Antena 3 CNN Conținut plătit Ce factori provoacă probleme de memorie și cum pot fi acestea combătute

Ce factori provoacă probleme de memorie și cum pot fi acestea combătute

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 12:06 28 Ian 2022 Modificat la 12:06 28 Ian 2022
ce factori provoaca probleme de memorie si cum pot fi acestea combatute
Ce factori provoacă probleme de memorie și cum pot fi acestea combătute

Asemenea pierderi de memorie nu sunt îngrijorătoare, dar creează totuși un anume disconfort. Odihna de calitate slabă, stresul sau anumite pastile pot afecta capacitatea de memorare. Suplimentar, există și alte elemente care generează probleme ale memoriei.

  1. Afecțiuni ale tiroidei

Tiroida este glanda care controlează majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Când tiroida este disfuncțională, cel mai adesea persoanele simt senzații de prea cald, de prea frig, sau experimentează stări de anxietate, depresie sau mici ‘‘goluri’’ în memorie.

  1. Lipsa odihnei

Persoanele private de somn sunt mai predispuse la tulburări ale memoriei, stări de oboseală pe timpul zilei, întârzieri de reacție și probleme de atenție.

  1. Fumatul

Obiceiul de a fuma încurajează acumularea proteinelor anormale, care îngreunează capacitatea de procesare a creierului si pe cea de transmiterea a informațiilor.

  1. Bacteriile

O răceală netratată, o gripă serioasă pot încetini procesul de memorare de informații. Ceaiul verde și exercițiile fizice pe cât e posibil în astfel de situații sunt indicate pentru recuperarea puterii de concentrare.

Sfaturi practice pentru îmbunătățirea capacității de memorare

Acestea sunt principalele motive pentru care întâmpinăm probleme ale memoriei. Ce putem face în această privință?

  • Meditația și tehnicile de relaxare

Practicarea meditației poate avea efecte deosebite asupra sănătății din mai multe perspective. Aceasta reduce stresul, ameliorează durerile cronice, scade presiunea sangvină și optimizează puterea de concentrare și de memorare.

În realitate, meditația mărește densitatea materiei cenușii din creier, cea care deține neuroni. Aceasta de deteriorează o dată cu trecerea anilor, ceea ce scade abilitățile de memorare. Meditația participă la menținerea nivelului maxim de concentrare pe o perioadă scurtă, atât la copii, cât și la persoane adulte.

  • Exersează-ți memoria

Distrează-te și menține-ți creierul sănătos! Rebusul, cuvintele încrucișate, șahul, jocurile de logică sau tetrisul sunt metode inteligente de a te relaxa și de a avea grijă de creierul tău.

  • Fă-ți o rutină cu exerciții fizice

Studiile au demonstrat că activitatea fizică determină secreția de proteine neuroprotective și stimulează dezvoltarea neuronală.

Cât sport se recomandă să faci? Sfaturile specialiștilor vizează aproximativ 30 de minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci antrenează-te în fiecare zi, preț de câteva minute și crește progresiv cu 5-10 minute săptămânal până ajungi la cât ți-ai propus.

  • Elimină stresul

Cercetările arată perioadele stresante stimulează probleme ale memoriei pe termen scurt. Perioadele de dinaintea examenelor, de exemplu fac cu atât mai dificil procesul de învățare.

  • Ține greutatea corporală sub control

Problemele de greutate generează rezistență la insulină și inflamație, în ambele contexte, sănătatea creierului fiind diminuată. Specialiștii au demonstrat o legătură între obezitate și boala Alzheimer.

  • Odihnește-te corespunzător

Antrenarea memoriei este imposibilă în lipsa orelor suficiente de odihnă. Recomandarea pentru persoanele adulte este să doarmă în jur de 8 ore pe noapte.

  • Redu cantitatea de zahăr adăugat din alimentația zilnică

Consumul excesiv de zahăr este asociat declinului cognitiv. Alimentația zilnică bazată pe zahăr conduce către deficiențe de memorie. Pe de altă parte, eliminarea zahărului din dieta alimentară nu stimulează memoria, dar este un beneficiu pentru sănătate.

  • Fără carbohidrați rafinați

Consumul de dulciuri sau cereale rafinate poate afecta capacitate de memorare. Regimul alimentar care e bogat în carbohidrați este asociat cu scăderea funcției cognitive și demența.

  • Adoptă un stil alimentar bogat în compuși antiinflamatori

Un astfel de regim te ajută să îți optimizezi capacitatea de concentrare și de memorare. Antioxidanții reduc stresul oxidativ generat de radicalii liberi. Consumă fructe și legume crude, turmeric, cacao sau ceai verde.

  • Renunță la alcool

Consumul de alcool influențează negativ hipocampusul, o parte a creierului care e ‘‘responsabilă’’ cu memorarea și puterea de concentrare.

  • Suplimente pentru memorie și concentrare

Pe piață există o varietate de suplimente care cresc semnificativ memoria și nivelul de concentrare. Suplimentele sunt ideale în perioadele de suprasolicitare cum sunt sesiunile de examene.

Dacă simți că ai nevoie de un ‘‘stimul’’ pentru îmbunătățirea memoriei, vezi mai multe recomandări de suplimente.

Vitamina D

Nivelul scăzut de vitamina D reduce funcția cognitivă, contribuie la apariția demenței, plus multe alte efecte nefaste asupra întregului organism. Carența de vitamina D este întâlnită în special în țările cu climat rece. Pe timpul verii, ia-ți doza de vitamina D prin expunerea moderată la soare. În sezonul rece, completează-ți alimentația cu suplimente naturale.

Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului și mai mult, contribuie semnificativ la scăderea inflamației din organism.

Pierderile de memorie la adulți și persoane în vârstă pot semnala începutul Parkinson sau Alzheimer. Dacă aceste ‘‘lacune’’ în memorie sunt tot mai dese, iar regimul de viață, alimentar și exercițiile fizice nu rezolvă problema, atunci consultă sfatului specialiștilor.

Tratamentul problemelor de memorare, lipsei de concentrare, poate fi urmat doar după sfatului specialistului.

×
x close