Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să asociezi corect vinul cu mâncarea? 5 recomandări

Cum să asociezi corect vinul cu mâncarea? 5 recomandări

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 12:04 03 Mar 2023 Modificat la 12:04 03 Mar 2023
cum sa asociezi corect vinul cu mancarea 5 recomandari
Cum să asociezi corect vinul cu mâncarea? 5 recomandări Sursa foto: Pixabay.ro

Pentru a crea această simbioză între vin și mâncare, trebuie să știi cum să le asociezi, iar dacă ai nevoie de câteva recomandări în acest sens, ți le oferim pe parcursul acestui material.

„Asortează” culoarea vinului cu cea a cărnii

În primul rând, culoarea vinului trebuie să se „asorteze” cu cea a cărnii servite, indiferent dacă este vorba de friptură la cuptor, grătar sau alte mâncăruri cu carne. Din acest punct de vedere, regula este foarte simplă, fiind recomandat ca vinurile roșii să fie servite alături de carne roșie, în timp ce vinurile albe merg cu carnea albă.

Astfel, dacă ai în meniu carne de porc, vită, oaie sau vânat, aceasta trebuie servită alături de un vin roșu de calitate, în timp ce carnea de pui, peștele sau fructele de mare merg de minune cu un vin alb.

Alege vinul în funcție de consistența mâncării

Vinul și mâncarea trebuie să se potrivească și în ceea ce privește consistența, așa că alături de felurile grele, trebuie servit un vin pe măsură. Când vorbim de mâncăruri grele, ne referim în special la cele care conțin carne grasă sau sosuri cu multă grăsime, și care merg cu vinuri roșii cu un conținut mare de tanin.

De cealaltă parte, mâncărurile mai puțin consistente au un conținut scăzut de grăsimi și se potrivesc cu vinuri ușoare albe sau rose, precum și cu cele roșii care au un conținut scăzut de tanin.

Nu asocia vinurile taninoase cu felurile sărate

Taninurile sunt compuși vegetali care se regăsesc în vinurile roșii, având capacitatea de a reacționa cu alți compuși din compoziția preparatelor culinare și de a modifica gustul acestora.

Spre exemplu, dacă servești un vin taninos alături de mâncăruri cu multă sare, acesta va amplifica gustul, făcând preparatele să pară mult mai sărate. De aceea, este de evitat să asociezi vinurile grele cu preparate precum saramură, brânzeturi, mezeluri sărate sau măsline.

Prepară un desert mai puțin dulce decât vinul

Vinul dulce se potrivește de minune la desert, însă și de această dată trebuie să ții cont de un detaliu important, pentru a nu-i afecta gustul. Mai exact, vinul trebuie să fie întotdeauna mai dulce decât desertul în sine, pentru că altfel vă părea fad și lipsit de gust.

Explicația constă în faptul că papilele gustative se vor obișnui cu gustul mai dulce al desetului, și astfel nu vor mai percepe deplin dulceața vinului. În schimb, dacă vinul este mai dulce și ușor aromat, va spori savoarea desertului, fără a-i afecta în vreun fel gustul.

De asemenea, vinurile dulci și demidulci pot fi servite alături de preparatele sărate de care vorbeam mai devreme, cărora le echilibrează gustul.

Ține cont de zonele de proveniență

Nu doar caracteristicile vinului sunt importante, ci și zona sa de proveniență, care trebuie să fie aceeași sau cât mai apropiată de zona din care provine preparatul culinar. Spre exemplu, o tochitură moldovenească merge cel mai bine cu un vin din podgoriile Moldovei, în timp de gulașul se potrivește cu un vin din Transilvania, la fel cum plachia sau saramura de pește cer un vin din zona Dobrogei.

Când ne referim la preparatele din bucătăria internațională, te poți limita la alegerea unui vin din țara respectivă, dacă îți este greu să găsești unul dintr-o regiune anume.

Dincolo de aceste recomandări, ține cont și de faptul că la o singură masă ar putea să nu fie suficient un soi de vin, așa că atunci când faci alegerea, orientează-te către mai multe sortimente în funcție de câte feluri de mâncare sunt în meniu.

×
Etichete: advertorial
x close