Pe lângă aspectul inestetic pe care îl creează, igrasia cauzează dezechilibre la nivelul organismului. Sporii de mucegai care se răspândesc la nivelul pereților și tavanului generează reacții alergice și dificultăți respiratorii.
Baia trebuie să devină un loc dedicat relaxării zilnice, nu o încăpere expusă constant riscurilor de îmbolnăvire. Te întrebi cum poți scăpa de igrasie? Există multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare - descoperă câteva soluții testate în rândurile de mai jos.
Cum eviți igrasia în baie?
Pentru a evita igrasia în baie și a menține un ambient curat și sănătos, poți urma câteva măsuri de prevenție și întreținere.
Iată doar câteva dintre cele mai apreciate:
- Instalații sanitare adecvate - Investește în instalații cadă durabile și verifică în mod constant starea tehnică pe care o prezintă. Vezi dacă există scurgeri de apă sau infiltrații la nivelul conductelor și acționează imediat pentru a îndepărta excesul.
- Menține un ambient fresh - Setează temperatura între 20 și 23 de grade Celsius. Cu cât valorile termice sunt mai ridicate, cu atât riscul înmulțirii microorganismelor crește. De asemenea, e important să aerisești zilnic fiecare încăpere, nu numai baia.
- Curățenie regulată - Curăță baia periodic pentru a împiedica acumularea de murdărie și igrasie. Șterge pardoseala după fiecare duș. Folosește produse de curățare adecvate pentru a preveni și îndepărta depunerile și petele de mucegai.
- Ventilație corespunzătoare - Asigură-te că baia are o bună ventilație. Instalează rame aerisire sau deschide fereastra pentru a permite circulația adecvată a aerului. Ventilația ajută la eliminarea umezelii, ceea ce previne dezvoltarea mucegaiului. Dacă dispui de un buget considerabil, investește într-un sistem de ventilație centralizat.
- Produse antimucegai - Aplică vopsea antimucegai pe pereții băii pentru a reduce absorbția umezelii. Folosește și sprayuri și soluții testate pentru a trata zonele predispuse la igrasie. Însă, evită pe cât se poate produsele care au la bază substanțe chimice periculoase.
- Curățarea ventilatorului - Asigură-te că sistemul de ventilație funcționează la capacitate maximă și curăță-l ori de câte ori e necesar.
Cum să reduci umezeala din baie?
Riscurile pe care le prezintă umezeala acumulată în baie sunt deja binecunoscute. Însă, nu trebuie să-ți faci griji - există soluții pe care le poți aplica pentru a reduce umiditatea în exces și anume:
- Investește într-un dezumidificator - Este o alegere ideală în cazul în care vrei să scapi rapid de problemele umezelii. Într-o încăpere, nivelul de umiditate ar trebui să fie cuprins între 30% și 60%. Dacă nu vrei să depășești standardul recomandat, alege un dezumidificator și pornește-l de câte ori simți că în baie există prea mulți vapori de apă.
- Refă hidroizolația locuinței - Dacă observi că igrasia se răspândește și în celelalte încăperi, ar trebui să te gândești serios la refacerea activităților de hidroizolație.
- Nu usca hainele în baie - Evită pe cât se poate amplasarea unui uscător de rufe în baie pentru că nu vei face altceva decât să sporești riscul de apariție a mucegaiului.
- Nu uda plantele în exces - Prezența plantelor în baie valorifică designul și contribuie la crearea unui ambient efervescent. Însă, încearcă să nu le uzi prea mult.
- Lasă lumina să pătrundă în baie - Un mediu întunecat și umed facilitează apariția mucegaiului. Maximizează efectul vizual și alege oglinzi și ferestre mari.
- Repară țevile supuse degradării - Asigură-te că instalația sanitară se află într-o stare perfectă. Instalează ușiță vizitarepentru a accesa rapid conductele și a efectua reparațiile necesare.
Baia reprezintă mediul propice dezvoltării mucegaiului, tocmai din cauza umidității în exces.
Aplică sfaturile de mai sus și elimină din start problemele cauzate de apariția igrasiei!