Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să construiești un solar complet dotat pornind de la un tub si banda de picurare?

Cum să construiești un solar complet dotat pornind de la un tub si banda de picurare?

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 14:42 26 Ian 2021 Modificat la 14:42 26 Ian 2021
o_1esuu3m4414nfrun1r7sk13ur4b.jpg

La o privire mai atentă asupra lucrurilor, este de înțeles acest lucru, deoarece omenirea a început să își dorească să consume alimente cât mai naturale, iar cea mai ieftină și accesibilă metodă de a obține acest lucru, este să le cultive pe cont propriu. Specialiștii în agricultură și legumicultură ne recomandă să optăm pentru un solar sau pentru o seră (minim) sau chiar pentru sere subterane (mai mult de jumătate din dimensiunea acestora se află sub pământ) pentru recolte în extrasezon bogate.

Vrei să știi cum să construiești în mod eficient un solar, pornind de la un tub si banda de picurare? Atunci rândurile ce urmează sunt exact ceea ce cauți:

1) De cele mai multe ori, oamenii consideră că este greu să ridice o astfel de construcție, însă totul poate porni de la un simplu tub și o bandă de picurare, pentru că solarul, indiferent de dimensiunea sau de forma acestuia, trebuie să dispună de un sistem de irigare eficient, care să asigure plantelor cantitatea zilnică de apă, care este necesară creșterii și dezvoltării lor. Așadar, prima investiție trebuie făcută în funcție de dimensiunile solarului, pentru că tuburile și benzile trebuie să cuprindă toată suprafața acestuia, fără excepție. Puteți opta pentru un sistem de irigare prin picurare care se poate face subteran sau pentru cele care se construiesc pe tavanul solarului (apa fiind distribuită cu ajutorul unor aspersoare). Este recomandată metoda prin picurare, deoarece aceasta distribuie apa fix unde trebuie, adică la rădăcina plantei, fără să se facă risipă.

2) Scheletul solarului / serei trebuie să fie extrem de rezistent, pentru că trebuie să reziste la vreme urâtă, vijelii, zăpezi, grindină, mană și așa mai departe. Structura de rezistență este baza oricărui tip de construcții, așadar nu te zgârcii la această parte a proiectului. Optează pentru fier forjat, tratat eficient împotriva ruginei. Pe o astfel de structură, puteți ulterior să veniți cu materialul care va acoperi construcția (care, la rândul lui, trebuie să fie de o calitate superioară, din motive evidente). Alegeți plexiglas dur sau, pentru o garanție superioară a construcției, mizați pe rame de termopan. Ține minte, partea superioară a solarului trebuie să reziste la intemperii variate, dintre cele mai vitrege, fără să se deterioreze, fără să lase temperaturile scăzute să afecteze temperatura interioară și exemplele pot continua.

3) În cele mai multe cazuri, pentru culturi de extrasezon, este musai să montați un sistem de încălzire a solarului / serei, pentru că plantele cresc, vegetează și fructifică doar la anumite temperaturi, care de regulă se învârt pe la 15 – 18 grade Celsius minim. Poți opta pentru un sistem de încălzire inteligent, care menține constant temperatura ideală în interiorul solarului / serei și care poate fi controlată și de la distantă. Aceste sisteme funcționează pe același principiu pe care merg și centralele termice folosite în locuințele personale, care pornesc singure atunci când temperaturile scad sub cele prestabilite. De altfel, sunt cele mai căutate sisteme de încălzire, pentru că și-au câștigat un renume.

4) După ce te-ai asigurat că partea de construcție este complet pusă la punct, trebuie să alegi legumele pe care vrei să le cultivi și de preferabil ar fi să alegi cel puțin două feluri sau să practici cultivarea culturilor prin rotație (în primul an plantezi roșii, în al doilea an castraveți și așa mai departe). Ideea de bază este că un singur tip de cultură poate seca pământul de anumite elemente nutritive mult mai rapid, iar rotația culturilor este soluția cea mai fiabilă pentru a împiedica acest lucru. Partea bună este că, pe lângă legume, poți planta și ierburi aromatice intercalat. Cu siguranță vei obține recolte care se vor completa perfect, pentru că ierburile aromatice sunt foarte apreciate în arta culinară.

5) Folosește îngrășăminte din comerț doar dacă este neapărat cazul! Pentru restul situațiilor, optează cu încredere pentru îngrășământ natural, pentru că acesta este singurul care nu afectează deloc structura solului. Și este și o metodă eco – friendly cu mediul înconjurător, deci ajuți natura fără să depui vreun efort în acest sens.

Mai este rentabil să construiești un solar? Răspunsul este da! Chiar dacă această practică era cunoscută doar mediului rural, în prezent lumea își dorește să se bucure de legume proaspete rapid. Mai mult decât atât, își doresc ca aceste legume să le fie și accesibile (și nu vorbim doar din punct de vedere financiar). În plus, grădinăritul este o metodă la îndemână de combatere a stresului cotidian, pentru că îți oferă activități de practicat în aer liber, iar atunci când știi că plantele depind în totalitate de tine ca să crească, atunci toată atenția ta se va concentra asupra acestora și cu siguranță acest lucru îți va distrage atenția de la alte lucruri. Cultivarea propriilor legume are clar avantajele sale, pe care oamenii au început să le conștientizeze din ce în ce mai mult. Iar această practică este una care merită încurajată.

Nu găsești legume cultivate la noi în țară? Vrei să eviți legumele și fructele din comerț, care sunt importate din alte țări? Atunci construiește-ți propriul solar sau propria seră și începe să le cultivi pe cont propriu – avantajele pe termen lung și foarte lung sunt unele greu de contestat, dee care merită să te bucuri atât tu, cât și familia ta.

×
x close