Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să-ți optimizezi locuința în timpul verii pentru facturi mai mici iarna

Cum să-ți optimizezi locuința în timpul verii pentru facturi mai mici iarna

montarecentralatermica
Sursa foto: www.freepik.com
26 Aug 2024   •   11:30

Vara este momentul oportun pentru a face renovări, modificări și investiții inteligente în casa ta. Deși pare contraintuitiv, optimizarea locuinței în această perioadă te va ajuta să reduci consumul de energie electrică și, implicit, valoarea facturilor, încă din prima zi de iarnă. În plus, te vei bucura de confort sporit pe tot parcursul anului și vei contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, care generează poluare.

De la modernizarea sistemului de încălzire la îmbunătățirea izolației și alegerea unui furnizor de energie verde, există numeroase strategii pe care le poți implementa în timpul verii pentru a te pregăti pentru un sezon rece mai economic și mai sustenabil. Iată ce soluții practice ai la îndemână:

Termoizolarea locuinței

Dacă vrei să ai parte de o temperatură relativ constantă pe tot parcursul anului, izolează termic locuința. În acest fel, diferențele bruște de temperatură, de exemplu, trecerea de la 27℃ la 35℃ nu vor fi resimțite la fel de puternic. Pentru o termoizolare completă, ia în considerare pereții, ferestrele și acoperișul, dacă este cazul. Izolarea pereților interiori și exteriori se poate face prin mai multe metode, în funcție de bugetul de care dispui, iar fiecare are avantajele sale. În general, materiale precum vata minerală, polistirenul expandat sau extrudat și spuma poliuretanică sunt soluții eficiente care pot fi aplicate pentru a asigura o izolare termică optimă. În cazul ferestrelor, dacă nu ai făcut-o până acum, înlocuiește-le cu cele tip termopan, realizate din geamuri duble sau triple și rame din PCV, lemn sau aluminiu, care izolează foarte bine locuința. 

Eficientizarea sistemului de încălzire

Sistemul de încălzire poate fi eficientizat prin mai multe metode. Cea mai accesibilă și inteligentă variantă este să ceri o ofertă de montare centrala termica și să iei în considerare și opțiunea de termostat inteligent. Dacă te încântă ideea unei centrale termice, alege una cu condensare, deoarece este mult mai eficientă energetic. Aceasta recuperează căldura din gazele de ardere, reduce consumul de combustibil și emisiile de carbon. Cu alte cuvinte, contribui la reducerea nivelului de poluare și consumi mai puțină energie electrică. Dacă optezi pentru această variantă, ține cont că întreținerea sistemului de încălzire prin curățarea regulată  a centralei și a radiatoarelor asigură o funcționare optimă și previne eventualele defecțiuni în sezonul rece.

Utilizarea surselor de energie regenerabilă

Energia generată de soare este cea mai sustenabilă formă de energie electrică pentru locuințe, în timp ce protejezi mediul. Pentru aceasta, este necesar să îți instalezi panouri solare pe acoperișul casei și să devii prosumator. Pe timpul verii, surplusul de energie generat de panourile fotovoltaice poate fi stocat sau vândut în rețea, iar, în timpul iernii, acestea pot prelua o parte din necesarul de energie pentru încălzire. Deși este o investiție costisitoare, pe termen lung vei face economii substanțiale la energie electrică. O altă sursă de energie regenerabilă sunt sistemele geotermale, care utilizează căldura din pământ pentru a asigura încălzirea și răcirea locuinței, prin intermediul unor pompe de căldură geotermale și al unor țevi subterane. Eficiența lor energetică poate ajunge până la 600%, ceea ce înseamnă economii semnificative la facturile de energie. Sistemele geotermale sunt durabile, cu o durată de viață a componentelor subterane de până la 50 de ani, și necesită întreținere minimă.

Implementarea unor tehnologii inteligente

Sistemele de gestionare a energiei, cunoscute și ca sisteme de automatizare a locuinței, optimizează consumul prin utilizarea senzorilor și a dispozitivelor inteligente, pentru a monitoriza și controla iluminatul, încălzirea și răcirea, în funcție de prezența locatarilor și condițiile meteorologice. De exemplu, senzorii de prezență pot stinge automat luminile în camerele neocupate, iar termostatele inteligente pot ajusta temperatura bazându-se pe programul tău zilnic și pe condițiile meteorologice. De asemenea, un termostat inteligent oprește generarea de căldură atunci când temperatura a ajuns la un anumit nivel setat de tine. Aceste sisteme contribuie la o eficiență energetică sporită, reducând costurile de operare și impactul ecologic, în timp ce asigură un confort constant și optim în locuință.

Pentru mai mult confort și economii substanțiale la consumul de energie electrică, investește în casa ta. Chiar dacă toate aceste optimizări pot genera stres și cheltuieli suplimentare pe moment, pe termen lung, vei avea numai de câștigat.

Subiecte în articol: incalzire facturi
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close