Antena 3 CNN Conținut plătit Cum sudezi corect și în siguranță? 7 ponturi de care să ții cont

Cum sudezi corect și în siguranță? 7 ponturi de care să ții cont

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 18:11 26 Iul 2021 Modificat la 18:11 26 Iul 2021
New Project - 2021-07-26T181127.677

Descoperă 7 ponturi pentru a suda corect și în siguranță.

Ponturi pentru a suda corect

Instalează aparatul de sudură în mod corect

Pentru a nu te electrocuta în timp ce lucrezi, este indicat să prinzi cleștele de masa de lucru. Apoi prinde electrodul în clește și conectează aparatul de sudură la priză. Asigură-te că nu există bucle sau noduri în cazul cablului de alimentare și că acesta are o dimensiune suficienta. De asemenea, electrodul trebuie să aibă pasta intactă și să fie uscat.

Fă ajustări pe măsură ce sudezi

Intensitatea curentului trebuie reglată treptat, până la valoarea corecta pentru materialul sudat si grosimea de electrod utilizat. Realizează punctele de sudură, atingând și retrăgând alternativ electrodul timp de 1-2 secunde. Continuă acest lucru, alcătuind o linie dreaptă din micile puncte de sudură, până când îți dai seama că s-a depus suficient material astfel încât structura lucrării să fie rezistentă.

Finalizează sudura cu ciocanul de zgură

După ce ai terminat, așteaptă timp de câteva minute pentru ca sudura să se răcească. După răcire, poți lovi acea zonă cu ciocanul de zgură, iar apoi poți șlefui suprafața curățând-o cu ajutorul unei perii de sârmă.

Ponturi pentru a suda în siguranță

Folosește echipament de protecție

Echipamentul de protecție reprezintă prima linie de apărare împotriva căldurii, scânteilor și celorlalte pericole asociate cu sudatul. Este neapărat necesar să porți o mască de protecție suficient de întunecată astfel încât să îți protejeze ochii de strălucirea arcului electric. 

De asemenea, este important să porți haine din material ignifug sau din piele, cu mâneci lungi, pantaloni lungi și mănuși rezistente la foc, pentru a-ți proteja extremitățile de scântei si raze UV. Protecția adițională a ochilor este de asemenea recomandată, la fel ca protecția urechilor față de reziduurile propulsate de aparatul de sudură.

Verifică sistemul de ventilație

Este foarte important să poți să respiri aer curat atunci când sudezi. Ar trebui ca întotdeauna să porți o semimască de protecție cu filtru pentru a-ți proteja plămânii împotriva fumurilor periculoase care conțin compuși din oxid de metal. În cazul în care sudezi la interior și ai probleme cu sistemul de ventilație, oprește-te din activitate și rezolvă acele probleme imediat.

Acum că știi cum se sudează corect și ai descoperit măsurile de protecție pe care treubuie să le iei, nu îți rămâne decât să găsești aparatul de sudură potrivit. Pentru sudorii amatori, care creează mobilier sau obiecte de artă din metal, cel mai eficient aparat este invertorul de sudură MMA. Acesta are un format compact, o greutate redusă și poate suda inox, cupru, fontă, aluminiu și aproape orice material. Fiind ușor de transportat și de utilizat, cu siguranță te va ajuta să îți duci proiectele la bun sfârșit cu succes.

×
x close