Antena 3 CNN Conținut plătit Ce este mulcirea solului și cum se realizează

Ce este mulcirea solului și cum se realizează

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:19 29 Apr 2022 Modificat la 13:13 02 Mai 2022
ce este mulcirea solului si cum se realizeaza
Ce este mulcirea solului și cum se realizează Sursa foto: Unsplash.com

Mulcirea este unul dintre procesele speciale pentru protejarea solului de îngheț, de uscăciune, dar și de alți factori perturbatori. Află ce este procedeul de mulcire și cum ar trebui să fie realizat acesta pentru ca terenul sa fie pregătit pentru însămânțare și să fie protejat . 

Ce este mulcirea?

Mulcirea este un proces de acoperire a solului cu mulci și folie, mai exact acoperirea cu un amestec de materie organică sau anorganică ce protejează pământul.

Mulciul reprezintă un amestec de paie, iarbă sau rumeguș care se dispune la suprafața solului, precum o îmbrăcăminte. Alături de o folie mulcire, acest sistem poate proteja foarte bine solul, în special în ceea ce privește păstrarea unei temperaturi potrivite la nivelul acestuia (cald în timpul iernii și răcoare pe parcursul verii).

Cum este realizată mulcirea?

Mulcirea se realizează în special primăvara sau toamna, spre iarnă, funcționând ca un strat de acoperire care păstrează solul în condiții potrivite pentru cultivare. Mulcirea păstrează apa la nivelul solului și eventualele substanțe fertilizante, ajutând la afânarea solului.

Practic, un strat din amestecul realizat este dispus pe sol. Acest strat se dispune în grosime de circa 3-5 cm pe suprafața terenului, acoperind bine fiecare spațiu. 

Care sunt beneficiile mulcirii?

Beneficiile aplicării mulciului nu sunt însă doar cele care au în vedere protecția, ci ele acoperă chiar mai mult decât atât. Iată ce alte avantaje mai aduce aplicarea mulciului la nivelul solului. 

Avantaje estetice

Mulciul este un amestec de materiale organice și anorganice, iar acesta poate căpăta mai multe culori datorita structurii. De aceea, aplicarea mulciului poate avea și efecte benefice la nivelul aspectului, deoarece el poate fi folosit și cu scop decorativ. În funcție de materialele folosite mulciul poate avea culoarea verde, bej, maro, galben sau cărămiziu, iar toate aceste nuanțe completează delicat peisajul unei grădini. 

Mulciul protejează de buruieni

Deoarece se folosește ca o ”pătură” pentru sol, buruienile nu mai au acces la soare, iar acest lucru le împiedică procesul de creștere. Astfel, mulciul blochează lumina, în vreme ce păstrează apa și nutrienții în sol. De asemenea, dacă mulciul este realizat din materiale organice, descompunerea acestora poate fi benefică pentru sol, deoarece poate funcționa ca un tip de compost, eliberând nutrienți și minerale. 

Mulciul ajută la afânarea terenului

De-a lungul perioadelor în care solul nu este exploatat, acesta suferă procese de tasare, sub acțiunea factorilor externi precum ploaia sau zăpada. Mulcirea este un proces prin care solul poate fi păstrat afânat, deoarece mulciul reduce tasarea terenului, tocmai prin faptul că funcționează ca o căptușeală. 

Mulciul este o soluție ieftină de îngrijire a terenului

Mulcirea nu este costisitoare, iar acest lucru este un avantaj major pentru grădina ta sau pentru terenurile de care dispui. Solul poate fi protejat cu ajutorul mulciului, iar pentru a implementa un sistem de acest tip nu va trebui să plătești sume considerabile, așa cum ar fi în cazul construirii de sere sau solarii. 

Mulciul este ecologic

Mulcirea este un proces prin care este prezervată calitatea solului, astfel încât acesta să fie cât mai calitativ. Folosind în general materiale organice, solul nu va fi afectat de substanțe nepotrivite, astfel că protejarea mediului este un beneficiu real pe care îl aduce mulcirea. 

Mulciul este recomandat de către specialiști pentru protejarea solului și pentru menținerea acestuia într-o stare cât mai bună, în vederea exploatării. Un sol curat, protejat, afânat, plin de nutrienți și substanțe nutritive va fi întotdeauna un substrat potrivit pentru cultivare, așa că investește în soluții inovative, care să ofere protecție și să îmbunătățească solul și caracteristicile sale. 

×
x close