Antena 3 CNN Conținut plătit Ce sunt razele UV și cum îți afectează ochii

Ce sunt razele UV și cum îți afectează ochii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:46 30 Apr 2022 Modificat la 13:48 02 Mai 2022
ce sunt razele uv si cum iti afecteaza ochii
Ce sunt razele UV și cum îți afectează ochii Sursa foto: Pexels.com

 Interesul față de efectele radiațiilor UV asupra corpului uman a crescut constant, mai ales că expunerea ochiului la UV a fost rapid asociată cu apariția cataractei și degenerarea retinei. În acest articol poți afla care este impactul razelor UV asupra ochiului și cum poți să te protejezi împotriva lor.

Ce sunt razele UV?

Razele UV sunt o formă de radiație neionizantă emisă de soare și reprodusă de unele gadgeturi inventate de către om, cum sunt aparatele pentru bronzat. În funcție de lungimea de undă, există 3 tipuri de radiații UV:

  • UVA are o lungime de undă de 315 - 399 nm și nu este deloc absorbită de stratul de ozon;
  • UVB are o lungime de undă de 280 - 314 nm și este parțial absorbită de stratul de ozon;
  • UVC are o lungime de undă de 100 - 279 nm și este complet absorbită de stratul de ozon [1]. 

Pe sol ajung radiațiile UVA și UVB, ambele cu impact asupra sănătății umane. Deși se conideră că UVA este mai slabă decât UVB, ea pătrunde mai profund în piele și este emisă constant pe toată durata anului, prin urmare este necesară protecția împotriva ambelor forme [1]. 

Cremele SPF și ochelarii de soare cu protecție UV sunt elemente indispensabile unei protecții adecvate. 

Care sunt efectele razelor UV asupra ochilor?

Din păcate, radiațiile UV au un impact important asupra organismului, iar ochii nu fac excepție. 

Radiațiile UV afectează toate structurile ochiului

Din păcate, radiațiile UV pătrund adânc în structurile ochiului și le afectează pe toate, inclusiv pleoapele. Pielea pleoapelor este cea mai subțire și mai sensibilă de pe întregul corp, iar impactul UV este evident: piele uscată, ridată,cu elasticitatea afectată, cu pungi și pigmentare neuniformă. 

Razele UV se asociază cu diverse forme de cancer de piele care pot afecta nu doar pleoapele, ci și alte structuri ale ochiului [2].

Radiațiile UV determină apariția cataractei

Cataracta este principala cauză a pierderii vederii, la nivel mondial. Practic, proteinele de la nivelul ochiului suferă modificări de structură și se pigmentează, ducând la opacifierea corneei și, în final, la pierderea vederii. 

Cataracta este o problemă care apare odată cu vârsta, dar s-a demonstrat că expunerea la soare, în special la radiații UVB, reprezintă o cauză importantă de apariție a cataractei [3].

Radiațiile UV determină fotokeratită

Cunoscută și ca oftalmie de zăpadă, fotokeratita este comparată de către medicii oftalmologi cu o arsură solară la nivelul corneei și al conjunctivei. Afecțiunea este temporară, dar foarte dureroasă, și este întâlnită mai frecvent la persoanele care fac drumuri lungi pe munte, schiază sau înoată [4]. 

Cum pot să mă protejez?

Deși crema cu factor de protecție solară este folosită de un număr tot mai mare de persoane, îngrijirea ochilor și prevenirea expunerii lor la radiații UV este mult mai puțin populară. Iată ce ai de făcut:

  • Poartă ochelari de soare adecvați. Aceștia se achiziționează din magazinele de specialitate și e recomandat să optezi pentru un model cu protecție UV 100%, care să blocheze atât UVA cât și UVB;
  • Poartă pălării cu boruri largi pentru protecție suplimentară;
  • Norii nu blochează radiațiile UV, deci protejează-te și în zilele înnorate;
  • Soarele este mai puternic la orele prânzului, la altitudine mare și atunci când este reflectat de apă, gheață și zăpadă;
  • Este foarte periculos să privești direct către soare, chiar și în timpul unei eclipse, existând riscul de apariție a retinopatiei solare, o leziune gravă [4]. 

Educația este extrem de importantă atunci când vine vorba despre păstrarea și îngrijirea sănătății, așadar insistă ca și copiii tăi să deprindă aceste reguli de bază privind protecția solară adecvată. 

Bibliografie:

  1. https://www.cdc.gov/nceh/features/uv-radiation-safety/index.html afisat la 20.04.2022
  2. https://www.hopkinsmedicine.org/news/articles/how-to-protect-your-eyes-from-uv-damage#:~:text=Corneal%20damage%2C%20cataracts%20and%20macular,of%20elasticity%20and%20mottled%20pigmentation afișat la 20.04.2022
  3. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/Radiation-effects-of-ultraviolet-(uv)-radiation-on-the-skin-eyes-and-immune-system afișat la 20.04.2022
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15763-photokeratitis afișat la 20.04.2022

 

×
x close