Uităm că o casă mai are nevoie și de perdele și de draperii. Deși par două lucruri banale, aceste două elemente sunt cât se poate de importante. Și nu crezi că alegerea draperiilor este una dintre cele mai complicate decizii atunci când vine vorba de decorarea unei case?
La varietatea de materiale, texturi și culori care există, bătăile de cap pot fi prezente necondiționat. La cele de mai sus, trebuie să mai adăugăm și alți factori precum lumina, dimensiunea și tipul ferestrei sau balconului, precum și utilizarea pe care urmează să o oferim încăperii în care urmează să le instalăm sau chiar nivelul de intimitate pe care vrem să-l atingem cu ajutorul acestor elemente. Da, a alege draperiile și perdelele nu este deloc o misiune ușoară, dar nu este nici o misiune imposibilă.
Pentru a te ajută să iei decizia, astăzi îți oferim o serie de sfaturi pentru a alege perdeaua și draperia potrivită pentru fiecare cameră. Continuă să citești și folosește informațiile pe care ți le oferim ca linii directoare în alegerea ta.
Deci, ce perdele să alegi pentru fiecare cameră?
Dorești să pui perdeaua sau draperia la o fereastră prin care pătrunde multă lumină, sau, dimpotrivă, vei agăța acest element într-o cameră în care vei avea umbră toată ziua? Dacă avem o fereastră prin care pătrunde multă lumină și dorim să o păstrăm, putem opta pentru o perdea transparentă tradițională.
Un rulou semitransparent este, de asemenea, o opțiune bună dacă dorim să filtrăm lumina și să ne permită să vedem clar exteriorul, protejându-ne în același timp intimitatea. Aceste rulouri pentru fereastră sunt ușor de întreținut și foarte practice. Pe de altă parte, dacă ești în căutarea opacității, alegerea perfectă va consta în rulourile din material opac.
Găsește-ți stilul: minimalist, clasic sau modern?
Perdelele și draperiile sunt acele elemente esențiale, concepute pentru a îmbrăca și a oferi căldură unei locuințe, iar ele vor determina fundamental stilul locuinței tale. Pentru a realiza un mediu mai minimalist, poți opta pentru jaluzele, atât cu role, cât și verticale.
Cu acestea poți să obții acest aspect simplu și sofisticat. Totuși, dacă dorești o casă care să-ți ofere căldură și nu acel sentiment că te afli într-un birou, aceste tipuri de jaluzele nu sunt cele mai recomandate.
Dacă ceea ce preferi este să pariezi pe un mediu mai clasic, alegerea ideală este să apelezi la o perdea convențională, fie pe șină, fie pe tijă. Îți recomandăm perdele și draperii pe sina pentru living, dormitor și alte încăperi de la Maradydesign.ro.
Pentru toți cei care preferă un stil mai tineresc sau mai modern, perdelele cu ochiuri de agățat pe o tijă sau perdele de tip noapte și de zi (perdele concepute pentru a controla lumina și intimitatea) sunt ceea ce recomandăm cu drag. Aceste perdele sunt și foarte ușor de întreținut.
În timpul zilei și în poziție deschisă, o perdea de tipul noapte-zi îți permite să vezi exteriorul fără obstacole și în același timp îți permite să nu fii văzut din exterior. Pe timpul nopții și în poziție închisă, o astfel de perdea oferă intimitate totală.
Dimensiunea camerei contează foarte mult pentru a alege perdeaua și draperia
Camera e mică? Mizează pe rulouri, draperii pliabile sau perdele tehnice plisate. Toate aceste tipuri ocupă spațiu minim atât la adâncime, cât și pentru a fi ridicate.
În cazul camerelor mari ne putem permite mai multe tipuri de perdele și draperii în ceea ce privește modelul sau dimensiunea. De la draperii tradiționale la perdele verticale, fără a uita de perdelele minimaliste, în astfel de încăperi putem folosi cam tot ceea ce dorim. În acest sens, înălțimea tavanelor încăperii va determina și sistemul cel mai recomandat și mai practic.
Dacă dimensiunea încăperii este importantă atunci când alegi o perdea, tipul de ferestre influențează și alegerea. Pentru ferestrele cu balamale spre interior, cel mai bine este să alegi o perdea convențională, deoarece jaluzelele moderne adună materialul în partea de sus a ferestrei și o împiedică să se deschidă complet. Pe de altă parte, în cazul ferestrelor glisante, gama de opțiuni este mult mai mare. De la jaluzele la perdele convenționale, cu siguranță vei găsi o perdea care se va plia pe orice tip de închidere a ferestrei.
În cazul ferestrelor care au mobilier așezat imediat sub, precum birouri, paturi sau atunci când vorbim de ferestre de baie și bucătărie, cel mai bine este să optezi pentru orice tip de perdele tehnice, fie role, plisate, venețiene, de noapte și zi, sau orice tip de jaluzele plisate.
Pentru ferestrele basculante există jaluzele care sunt integrate în cadrul de sticlă și astfel fereastră poate fi deschisă în acea poziție. Pot fi plisate, rulate sau din material textil.
Culori și forme în tendințe
Culorile sunt, de asemenea, importante atunci când alegi o perdea și un finisaj. Aceste aspecte, de fapt, definesc atingerea finală a stilului fiecărei încăperi în parte. De altfel, draperiile, împreună cu restul textilelor, pot fi un element revoluționar în atmosfera oricărei încăperi. Nu trebuie să subestimezi vreodată puterea culorilor și formelor acestor elemente de decor.
O diagramă de culori plăcute și odihnitoare, de la gri la turcoaz, sunt ideale pentru cei care doresc să rupă albul monoton al stilului nordic. Iar în ceea ce privește țesăturile, găsim pe piață o mare varietate: bumbac, jacquard în culori pudrate, gri perlat, verde și nude, voal și câte și mai câte.
Fiecare încăpere va avea perdeaua și draperia specifică utilizării ei și stilului încăperii. Poți să ai cea mai frumoasă mobilă, însă dacă nu alegi perdelele și draperiile potrivite, întreg aspectul va fi stricat. Alege cu grijă aceste elemente importante!