Articulațiile sănătoase te ajută să îți menții mobilitatea pe măsură ce înaintezi în vârstă. Deși uneori, nu este posibilă evitarea accidentărilor sau apariția unor afecțiuni precum artrita, există câteva lucruri pe care le poți face preventiv, pentru o recuperare rapidă în eventualitatea unei astfel de accidentări, pentru întârzierea simptomelor afecțiunilor articulare și pentru ținerea acestora în frâu, odată ce au apărut:
Menținerea greutății corporale
Creșterea în greutate poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, mai ales a acelora de la genunchi, glezne, șolduri și spate. Conform Fundației pentru Artrită, fiecare kilogram în plus față de masa corporală optimă acționează cu o forță de 4 Newton (forță de greutate) pe aceste articulații. Prin menținerea unei greutăți corporale optime, poți limita cantitatea de stres de la nivelul articulațiilor și reduce riscul afecțiunilor acestora.
Activitatea fizică
Mișcarea și sportul pot reduce rigiditatea articulațiilor. Ridică-te de pe scaunul de birou des pe parcursul zilei și evită să stai într-o singură poziție pentru mult timp. Exercițiile cu impact redus precum mersul pe jos, înotul, ciclismul, antrenamentele cu greutăți și stretchingul îți pot ajuta articulațiile să își mențină mobilitatea și ar putea să te ajute și să îți recapeți sau menții masa corporală ideală. Începe cu o activitate fizică blândă și crește ritmul treptat, poartă echipamente adecvate și, dacă este nevoie, apelează la suplimente alimentare care să îți ajute articulațiile, așa cum sunt cele cu ulei de krill, eficiente în reducerea inflamației și bogate în acizi grași Omega 3.
Menține-te puternic
Mușchii puternici și oasele sănătoase furnizează sprijin și stabilitate pentru articulațiile tale. Substanțe precum glucozamina pot contribui la menținerea sănătății sistemului osos, însă este necesar și antrenamentul fizic, pentru formarea masei musculare care să îți mențină articulațiile în siguranță și mobile. Rutina de antrenamente ar trebui să includă exerciții pentru mușchii abdominali, ai spatelui și ai pieptului. Aceste exerciții au și alte beneficii, precum îmbunătățirea echilibrului sau prevenirea accidentărilor prin cădere.
Corectează-ți postura
Postura corectă poate preveni suplimentarea stresului de la nivelul articulațiilor și reduce riscul leziunilor mușchilor din jurul acestora. Atenția la postură este cu atât mai importantă când faci mișcări repetate, când stai pe scaun, dar și când stai în picioare, mai ales dacă obișnuiești să ridici obiecte grele, cum ar fi plasele încărcate de cumpărături.
Nu uita de dietă
O alimentație sănătoasă poate contribui în aceeași măsură ca toate celelalte obiceiuri menționate la menținerea articulațiilor sănătoase. Te poate ajuta să îți menții greutatea, să îți crești masa musculară (atunci când consumi proteine), să ai oase mai puternice (alimentele care conțin vitamina D și calciu). Peștele gras, bogat în acizi grași Omega 3 poate contribui la reducerea inflamațiilor de la nivelul articulațiilor. Roșiile, uleiul de măsline, legumele verzi cu frunze, fructele de pădure și nucile au, de asemenea, efectul de a reduce inflamația.
Articulațiile sănătoase se mențin cu ajutorul alimentației corecte, al mișcării fizice regulate și al obiceiurilor sănătoase. Asigură-te că faci tot ceea ce ține de tine pentru a te bucura cât mai mult timp de mobilitatea și libertatea de mișcare pe care ți le dorești.