Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să curățați un parchet și să îl întrețineți corespunzător

Cum să curățați un parchet și să îl întrețineți corespunzător

3
Sursa foto: www.unsplash.com
26 Aug 2024   •   11:37

Parchetul sau podeaua din lemn este una dintre cele mai elegante și impunătoare pardoseli disponibile. Este insa si un tip de pardoseala care necesita curatare si recuperare din cand in cand.

Luminos și modern, parchetul este una dintre acele podele care este mereu la modă. Cu toate acestea, deoarece lemnul este un material foarte absorbant, această suprafață este vulnerabilă la umiditate, schimbări de temperatură și anumite substanțe chimice. De asemenea, parchetul tinde să se zgârie ușor din cauza târârii mobilierului și a texturii anumitor cârpe.

În ciuda acestor motive, merită întotdeauna să aveți o podea cu parchet, deoarece este un distinctiv de înalt nivel pentru orice casă sau apartament. Vă spunem tot ce trebuie să știți pentru a evita zgârieturile sau problemele cu podelele din lemn fin sau parchet.

Pentru tot ceea ce v-am spus, este necesar să incorporați obiceiurile corecte de curățare pentru a evita și reduce deteriorarea. În acest articol vă spunem cum să curățați parchetul, cum să recuperați suprafețele deteriorate și cum să o întrețineți astfel încât lemnul să reziste și să strălucească ca în prima zi. Veți vedea că curățarea parchetului este mai ușoară decât pare!

Cum să curățați parchetul sau podelele din lemn

Ca orice suprafață din lemn, parchetul tinde să se uzeze și să se ternească în timp, pierzându-și strălucirea inițială. De aceea, trebuie sa curatam fiecare tip de parchet: laminat (sau laminat) si nelaminat, aplicand produse si metode specifice in functie de fiecare finisaj.

Cum se curata parchetul laminat

Parchetul laminat trebuie curățat cu mare atenție, deoarece anumite produse sau substanțe chimice pot strica stratul care acoperă lemnul. De asemenea, este important să distanțați timpii de curățare la o dată pe săptămână sau la 15 zile, pentru a nu supraîncărca podeaua cu lichide și a nu strica scândurile.

Iți sugeram sa incerci un mop pentru parchet pentru a invata cum se curata parchet, un detergent lichid care contine o cantitate mare de solventi si se usuca rapid, prevenind deteriorarea lemnului de catre apa. Pentru a face acest lucru:

✦ Începeți prin a îndepărta orice praf sau murdărie cu o mătură cu peri moi sau cu un aspirator, pentru a nu zgâria lemnul sau deteriora laminatul.

✦ Umpleți o găleată cu apă și adăugați produsul de curățare, urmând instrucțiunile acestuia.

✦ Umeziți o cârpă moale sau un mop și stoarceți-o.

✦ Uscați bine cu o cârpă moale și aerisește zona.

Ca informatii suplimentare, parchetul laminat sau parchetul din lemn au de obicei o stralucire nenaturala mai mare, insa acest tratament trebuie repetat in timp pentru a mentine acest efect. În plus, este dificil de îndepărtat voluntar, așa că trebuie luată în considerare decizia de laminat.

Cum să curățați parchetul fără laminare

Dacă, în schimb, doriți să știți cum să curățați parchet fără laminare, pe lângă aplicarea unei curățări superficiale cu ajutorul unui aspirator, a unei perii sau a unei mături, vă sugerăm să folosiți un anumit tip de pastă sau lichid. ceară. Va ajuta la hidratarea si sa dau stralucire lemnului fara a provoca efecte secundare.

Există mai multe produse, atât pentru curățarea podelelor, cât și de casă, pentru a învăța cum să curățați parchetul din lemn foarte murdar.

Otetul este un produs natural cu putere mare de curatare care nu deterioreaza lacul sau tratamentul de etansare al lemnului. Dacă ceea ce cauți este o alternativă de casă și cu siguranță ecologică, poți crea o soluție pe bază de apă și oțet urmând acești pași:

✦ Îndepărtați praful și alte resturi folosind un aspirator sau o perie cu peri moi.

✦ Diluați 1 cană de oțet alb în 4 litri de apă caldă într-o găleată sau recipient mare.

✦ Umeziți o cârpă moale (potrivită pentru parchet) în amestec. Scurgeți-l bine pentru a elimina excesul de lichid și pentru a preveni scurgerea acestuia prin scânduri.

✦ Treceți-l ușor peste suprafață cu ajutorul unui mop. Asigurați-vă că testați produsul pe o zonă mică mai întâi.

✦ Odată ce procesul s-a terminat, uscați podeaua cu o cârpă curată.

✦ Aerisiți camera pentru a risipi mirosul de oțet.

Cum să curățați un parchet deteriorat

Daca parchetul si-a pierdut stralucirea, este zgariat sau prezinta alte semne de uzura, este pentru ca este deteriorat. Pentru a curăța parchetul foarte deteriorat și a-l recupera, odată ce murdăria a fost îndepărtată:

✦ Măturați sau aspirați podeaua pentru a îndepărta murdăria de suprafață.

✦ Curățați suprafața cu apă folosind o cârpă moale și uscată.

✦ Aplicați un produs de restaurare sau reînnoire a parchetului, urmând instrucțiunile producătorului.

✦ Efectuați această procedură o dată pe săptămână pentru a evita suprasaturarea lemnului.

Este recomandat ca la final după ce ați curățat parchetul deteriorat, să utilizați un ulei pentru parchet pentru a-i reda strălucirea.

Cum să curățați un parchet înnegrit

Înnegrirea sau apariția de pete negre sau întunecate pe parchet este foarte frecventă. Pentru a elimina culoarea neagră, o puteți șterge cu o cârpă moale umezită cu puțin oțet alb. Lăsați-l să acționeze timp de 2 până la 4 minute și uscați-l cu o cârpă moale și uscată.

Subiecte în articol: Parchet lemn
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close