Antena 3 CNN Conținut plătit Cum gătești sănătos carnea de pui? 10 trucuri pe care să le folosești

Cum gătești sănătos carnea de pui? 10 trucuri pe care să le folosești

Alimentația sănătoasă este o preocupare pentru orice persoană care vrea să-și mențină tonusul și starea fizică și psihică la cel mai înalt nivel.

New Project - 2022-09-13T140131.373
Cum gătești sănătos carnea de pui? 10 trucuri pe care să le folosești
de Georgiana Adam    |    13 Sep 2022   •   14:52

O alimentație sănătoasă este echilibrată, adică este formată din produse vegetale și animale bogate în proteine, lipide bune, minerale, vitamine și alți nutrienți. Carnea de pui este o alegere bună pentru orice vârstă, pentru că este săracă în grăsimi nesănătoase și bogată în proteine și alți nutrienți. Pentru a mânca sănătos nu este însă de ajuns să cumperi alimente cu conținut benefic, ci trebuie să le și prepari prin metode care limitează dezvoltarea unor substanțe sau bacterii cu potențial dăunător. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 10 trucuri utile pentru gătitul sănătos. 

1. Limitează prăjirea

Indiferent dacă alegi puiul Libertan sau alt pui de calitate, dacă îl gătești prin prăjire în baie de ulei nu va fi prea sănătos. În timpul preparării în acest mod grăsimile saturate din ulei intră în carne. În plus, temperatura mare duce la apariția unor substanțe dăunătoare sănătății. Limitează prăjirea la rumenirea cărnii în puțin ulei, unt sau untură. Adaugă apoi apă, vin și condimente, pentru ca gătirea să se facă mai mult prin fierbere.

2. Folosește cuptorul

Spre deosebire de prăjire, coacerea transformă carnea de pui într-un preparat sănătos. Temperatura înaltă nu produce substanțe periculoase, pentru că flacăra nu atinge direct vasul de gătit. Câteva legume și ierburi aromatice puse lângă carnea de pui îmbunătățesc gustul ei.

3. Pârlește puiul

Chiar dacă ai luat puiul de la magazin și este curățat bine de fulgi, nu strică să-l pârlești puțin. Uneori rămân tuleie pe el, dificil de văzut și care se îndepărtează greu. De asemenea, flacăra distruge bacteriile de pe suprafața cărnii. Unele dintre ele pot fi periculoase pentru sănătate.

4. Spală carnea cu oțet

Bacteriile care provoacă afecțiuni digestive pot supraviețui pe suprafața cărnii. Nu se recomandă spălarea acesteia cu apă, pentru că riști să le răspândești pe mâini și pe alte obiecte. În schimb, dacă scufunzi carnea în oțet câteva minute, bacteriile nu supraviețuiesc. Oțetul este acid și puternic antibacterian. În plus, frăgezește carnea și, dacă este de mere sau de cidru, îi dă o aromă plăcută.

5. Folosește un tocător separat pentru carne

Pentru a preveni o eventuală contaminare a legumelor sau a altor ingrediente cu bacterii de pe carnea de pui, este bine să-l tai pe un tocător separat, pe care să-l speli apoi. 

6. Frige carnea de pui

Carnea friptă nu este doar delicioasă, ci și sănătoasă. Dacă ai o tigaie grill sau ceramică, nu ezita să o folosești. Grătarul cu lemne și cărbuni oferă un gust unic cărnii, dar o umple cu compuși nesănătoși, rezultați din ardere.

7. Ține flacăra mică sau medie

Din grabă sau din dorința de a obține un preparat crocant, uneori dăm focul prea mare când gătim pui. Însă coacerea rapidă la exterior înseamnă preparare insuficientă la interior. Nu este plăcut să tai o pulpă și să descoperi sânge lângă os. Nici nu este sănătos, de aceea este bine să ții focul mic sau mediu, astfel încât carnea să se facă bine. 

8. Folosește un termometru pentru gătit

Termometrul pentru gătit este un prieten bun în bucătărie. Pentru gătire optimă, carnea de pui trebuie să atingă minim 85 grade în interior. Cu ajutorul unui termometru digital pentru carne, te poți asigura că puiul nu rămâne crud la interior.

9. Marinează carnea de pui

Marinarea îmbunătățește gustul cărnii și, pentru că marinada conține și băuturi alcoolice, suc de lămâie sau oțet, distruge eventualele bacterii neprietenoase.

10. Gătește puiul cu legume

Carnea de pui este gustoasă, dar este și mai bună când o gătești alături de legume. Acestea dau gust preparatului și îți asigură necesarul de fibre. Trebuie să mâncăm și legume dacă vrem să fim sănătoși, iar includerea lor în rețete cu pui este o idee inspirată.

Gătirea cărnii de pui într-un mod sănătos este la îndemâna oricui. Reține cele 10 trucuri și folosește-le în bucătărie.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close