Acneea afectează milioane de oameni la nivel mondial. Deși nu există o soluție universală pentru ameliorarea sau tratarea acneei, o rutină adecvată de îngrijire a pielii poate ajuta la gestionarea erupțiilor și la obținerea unui ten mai curat.
Pe lângă faptul că este necesar să folosiți o loțiune pentru ten acneic, este important să știți și ce lucruri trebuie să evitați în procesul de tratare a acneei. Explorați cele mai frecvente greșeli legate de îngrijirea acestei afecțiuni și descoperiți sfaturi practice care vă pot ajuta să le remediați.
Vă curățați și exfoliați tenul prea intens
Persoanele cu ten predispus la acnee au pielea mai grasă și cred instinctiv că exfolierea și curățarea acesteia de mai multe ori pe zi va rezolva problema. Curățați-vă tenul de două ori pe zi, dimineața și seara. De fapt, s-ar putea să fie nevoie să folosiți un produs de curățare doar seara și pur și simplu să vă clătiți fața cu apă călduță dimineața. Curățarea excesivă va irita pielea, va provoca uscăciune extremă și va face ca pielea să producă ulei în exces. Acest lucru poate deteriora și bariera pielii, făcând pielea mai sensibilă și mai predispusă la erupții. Același lucru este valabil și pentru exfolierea excesivă.
Sfat: Nu utilizați scrub-uri abrazive, mai ales dacă aveți erupții acneice, deoarece acest lucru va agrava acneea. Folosiți exfolianți chimici cu acid salicilic care mențin porii curați. De obicei, aceștia pot fi utilizați zilnic. Cu toate acestea, recomandarea este să-i folosiți de trei ori pe săptămână și să-i utilizați zilnic numai dacă pielea îi poate tolera.
Folosiți prea multe produse pentru combaterea acneei în rutina de îngrijire
De multe ori, oamenii cred că trebuie să cumpere un întreg „kit” de îngrijire a pielii pentru combaterea acneei. Însă nu este necesar. De exemplu, folosirea unei creme de curățare a tenului pentru combaterea acneei, a toner-ului, a unei creme hidratante și a unui produs pe bază de peroxid de benzoil, pur și simplu irită pielea, lăsând-o roșie și super sensibilă!
Sfat: Limitați-vă ingredientul activ (de exemplu, peroxid de benzoil) la un singur produs, cum ar fi un demachiant. Utilizați produse blânde și hidratante de îngrijire a pielii pentru a compensa orice iritație cauzată de produsul de tratare a acneei.
Combinați prea multe substanțe active în rutina de îngrijire a pielii
Combinarea mai multor substanțe active pentru a combate acneea poate irita pielea. Unele substanțe active, cum ar fi peroxidul de benzoil, nu funcționează bine cu alte substanțe active (cum ar fi retinolul) și pot face ca alte substanțe active să fie inutile atunci când sunt utilizate în același timp. Pentru a evita acest lucru, puteți folosi un produs cu peroxid de benzoil dimineața și un retinoid seara.
Sfat: Folosiți o substanță activă în timpul zilei și o alta seara. Introduceți treptat câte o substanță activă și reduceți/opriți utilizarea dacă pielea devine prea sensibilă.
Aplicați prea multe produse de îngrijire a pielii
Simplificarea rutinei de îngrijire a pielii poate reprezenta un lucru extraordinar, deoarece minimizează riscul de iritare.
Sfat: Începeți cu elementele de bază și adăugați treptat câte un produs nou. În acest fel, este mai ușor să descoperiți produsul care afectează tenul.
Nu acordați suficient timp produselor
Nu credeți în produsele miraculoase care pretind că alungă acneea peste noapte, deoarece acestea pur și simplu nu există! Există cazuri în care oamenii încearcă un produs de combatere a acneei, îl folosesc aproximativ o săptămână și pretind apoi (cu frustrare) că nu a funcționat deloc și încetează să-l mai folosească. Din păcate, tratarea acneei necesită multă răbdare și timp pentru ca produsele de îngrijire a pielii să dea roade. Ați fi surprinși să aflați cât timp trebuie să folosiți produsele înainte de a începe să observați primele rezultate.
Sfat: Acordați produselor o perioadă bună de timp pentru a vedea cu adevărat rezultatele. Acest lucru depinde de substanță activă folosită. De exemplu, efectele complete ale peroxidului de benzoil pot apărea după aproximativ 12 săptămâni.
Stoarcerea coșurilor
Stoarcerea coșurilor poate fi un proces satisfăcător, însă foarte problematic. Acest lucru poate duce la răspândirea și mai multor bacterii în piele, provocând și mai multe erupții. De asemenea, riscați să provocați cicatrici permanente și hiperpigmentarea pielii.
Sfat: Nu vă spargeți și nu vă stoarceți coșurilor. Lăsați acest lucru în seama profesioniștilor.
Nu folosiți cremă hidratantă
Doar pentru că aveți pielea mai grasă nu înseamnă că nu trebuie să o hidratați. Dimpotrivă, este foarte important să faceți acest lucru pentru a reechilibra și a regla producția de sebum a tenului.
Sfat: Dacă aveți tenul gras, folosiți o cremă hidratantă. Puteți opta pentru o formulă ușoară, de tip gel sau gel-cremă, care să nu fie prea grea sau grasă pentru piele. Produsele pe bază de apă sunt excelente pentru persoanele cu pielea grasă, predispusă la acnee.
Nu aplicați protecție solară
Expunerea la razele UV ale soarelui perturbă bariera naturală a pielii și provoacă uscarea erupțiilor, ceea ce, la rândul său, crește producția de sebum. Excesul de sebum poate provoca și mai multe erupții. Expunerea la razele UV declanșează, de asemenea, mai multe erupții în pielea deja vulnerabilă a celor cu afecțiuni precum rozaceea, agravând roșeața existentă. Crema solară vă protejează pielea și previne acest lucru!
Sfat: Aplicați o cremă cu protecție solară! Găsiți un produs pe care să-l folosiți în fiecare zi.
Nu mergeți la specialist pentru consult
Multe persoane așteaptă până când acneea devine severă pentru a solicita ajutor profesional. Specialiștii recomandă să consultați un dermatolog cât mai curând posibil, astfel încât acesta să stabilească un plan eficient de abordare a acneei. Ceea ce mulți oameni nu știu este că acneea este o afecțiune cronică a pielii și trebuie tratată ca atare! Abordarea din timp a acneei va minimiza cicatricile rămase în urma erupțiilor.