Copilul tău este obișnuit cu un mediu relaxant acasă, iar acum atât orele, cât și temele s-au mutat acasă în totalitate. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-l susții și să-l încurajezi să fie pasionat în continuare de școală:
Pregătește-i un spațiu dedicat, special amenajat
La fel ca adulții care au nevoie de o zonă dedicată biroului de acasă, și copilul tău se va bucura de mai multă eficiență într-un astfel de loc. Pentru cursurile online are nevoie de liniște, iar temele necesită posibilitate mai mare de concentrare. Pentru ca tânărul familiei să nu confunde relaxarea cu munca, ar fi ideal ca zona de birou să fie amplasată într-o altă încăpere. Sufrageria sau camera de oaspeți sunt potrivite, asta dacă ai posibilitatea din punct de vedere al spațiului. Instalează în apropiere și piese de mobilier în care să depozitezi papetarie, la care acesta poate avea acces cât mai ușor. Este important să pregătești toate accesoriile de care are nevoie pentru a-și face temele și proiectele pentru școală.
Oferă-i control
Când îl ajuți la teme sau să înțeleagă mai bine o lecție proaspăt predată, nu încerca să controlezi rezolvările și discuția. Oferă-i posibilitatea să descopere singur răspunsuri, în timp ce îi oferi indicii și explicații. Dacă se simte prea controlat, copilul tău poate să-și piardă mai ușor interesul pentru școală și pentru materiile pe care le studiază. În schimb, atunci când îi oferi o mână de ajutor, fără a-l purta în brațe spre rezolvarea unei probleme, acesta devine motivat să găsească soluții și entuziasmat pentru a afla mai multe. Încurajează-ți copilul să caute singur răspunsurile și să gândească independent indiferent că face orele acasă sau în clasă. Acesta va putea evolua și deveni pasionat de studiu doar atunci când descoperă satisfacția de a afla lucruri noi și de a avea răspunsurile corecte sau cele mai creative abordări.
Învață-l că nu doar notele și temele contează
Viața este un proces continuu de învățare, iar lecțiile, fie că sunt teoretice sau practice, nu încetează niciodată. Copilul tău trebuie să descopere cât mai devreme că școala îl va ajuta să-și dezvolte multe abilități (matematice, de rezolvare a problemelor, creative, sociale etc.). Asta înseamnă că nu doar temele sau notele contează în cercurile școlare și cele academice. Dezvoltarea anumitor pasiuni, sfaturile profesorilor și experimentarea cu diferite medii sunt câteva dintre lucrurile care vor lăsa un impact puternic asupra copilului tău. Oferă-i posibilitatea să aibă o perspectivă critică asupra școlii, dar și să își dorească să fie mai bun în domeniul care îl pasionează. În acest fel vei crește un copil sigur pe el și deschis la minte.
Școala de acasă îți oferă posibilitatea să stai mai mult alături de copilul tău, să-l observi la clasă și să-l ajuți să se dezvolte armonios. Ghidează-i pașii și oferă-i un mod propice pentru lucru, dar nu uita că independența îl va ajuta să-și găsească singur pasiunile și răspunsurile.