În special cei mici adoră un astfel de companion blănos, dar trebuie să știi că îngrijirea lui nu este chiar atât de simplă pe cât pare. Cu toate acestea, se merită din plin, deoarece sunt animale foarte inteligente, prietenoase, capabile de multă iubire. Dacă și tu intenționezi să cumperi un câine sau doar vrei să știi cum să ai grijă așa cum se cuvine de el, rândurile următoare sunt pentru tine.
Are nevoie de propriul spațiu
Chiar dacă este vorba despre un câine de talie mică, asta nu înseamnă că trebuie să neglijezi să-i amenajezi propriul spațiu. Și în condițiile în care locuiești într-un apartament, tot trebuie să te preocupi de așa ceva. Un pătuț confortabil și câteva jucării pentru câini îl vor face pe acesta să înțeleagă că acela este locul care îi aparține. Evident, ar fi de preferat ca atunci când îți iei un astfel de prieten cu patru picioare să locuiești la curte, pentru ca acesta să aibă la dispoziție un spațiu mult mai larg, în care să se simtă mult mai bine.
Atenție la alimentație!
Atunci când vrei ca prietenul tău necuvântător să aibă parte de cea mai bună îngrijire, nu lași niciun aspect la voia întâmplării. O nutriție corectă și adecvată va contribui la starea lui de sănătate, așa că știi prea bine cât de importantă este. Vei găsi tot ce ai nevoie pentru a-i oferi mese care să-i asigure vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie pe https://www.exopet.ro/. Acordă atenția cuvenită și recipientelor din care câinele tău se va alimenta și va bea apă, ascultă și recomandările medicului veterinar și vei vedea că rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară. Multe dintre afecțiunile de care pot suferi câinii sunt cauzate de o alimentație necorespunzătoare sau incorectă, și nu vrei ca acesta să fie și cazul amicului tău purtător de blană, cel care a devenit rapid un alt membru al familiei.
Plimbare în fiecare zi
Câinii sunt în general mari amatori de plimbări și adoră să descopere obiecte și lucruri noi. În felul acesta își consumă și energia, dar își rezolvă și alt gen de probleme. De aceea, mereu când ieșiți la plimbare este bine să ai la tine o pungă și o lopățică, pentru a îndepărta rapid și eficient urmele acestuia. Nu uita nici de lesă și botniță – dacă este necesar, și apoi, la drum cu voi. Chiar și tu vei adora aceste plimbări, deoarece sunt o bună modalitate de a face ceva mai multă mișcare și a mai scăpa puțin de stresul din fiecare zi.
Igiena
Dacă pisicile nu sunt chiar atât de pretențioase în ceea ce privește igiena, în sensul că se curăță singure foarte bine, în cazul câinilor situația este ceva mai diferită. Îngrjirea ghearelor, a blănii și a danturii contribuie la o bună stare de sănătate, așa că este nevoie să te ocupi așa cum trebuie de asta. Specialiștii susțin că frecvența băilor este dată și de textura blănii câinelui, dar cel mai bine apelezi tot la sfaturile veterinarului. Acesta îți va oferi și informații despre cum să procedezi în îngrijirea ghearelor, dar și cât de mult contează sănătatea orală. Gingiile lui trebuie să fie mereu roz – ca și în cazul oamenilor, iar dacă observi o nuanță roșiatică, este semnul că trebuie să te prezinți la medic. Perierea dinților de câteva ori pe săptămână, folosind în acest scop produse speciale pentru igiena orală a câinilor, precum și oferirea de batoane de mestecat te ajută mult în acest sens.
Toaletarea
Nu doar că în acest fel ai grijă așa cum trebuie de sănătatea pielii și a blănii câinelui, dar reușești astfel să creezi o legătură specială între voi. Nu veți fi doar stăpân și câinele lui, ci adevărați prieteni. De asemenea, o bună toaletare îți permite să observi mult mai rapid eventualele probleme, cum ar fi afecțiuni cutanate sau paraziți externi. De regulă, câinii nu refuză niciodată o toaletare, iar cu cât îi obișnuiești mai de mici cu ea, cu atât vor aștepta cu nerăbdare momentul!
Vaccinările
Nu uita că este nevoie ca prietenul tău blănos are nevoie și de vaccinuri care contribuie la prevenirea afecțiunilor molipsitoare și care sunt foarte periculoase pentru ei. Există vaccinuri obligatorii, dar și unele sunt opționale, și rămâne ca tu să decizi dacă le vei face sau nu. Programul de vaccinare la căței începe de regulă în jurul vârstei de șase luni, dar mai multe despre asta poți programul de vaccinare la vârsta de 6 săptămâni, sau chiar opt.
Deparazitarea
Tot împreună cu medicul veterinar vei stabili care vor fi măsurile de protecție împotriva paraziților interni și externi, iar acesta îți va oferi cele mai bune recomandări, strict în cazul tău. Ai grijă, pentru ca tratamentul să fie eficient, de regulă este nevoie atât de tratarea câinelui, cât și a mediului înconjurător.
Da sau nu pentru sterilizare?
Nu lua o decizie în acest sens fără ca înainte să discuți cu medicul veterinar, pentru ca specialistul să îți prezinte atât avantajele, cât și punctele slabe ale acesteia.
Cât mai multă joacă
Un câine, pentru a se simți iubit, are nevoie și de multă joacă. Este nevoie să te implicit și să te jocu cu el, să organizezi acele jocuri cu mingea sau de adus bețe, pe care el le adoră, sau pur și simplu alergați împreună. Își va consuma energia, se va simți bine în preajma ta și veți fi cei mai buni prieteni.