Există mai multe modalități prin care cei mici pot învăța să înoate, dar este important felul în care deprinde acest lucru, pentru ca această activitate să fie una cât mai ușor de practicat.
Iată ce modalități ai la îndemână pentru a-l învăța pe cel mic să înoate cu mare ușurință și plăcere.
-
Obișnuiește-l cu apa mică
Înotul este un sport extrem de benefic, așa că nu este rău să îl obișnuiești pe micuțul tău cu apa încă de mic, lucru care îi va fi de folos pentru dezvoltarea sa armonioasă ulterioară. Dacă vreți să vă bucurați împreună de o vacanță și să nu-ți faci griji în privința felului în care se descurcă micuțul tău în apă, obișnuiește-l cu această idee de la vârste fragede.
Chiar și băița uzuală pe care o face de câteva ori pe săptămână, în cadă, reprezintă o experiență benefică pentru un copilaș de câteva luni - un anișor în acest sens. Condiția este însă, ca el să se împrietenească cu acest mediu, iar baia să fie un prilej de distracție de fiecare dată. Folosește, în acest sens, cât mai multe jucării colorate, sau chiar și aripioare de baie care vor fi mai ușor de folosit pentru el, ulterior, la bazin.
-
Folosește accesorii ajutătoare
Dacă l-ai obișnuit pe micuțul tău cu apa de mică adâncime de acasă, iar acest mediu i-a devenit prietenos, vă puteți face curaj apoi să încercați o piscină sau un bazin pentru copii. Jucăriile pentru cei mici, dar și alte accesorii precum aripioare, vestă de salvare, o figurină precum o rățușcă, o bărcuță, un unicorn sau o pasăre flamingo, dar chiar și o pernă sau o saltea mică îi vor face accesul mai facil la acest mediu.
Pentru a găsi figurinele care îi fac plăcere, caută-le pe cele potrivite în magazinele de specialitate, mai ales că găsești colace de înot aici, online. Toate aceste obiecte ajutătoare îi vor da curaj pentru a se acomoda mai ușor cu mediul respectiv.
-
Ține-l de spate și de stomac
Antrenorii de specialitate pun accent deosebit pe a deprinde corect tehnicile de înot încă de la început. Pentru ca un copil să nu se teamă de apă și să învețe să-și controleze corpul, îl poți ajuta prin faptul că, într-un bazin mic, îl susții de spate și de stomac în timp ce se acomodează cu înotatul.
Este important ca cel micuț să știe cum să exerseze mișcările la adâncime mică, și să-și miște mâinile și picioarele corespunzător, pentru a căpăta curaj în propriile puteri.
-
Învață-l cum să-și folosească mâinile
Exersarea mișcărilor mâinilor și picioarelor în apă este esențială pentru ca un copil să învețe cum să înoate corect. Învață-l cum să dea din mânuțe astfel încât să împingă apa sub el, nu doar să o bată și să consume energie inutil, fără a se deplasa de fapt prea mult.
O placă de înot, în schimb, îl va determina să își folosească și piciorușele pentru a înainta. Poți practica toate acestea într-un bazin de înălțime mică, la început, sau chiar pe uscat.
-
Învață-l să respire corect
Un alt aspect esențial pentru a-l învăța pe copilul tău cum să înoate este ca el să deprindă tehnica unei respirații corecte în apă, chiar și sub apă. De fapt, este baza unui stil de înot adecvat.
Învață-l să stea în bazin astfel încât apa să-i ajungă până la gât, apoi să sufle în ea. Următorul pas este să respire adânc, să intre cu nasul și gura în interior și apoi să expire aerul din plămâni sub apă. Dacă s-a obișnuit cu această metodă, el își va învinge frica și va aborda totul într-o manieră cât mai prietenoasă pentru el.
Cel mai important pentru ca un copil să învețe să înoate este să-și înfrângă teama de apă, iar cu ajutorul tehnicilor deprinse corect de la început, dar și a accesoriilor care să-l ajute la primii pași, vei reuși să-l înveți în cel mai scurt timp.