foarte mari șansele să te îndatorezi și să trebuiască să suporți consecințele (sistarea furnizării utilităților și primirea de penalizări).

● Redu risipa alimentară

Gătește mai mult acasă, alege ingrediente pe care le poți folosi în mai multe rețete și cumpără strict cât ai nevoie. Procedând astfel, vei adopta și un comportament sustenabil față de planetă.

● Scoate la vânzare pe platforme dedicate lucrurile de care nu te mai folosești

Fie că vorbim de gadgeturi sau haine în stare bună, banii care provin de aici îi poți pune într-un fond de economii.

Având un buget realist și printr-o monitorizare atentă a veniturilor și a cheltuielilor te va ajuta să-ți gestionezi mai bine bugetul, evitând acumularea de datorii. În același timp, vei răsufla ușurat la final de lună și te vei bucura și de un sentiment profund de liniște, simțind cu adevărat că „ți-ai luat o piatră de pe inimă”.

Ce faci dacă bugetul s-a destabilizat? Proces simplu de aplicare la Best Credit

Fiecare dintre noi ne putem confrunta la un moment dat cu imposibilitatea de a achita anumite necesități sau urgențe. Acest lucru ne poate arăta fie că nu ne gestionăm veniturile eficient, fie că avem nevoie de un venit suplimentar. Partea bună este că mai ușor decât ne-am imagina - practicarea unui hobby și perfecționarea în domeniul respectiv ne pot aduce atât bucurie, cât și confort financiar. Trebuie doar să îl fructificăm cât putem de bine în noul an!

Până atunci, dacă te afli într-un context sensibil și ai nevoie neapărată de suport pentru a trece de perioada de iarnă, aplică pentru un credit online la Best Credit și îl poți obține doar cu buletinul! Mai mult, dobânda ta va fi una fixă și rata nu se modifică pe toată perioada contractuală. Suntem gata să-ți asigurăm stabilitatea financiară de care ai nevoie!

Best Christmas Giveaway: În plus, dacă aplici pentru un credit de minim 500 lei, intri automat în extragerea pentru unul din premiile concursului nostru: 3 x Televizor Smart Full HD LG LED, 3 x Air Fryer Tefal Easy Fry & Grill 2 în 1 și 3 x Boxă Portabilă JBL Clip 5. Promoția este valabilă doar până pe 18.12.2024, așa că aplică pentru creditul dorit și intră, negreșit, în cursa pentru un premiu binevenit!

×
Etichete: advertorial
x close