Centralele termice au o durată medie de viață de peste 10 ani iar costul tipic pentru înlocuirea unui astfel de sistem de incălzire este de peste 2000 lei – o cheltuială semnificativă pe care majoritatea proprietarilor de locuințe doresc să o amâne pe cât de mult posibil.
Știați că dacă este întreținută corespunzător durata de viață a unei centrale termice poate fi prelungită cu peste 5 ani?
Iată câteva sfaturi despre cum să prelungești viața unei centrale termice.
Mentenanța
Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru centrala dumneavoastră termică este să îi asigurați mentenanța periodică. Verificarea tehnică periodică trebuie realizată întotdeauna de către un specialist autorizat de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat și este impusă de lege să se facă o dată la doi ani.
De asemenea, pe lângă mentenanța obligatorie este indicat să optați și pentru o mentenanță anuală care să vă asigure că centrala dumneavoastră funcționează corespunzător, deoarece verificarea preventivă este cheia pentru prelungirea vieții unei centrale termice.
Pe cât sună de complicat pe atât este de simplu deoarece majoritatea companiilor care se ocupă cu instalarea centralelor termice oferă și servicii de verificare și mentenanță. În timpul acestor verificări tehnicianul știe exact ce parametri să umărească pentru a vedea dacă trebuie curățate conductele sau dacă trebuie făcute alte modificări la sistemul de încălzire. Un lucru este clar: un sistem curat va funcționa întotdeauna mai bine decât unul murdar și va avea o durată mai mare de viață deoarece murdăria cauzează uzura componentelor. Prin verificarea periodică a componentelor electrice și mecanice ale centralei termice vă veți asigura că unitatea funcționează adecvat și îi veți prelungi durata de viață.
Nu așteptați mentenanța periodică dacă sesizați defecțiuni la sistemul de încălzire! Dacă apar erori de funcționare la centrala termică apelați imediat la o firmă autorizată și solicitați verificări. Acest lucru vă poate salva atât viața dumneavoastră cât și a centralei. Nu așteptați deoarece problema se va înrăutăți iar centrala termică se poate deteriora iremediabil. În plus, o defecțiune la centralele termice alimentate cu gaz poate prezenta risc de explozie.
Achiziționați un stabilizator de tensiune
Stabilizatorul de tensiune acționează ca un scut de protecție împotriva oscilațiilor de tensiune și reduce șansele de defecțiune a centralei dumneavoastră. În lipsa unui stabilizator de tensiune se pot produce supratensiuni accidentale în rețeaua electrică ce vor deteriora iremediabil sistemul de încălzire. Conectarea centralei termice la un stabilizator de tensiune va face ca aceasta să primească puterea de care are nevoie și îi va prelungi durata de viață.
Achiziționați filtre anticalcar
Dacă apa care ajunge în gospodăria dumneavoastră este dură, montarea filtrelor de apă anticalcar este vitală pentru o durată mare de viață a centralei termice. În lipsa acestora mineralele se vor acumula pe instalațiile centralei termice și le va uza mult mai repede iar în cele din urmă, sistemul de incălzire se va defecta.
Achiziționați un termostat inteligent
Termostatele inteligente vă vor permite să programați temperatura din casă pentru anumite intervale de timp stabilite. Reglarea temperaturii în anumite intervale orare va determina reducerea nivelului de solicitare a sistemului de încălzire. Ca rezultat, veți economisi bani și energie iar centrala dumneavoastră va avea o durată de viață prelungită deoarece durata de viață a centralei termice este parțial determinată de numărul de ore de funcționare pe care le are.
Termostatele inteligente pot fi accesate de pe orice smartphone și astfel veți putea să reduceți încălzirea dacă petreceți noaptea în altă parte și să efectuați ajustări pentru a economisi energie. Pentru a ține la minimum nivelul de uzură a sistemului de incălzire termostatul trebuie să stea pe o singură setare cel puțin 8 ore în fiecare zi.
Nu uitați să verificați periodic dacă termostatul funcționează. Dacă există probleme de funcționare este posibil ca unitatea de încălzire să fie solicitată mai mult decât este necesar și astfel să se uzeze mai repede. Și foarte important, nu uitați ferestrele deschise deoarece temperatura din interior nu se va stabiliza iar centrala termică va funcționa în continuu.
Izolați-vă locuința
Izolarea locuinței reprezintă o modalitate eficientă de a economisi energie deoarece menține căldura în timpul iernii și răcoarea în timpul verii. Astfel, o locuință bine izolată va solicita la minimum centrala termică și implicit îi va prelungi durata de viață. Îmbunătățirea izolației locuinței va determina o pierdere de căldură mult mai mică, prin urmare temperatura din încăpere se va menține pentru mai mult timp constantă iar centrala termică va avea o sarcină de lucru mai ușoară. Astfel veți economisi energie, centrala va funcționa mai puțin iar locuința dumneavoastră va rămâne cel puțin la fel de confortabilă ca și până acum.
În concluzie, deoarece o centrală termică este costisitor de înlocuit, specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită activităților de mentenanță și verificare regulată. Pe lângă acestea, asigurați condiții optimede funcționare în locuința dumneavoastră prin controlul tensiunii, calității apei și izolației încăperii. Astfel veți putea menține centrala termică în perfectă stare pe tot parcursul anului și îi veți prelungi semnificativ durata de viață.