Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să alegi cel mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale

Cum să alegi cel mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:48 08 Dec 2023 Modificat la 11:48 08 Dec 2023
cum sa alegi cel mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale
Cum să alegi cel mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale

Un credit imobiliar te poate ajuta să-ți îndeplinești visul de a deține propria locuință, chiar dacă nu ai economiile necesare. Cum alegi cel mai bun astfel de credit, care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont, dar și de ce vei afla în rândurile de mai jos.  

Evaluează-ți nivelul veniturilor și cheltuielilor 

Pentru a putea alege cel mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale, trebuie să cunoști, în primul rând, măcar cu aproximație, suma pe care o poți împrumuta. Iar pentru a putea știi acest lucru, este obligatoriu să-ți cunoști nivelul veniturilor și cheltuielilor. 

Începe prin a calcula exact cât câștigi lunar, incluzând atât salariul, cât și orice alte surse de venit, cum ar fi chirii, dividende sau venituri din activități secundare. După ce ai înțeles cât câștigi, următorul pas este să faci o listă detaliată a tuturor cheltuielilor lunare.  

Diferența dintre venituri și cheltuieli îți va da o idee despre capacitatea ta de rambursare. Aceasta este suma de bani pe care o poți dedica în fiecare lună pentru a plăti un credit imobiliar. În funcție de suma pe care o poți aloca pentru rata la credit, poți calcula suma totală pe care o poți împrumuta. Este important să rămâi realist și să nu te supraîndatorezi. Ține cont de faptul că situația financiară se poate schimba în timp sau că pot apărea cheltuieli majore neprevăzute. 

Consultă și compară mai multe oferte 

Odată ce ți-ai făcut o idee cu privire la suma pe care o poți împrumuta și valoarea ratei pe care îți permiți să o plătești lunar, poți trece la următoarea etapă, cea a comparării ofertelor cât mai multor finanțatori pentru a alege creditul imobiliar care corespunde cel mai bine nevoilor tale. 

Analizează cu atenție costurile și beneficiile fiecărei oferte. Trebuie să ții cont în primul rând de DAE (Dobânda Anuale Efective), care reprezintă costul total al creditului calculat sub forma unui procent anual și care include dobânda, comisionul de analiză și comisionul de administrare. 

Pentru a putea face comparație corectă, trebuie să te asiguri că acest cost total este calculat pentru aceeași sumă și același termen de rambursare. Există numeroase pagini de internet ce pun la dispoziție un calculator DAE (inclusiv cele ale băncilor) - tot ce trebuie să faci este să introduci costurile fiecărei oferte și acest instrument îți va spune care este valoarea DAE pentru suma și perioada de finanțare dorite.  

Termenul de acordare, garanțiile solicitate, perioada de grație, veniturile acceptate, dar și eventualele beneficii suplimentare sau oferte acordate de un anumit finanțator sunt, de asemenea, criterii importante de care trebuie să ții cont când decizi ce credit imobiliar vei contracta. 

Aceste detalii te vor ajuta să alegi creditul care se potrivește cel mai bine cu situația ta financiară și nevoile tale. 

Asigură-te că înțelegi costurile totale ale creditului 

Este important să nu te concentrezi doar asupra valorii sumei pe care o poți împrumuta ori a ratei lunare a creditului, ci să analizezi și să înțelegi în detaliu toate costurile asociate acestuia. Pe lângă dobânda și comisioanele percepute de bancă, care sunt incluse în DAE, nu uita că un credit poate implica și alte costuri cum sunt cele pentru evaluarea a bunurilor admise în garanție, cele aferente polițelor de asigurare sau costurile notariale. 

Înțelegerea acestor costuri te va ajuta să faci o comparație corectă între diversele oferte de credite imobiliare și să iei cea mai bună decizie pentru tine. 

Alegerea celui mai bun credit imobiliar pentru nevoile tale poate fi o sarcină complicată, dar nu imposibilă. Prin analiza veniturilor și cheltuielilor proprii, consultarea și compararea mai multor oferte și înțelegerea costurilor totale ale creditului, vei putea face alegerea corectă. 

×
Etichete: advertorial
x close