Dacă vrei să diminuezi costurile pentru întreținerea locuinței și vrei să crești eficiența energetică a acesteia, iată 3 soluții eficiente pe care să le iei în considerare.
1. Folosirea energiei solare
O modalitate din ce în ce mai folosită este utilizarea surselor alternative de energie. Cu ajutorul panourilor fotovoltaice, lumina solară este transformată în curent electric. Acestea pot fi montate pe acoperișul casei sau chiar pe sol și orientate spre sud, est sau vest. Astfel, captează radiația solară generează energie electrică.
Chiar dacă lumina soarelui este gratuită, investiția inițială pentru un sistem fotovoltaic este considerabilă. O metodă mai simplă și mai puțin costisitoare de a reduce facturile la curent este folosirea corpurilor de iluminat pentru exterior cu panouri fotovoltaice și baterii integrate. Găsești lămpi solare pe Lumen.ro: cu montare pe perete, pentru grădini, pentru spații comerciale sau stradale.
Atât în cazul sistemelor fotovoltaice, cât și al lămpilor solare, este importantă înmagazinarea energiei electrice care nu este folosită imediat. Surplusul de curent este stocat în acumulatori și poate fi utilizat ulterior, când panourile solare nu produc suficientă energie, din cauză că este înnorat sau noapte.
Tot lumina soarelui poate fi utilizată pentru încălzirea apei menajere și reducerea facturilor la curent, gaz sau alte surse necesare pentru apa caldă. Panourile solare termice sunt instalate pe acoperiș sau, dacă modelul permite acest lucru, pe sol.
2. Înlocuirea electrocasnicelor vechi
Frigiderul, mașina de spălat rufe sau vase, plita electrică, aragazul și alte electrocasnice mari pot consuma multă energie electrică. Înlocuiește produsele vechi și optează pentru o clasă energetică superioară: de la G (cea mai scăzută valoare), la A+++ (cea mai bună eficiență).
De asemenea, poți trece de la un sistem de căldură mai puțin avantajos, la o centrală cu randament excelent sau chiar la o pompă de căldură. Mai mult, poți construi o casă pasivă, a cărui consum este egal aproape cu 0. Principiile de bază sunt: amplasarea corectă a clădirii, etanșeizarea, folosirea unui sistem de ventilație a aerului cu recuperarea căldurii, eliminarea punților termice și termoizolarea construcției.
3. Izolarea termică a locuinței
Cea mai mare parte din căldură se pierde prin pereți, însă și acoperișul, pardoseala, ferestrele și ușile reprezintă o sursă prin care se risipește aerul cald. În același timp, o locuință neizolată sau cu un termosistem ineficient se va încălzi mult mai repede vara.
Dacă îți dorești să reduci facturile pentru încălzirea sau răcirea casei, folosește materiale pentru construcții și pentru termoizolare cu un coeficient termic lambda cât mai mic, ceea ce înseamnă că produsele pierd mai puțină căldură. În plus, cu cât grosimea unui perete este mai mare, cu atât eficiența termică va fi mai bună.
Investește în sisteme solare, electrocasnice cu o clasă energetică superioară și într-o izolație termică eficientă. Costurile se amortizează în timp și adoptarea acestor soluții îți oferă numeroase beneficii.